Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet

Aardappelen poffen wordt een eitje als je dit met een airfryer doet

Vorig artikel Volgend artikel

Het valt mij op dat ik steeds vaker hoor dat mensen aan het experimenteren zijn geslagen met hun airfryer om te kijken wat ze er allemaal mee kunnen bereiden. De meeste mensen gebruiken ‘m in eerste instantie natuurlijk als vervanger van de frituurpan. Zelf experimenteer ik er ook op los en de nieuwste ontdekking is dat je aardappelen fantastisch kan poffen in de airfryer.

Er zijn inmiddels genoeg mensen die aardappels poffen op de kolen van de barbecue en zo nu en dan in de oven. Maar het kan dus sneller, simpeler en lekkerder. In de airfryer wordt de schil van de aardappelen een stuk krokanter en de binnenkant heerlijk zacht en perfect gaar. Wat het nog fijner maakt: je hoeft bijna niks te doen om dit fabuleuze resultaat te bereiken.

Gelijkmatige bereiding

Misschien zit de grootste truc wel in dat alles in een airfryer gelijkmatig bereid wordt. Daardoor heb je bij het poffen van aardappelen dus dat de binnenkant helemaal gaar is zonder dat hij uitdroogt of iets. Je hebt natuurlijk wel altijd bij aardappelen te maken met allerlei verschillende soorten en maten, probeer daarom altijd beetje aardappels met dezelfde grootte te pakken en de airfryer niet vol te stouwen. Al is het handige aan de airfryer: je kan het bereiden simpel pauzeren en snel even controleren of een aardappel gaar is.

Poffen in de airfryer

Om aardappels te poffen in airfryer hoef je niet veel te doen. Je besprenkelt ze met een fijne olie en brengt ze op smaak met je favoriete kruiden. Peper en zout is natuurlijk standaard en daar kun je knoflookpoeder, verse kruiden (zoals peterselie) en bijvoorbeeld gerookte peper of cayennepeper aan toevoegen. Daarna zet je de airfryer op 200 graden en pof je de aardappelen in 45 minuten perfect krokant en gaar. Zeker als je ze op de helft van de bereidingstijd even draait. Vergeet niet om na 30 minuten even om de 5 minuten de gaarheid te checken.

Toppings

Als je de gare gepofte aardappelen in de lengte doorsnijdt en hier nog een favoriete topping overheen doet, zoals: gehakt, guacamole en salsa om een Mexicaanse variant te krijgen. Of maak er een Italiaanse variant van door er pesto, tomatenblokjes, mozzarella met flink wat geraspte Parmezaanse kaas eroverheen en je maakt het nóg een groter feestje. Al is de gepofte aardappel met wat zure room en verse kruiden al een heel groot feestje.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies