De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Velen herkennen vast het moment waarop ze een bord met eten voor zich hadden en na een paar happen beseften dat het te pikant was. Iedereen heeft zijn eigen grens als het aankomt op pittig eten; sommigen accepteren die grens, terwijl anderen deze juist willen verleggen. Dit streven heeft een subcultuur doen ontstaan waarin het nooit pittig genoeg kan zijn.
Om de mate van pittigheid objectief te meten, wordt de Scoville-schaal gebruikt. Deze schaal classificeert de scherpte van voedsel op basis van Scoville Heat Units (SHU), die de concentratie van capsaïcine meten, de stof die zorgt voor de scherpte en hitte op de tong. De schaal varieert van 0 (zoals een paprika) tot in de miljoenen (zoals de heetste peper ter wereld) en geeft aan hoeveel kopjes suikerwater nodig zijn om de capsaïcine te verdunnen tot een neutraal niveau.
Wilbur Scoville
De schaal, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, was aanvankelijk gebaseerd op subjectieve smaaktests. Tegenwoordig kan de hoeveelheid capsaïcine in voedsel echter nauwkeurig worden gemeten door geavanceerde wetenschappelijke methoden. Dit was destijds moeilijk voor te stellen voor Scoville, aangezien mensen nu zelfs “Frankenstein-pepers” kweken die honderden keren pittiger zijn dan natuurlijke pepers.
Hieronder vind je overzicht van de 10 heetste pepers in de wereld. Durf jij ze aan?
1. Carolina Reaper
De Carolina Reaper staat wereldwijd bekend als de heetste peper en is ontwikkeld door de Amerikaanse kweker Ed Currie van PuckerButt Pepper Company in South Carolina. Het behaalde in november 2013 een Guinness World Records erkenning als de heetste peper ter wereld, met een gemeten warmtegraad tussen de 1.569.383 en 2.200.000 op de Scoville-schaal.
De vorm van de Carolina Reaper vertoont gelijkenissen met die van typische hete pepers, vaak met een gerimpelde textuur en een staartachtige vorm. Haar kleur varieert van rood tot diep oranje, soms zelfs met enkele donkere tinten. De extreme hitte van deze peper komt voort uit de hoge concentratie capsaïcine, de stof die verantwoordelijk is voor de scherpte in pepers. Voor wie niet gewend is aan extreem pittig voedsel, kan het eten van een Carolina Reaper intense hitte en ongemak veroorzaken.
Vaak wordt de Carolina Reaper in kleine hoeveelheden gebruikt om gerechten een ongekende hitte en intense smaak te geven. Liefhebbers van extreem pittig voedsel voegen deze peper soms toe aan sauzen, chutneys of andere gerechten om ze extra pit te geven. Verschillende kookshows en uitdagingen hebben deze peper gebruikt vanwege haar extreme scherpte. Online zijn talloze video’s te vinden waarin mensen de uitdaging aangaan om een Carolina Reaper te eten en vervolgens hun reacties delen op de intense hitte ervan.
2. Trinidad Moruga Scorpion
Dit was de allereerste peper die de grens van 2 miljoen SHU doorbrak en daarmee lange tijd het wereldrecord voor pittigheid vasthield. De Moruga Scorpion komt natuurlijk ook uit Trinidad en groeit daar in het wild. De vruchten van deze plant zijn ongeveer zo groot als een golfbal en bevatten net zoveel capsaïcine als 25 milliliter pepperspray (van politiesamenstelling). Net als de Douglah wordt ook deze peper geprezen om zijn fruitige smaak. Slechts minimale hoeveelheden worden aan gerechten toegevoegd vanwege de ongelooflijke smaakexplosie die ze teweegbrengen.
3. Trinidad Scorpion Butch T (1.463.700 SHU)
De Trinidad Scorpion Butch T (1.465.000 SHU) is een afgeleide van de Trinidad Scorpion, gecreëerd door Butch Taylor, eigenaar van Zydeco Hot Sauce in Mississippi. Evenals andere Trinidad Scorpions is deze peper klein, rood en buitengewoon heet. Als je ermee wilt koken, heb je beschermende uitrusting nodig, zoals een masker, handschoenen en beschermende kleding. Sommige koks hebben met minder bescherming gewerkt en hadden tot wel twee dagen lang geen gevoel in hun handen.
4. Pot Douglah
In Disney-termen is de 7 Pot Douglah (ofwel Chocolate 7 Pot) de valse stiefzuster van de 7 Pot Chili. Deze peper (1.473.480 SHU) heeft een donkerbruine, zelfs paarse, kleur net een gerimpelde textuur. Net als de andere 7 Pot komt ze ook van Trinidad. En misschien wel het meest bizarre aan deze peper is dat ze wordt geroemd om haar volle fruitigheid. Je vindt deze peper dan ook zonder probleem terug in chutneys, curry’s en sauzen.
5. Naga Viper
De Naga Viper is eigenlijk vergelijkbaar met een bidsprinkhaan, maar dan in peper vorm. De plant waarop deze peper groeit, is niet in staat om zich voort te planten. Dit komt doordat het een mix is van de rassen Naga Morich, Bhut Jolokia en Trinidad Scorpion. Er bestaan dus geen zaden of vergelijkbare voortplantingsmechanismen, behalve bij de kweker en de bedenker van deze hybride soort: Gerald Fowler. Het is goed om te weten dat er enkele duizenden geïnteresseerden op de wachtlijst staan.
6. Infinity Chili
Met de Spanish Nagra hebben we eigenlijk de aftrap gegeven aan de ‘Frankensteiners’. Want veel van de heetste pepers ter wereld groeien niet in de natuur, maar zijn gekweekt door hittemonsters. Een van hen is Nick Woods, hij kweekte de Infinity Chili (1.176.000 SHU) in Groot-Brittanië om daarmee een wereldrecord te vestigen. Dat lukte hem, alleen stootte de nummer 5 op de lijst hem na twee weken van zijn troon. Hij heeft trouwens net als de voorgaande twee een gerimpelde textuur.
7. Spanish Nagra
Qua buitenkant heeft de Spaanse Naga (1.087.000 SHU) hetzelfde euvel als nummer 4. Waar die laatste het waarschijnlijk komt op natuurlijk wijze, is dat bij de Spaanse Nagra niet helemaal geval. Die wordt namelijk gekweekt onder unieke omstandigheden: binnen in afgesloten plastic tunnels onder dwaze temperaturen om de pepers zo pittig mogelijk te krijgen. Ze worden op het eiland Gibraltar gekweekt dus dat maakt dat er niet echt traditionele gerechten mee worden gemaakt. Wel is de Spanish Nagra in heel West-Europa verkrijgbaar.
8. Pot Chili
Wanneer je genoeg kruiden in je draagt om zeven potten stoofpot te maken, is het duidelijk dat je behoorlijk pittig bent. Deze kleine, maar krachtige chili komt uit Trinidad en is niet de enige peper uit het Caribisch gebied in deze lijst. Hij wordt gebruikt in stoofpotten, marinades en hete sauzen. Wat opvalt aan zijn uiterlijk zijn de bobbels aan de buitenkant, waardoor het lijkt alsof hij van binnenuit aan het koken is. (1.000.000 SHU)
9. Bhut Jolokia
Ondanks dezelfde Scoville-waarde als de Chocolate variant, staat de “normale” Ghost Pepper op nummer 9 vanwege zijn minder zoete smaak. Deze rode variant is het meest gebruikelijk in India en wordt wereldwijd ingezet voor allerlei eetuitdagingen, zowel in restaurants als op YouTube.
10. Bhut Jolokia Chocolate
Deze Indiase peper is een variant van de bekende Bhut Jolokia, die in de Verenigde Staten bekend staat als de Ghost Pepper. De “Chocolate” variant is zeldzaam vanwege zijn kleur en verraderlijk zoete smaak. Met ongeveer een miljoen SHU is hij even scherp als zijn meer bekende neef. Deze peper wordt door koks over de hele wereld gebruikt in curry’s en chutneys die je smaakpapillen serieus uitdagen. Bovendien wordt hij gebruikt om wilde olifanten af te weren en zelfs in militaire wapens.
Scovilleschaal
De Scovilleschaal is een meting van scherpte (pittigheid of “hitte”) van chili pepers en andere stoffen, vastgelegd in Scoville-warmte-eenheden (SHU).