Tequila kent iedereen, hoogste tijd om kennis te maken met mezcal

Tequila kent iedereen, hoogste tijd om kennis te maken met mezcal

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland is tequila vooral ingeburgerd geraakt als een shotje waar je de dag erna spijt van hebt. Dat is natuurlijk sowieso al zonde, want een goede tequila is namelijk echt een mooie drank. Mezcal ken je misschien hooguit als dat rokerige drankje met een worm in. Ze worden allebei gemaakt van de agaveplant, maar wat is dan het grote verschil?

Waarschijnlijk denken veel mensen dat het twee verschillende soorten drank zijn die toevallig eenzelfde basisingrediënt hebben zoals jenever en gin. Voor tequila en mezcal zit dit helemaal anders. Iedere tequila is namelijk mezcal, maar niet iedere mezcal is tequila. Je kan het zien zoals scotch of bourbon soorten whisky zijn en cognac een soort brandy is.

Agavesap maakt mezcal

Alle drank die gedistilleerd wordt uit agavesap is mezcal. In vijf regio’s in Mexico wordt van uitsluitend blauwe agave (Agave Tequilana Weber, Variedad Azul) tequila gemaakt. Natuurlijk zijn dat ook regio’s in de buurt van de plaats Tequila. Mezcal wordt in negen verschillende regio’s uit meer dan 30 soorten agave geproduceerd, al wordt het grootste deel (85%) van mezcal in Oaxaca gemaakt. De meest voorkomende agavesoorten waar bijna 90% van alle mezcal van gemaakt wordt: Espadín, Arroqueño, Tobalá, Tobaziche en Tepeztate.

Anders gedistilleerd

Het agavasap wordt uit de kern van de agaveplant gehaald, de zogenaamde ‘piña’. Dat is voor beide dranken hetzelfde, daarna is het hele proces anders. Om tequila te krijgen wordt de agave gestoomd in industriële ovens en daarna twee à drie keer gedistilleerd in koperen potten.

Mezcal wordt op een wat meer traditionele manier gedistilleerd waar de rokerigheid vandaan komt. Namelijk eerst roken in aarden kuilen bekleed met lavastenen en gevuld met hout en houtskool en daarna distilleren in kleipotten.

Rijpen op bourbonvaten

Beiden worden gerijpt op bourbonvaten en hebben bijna dezelfde aanduiding voor de rijpingstijd, alleen zitten er kleine nuances in. De drie categorieën mezcal: joven (blanco of abacado) is tot 2 maanden gerijpt, reposado is 2 tot 12 maanden gerijpt en anejo is minimaal een jaar gerijpt. Door de manier van produceren, de bourbonvaten en de tijdsduur van rijping zijn er zoveel soorten mezcals met allerlei smaaktonen.

Volle bak genieten

Na de eerste mezcalproeverij hier op de thuisredactie zijn we aan de slag gegaan om mezcal uit te proberen in allerlei cocktails. In een Paloma is hij fantastisch, maar ook met de Bloody Mary mixer van Double Dutch. De grote verrassing was hoe crimineel lekker mezcal in een Ananas Mezcal Sour was, dat is hier echt de go to zomercocktail. Hier beneden lees je hoe je die maakt. Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen; bij cocktailbar Botanero vind je de agavaprofessor van Nederland: David Trampe.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies