De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Drinks15.10.2021
Drie heerlijke herfstcocktails met gin om je binnen mee op te warmen
Als je de afgelopen weken naar buiten hebt zitten turen, dan is er weinig ontkennen meer aan: de herfst is qua weer begonnen. De regenkranen zijn opengegaan, het wordt alweer eerder donker en de neiging om de verwarming aan te zetten wordt groter en groter. Hoogste tijd dus om binnen lekker op te warmen met een goede herfstcocktail.
Daarom verschijnen er dit najaar allerlei artikelen met de lekkerste cocktails voor de herfst en winter. Deze reeks wordt afgetrapt met niemand minder dan de beste bartender van Nederland: Laura Brady. Zij won dit jaar de Diageo World Class Competition en dat is een competitie waar meer dan 10.000 bartenders uit 56 landen aan deelnemen. Zij ontwikkelde met haar favoriete gins van Tanquaray drie heerlijk herfstachtige cocktails.
Autumn Blush
Vaste lezers van Eatly weten dat ik een Tom Collins altijd een goed idee vind. De Autumn Blush is een fruitige en bloemige variatie op deze klassieke cocktail. Daarvoor speelt Brady met de frisse, bittere tonen van grapefuit en de Tanqueray Royale gin. Over de cocktail zegt ze: “Een bitterzoete combinatie van frisse herfstsmaken, geschikt voor ieder moment van een (herfstachtige) dag!”
Nodig:
- 30 ml Tanqueray Royale
- 30 ml zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (zie onderstaand recept)
- Bruiswater
- Glas: longdrink met ijsblokjes
- Garnering: wit rozenblaadje
Maken:
- Voeg ijsblokjes toe aan een longdrinkglas;
- Giet er 30 ml Tanqueray Royale over en 30 ml van de zelfgemaakte siroop op basis van grapefruit en hibiscus;
- Roer door elkaar en voeg meer ijs toe om het glas te vullen;
- Giet er bruiswater bij tot het glas voor driekwart gevuld is en roer nogmaals voorzichtig om de ingrediënten te combineren;
- Voeg nog een beetje bruiswater toe zodat het glas bijna vol is;
- Gebruik een rozenblaadje als perfecte herfst garnering.
Zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (300 ml = 10 glazen):
- Pers 8 grapefruits tot sap of koop 1 liter vers grapefruitsap;
- Giet het sap door een zeef;
- Voeg voor elke 250 ml grapefruitsap 100 gr suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost;
- Voeg 5gr hibiscusthee (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml grapefruitsiroop, roer en dek af met huishoudfolie;
- Laat 30 minuten in de koelkast staan;
- Giet de siroop door een zeef;
- Controleer de hoeveelheid in ml en voeg 1 theelepel rozenwater (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml siroop;
- Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
White Woods
Als je Eatly op Instagram volgt dan weet je dat een goede Sour, zoals een Mezcal of Amaretto Sour op de thuisredactie altijd met open armen ontvangen wordt. Brady heeft er een heerlijke herfstachtige variatie op gevonden. De White Woods-cocktail heeft tonen van geroosterde noten en vanille waardoor hij een houtachtige smaak krijgt. In combinatie met citroen en de wat drogere tonen van Tanqueray Dry levert dat een heerlijke cocktail op.
Nodig:
- 40 ml Tanqueray Dry
- 20 ml vers citroensap
- 20 ml zelfgemaakte kastanjesiroop (zie onderstaand recept)
- Ijsblokjes
- Glas: cocktailglas
- Garnering: geraspte chocolade. Tip: kies voor je favoriete chocoladesmaak.
Maken:
- Voeg 40 ml Tanqueray Dry, 20 ml vers citroensap en 20 ml van je zelfgemaakte kastanjesiroop toe aan een cocktailshaker;
- Voeg ijs toe aan je shaker en schud ongeveer 15 seconden;
- Open de shaker en schenk de cocktail door een zeefje in het glas;
- Rasp er chocolade overheen.
Zelfgemaakte kastanjesiroop (200 ml = 15 glazen):
- Rooster 500 gr kastanjes gedurende 30 minuten op 180 graden;
- Doe 120 gr walnoten in een pan en rooster ze tot ze licht verbranden;
- Verwijder de velletjes van de kastanjes en meng de noten met 1 liter water en 2 theelepels vanille-extract;
- Giet het mengsel door een een fijne zeef en voeg 1.250 gr suiker toe, roer goed door elkaar;
- Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Variatie: Als je geen kastanjes wilt roosteren, kun je ditzelfde recept proberen met 500 gr van een van je favoriete smeerpasta’s met notensmaak (probeer er een te gebruiken zonder toegevoegde suikers).
Amber Spice
Zo tijdens de herfst lijkt het erop dat de wereld ‘Pumpkin Spiced everything’ gaat. Het kon dan ook niet anders dat Brady met deze smaken een cocktail zou maken. Brady over haar Amber Spice creatie: “Last but not least, mocht deze variant, gebaseerd op de populaire Pumpkin Spiced smaak, niet ontbreken. Vergt iets meer tijd en moeite, maar is zeker het proberen waard. De smaken van pompoen, vanille en nootmuskaat geven een hartige en zoete toon aan het citrusachtige Tanqueray No. Ten. Het perfecte drankje om je avond mee af te sluiten: met een beetje pit.”
Nodig:
- 30 ml Tanqueray No. Ten
- 50 ml pumpkin spiced siroop OF
- 5 ml spicy Ketel One (optioneel voor liefhebbers)
- Glas: waterglas met ijsblokjes
- Garnering: foelieblad (het omhulsel van de nootmuskaat)
Maken:
- Doe ijs in een shaker;
- Giet er 30 ml Tanqueray No. Ten over, 50 ml van de zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (en de spicy Ketel One als je wat warmte wilt toevoegen);
- Roer gedurende 30 seconden;
- Giet de cocktail met behulp van een zeefje in een waterglas gevuld met ijsblokjes;
- Garneer met geraspte nootmuskaat of een takje foelieblad. Cheers!
Zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (500ml = 10 glazen):
- Schil en snijd een halve pompoen in blokjes van 3 cm;
- Gaar in de oven gedurende 40 minuten op 200 graden;
- Laat afkoelen en weeg 300 gr pompoen af;
- Doe de pompoen met 500 ml water, 2 theelepels vanille-extract, 3 gr nootmuskaatpoeder, 2 gr kaneelpoeder en 20 gr honing in een blender en mix tot een puree;
- Gebruik een theedoek om het vocht uit de puree te persen;
- Meet het vocht af en voeg voor elke 100 ml pompoensap 40 g suiker toe en roer alles goed door elkaar;
- Meet vervolgens de vloeistof opnieuw af en voeg voor elke 100 ml pompoensiroop 10 ml vers en gezeefd citroensap toe;
- Roer goed door elkaar;
- Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Variatie: In plaats van zelfgemaakte pompoensiroop kun je pompoensap in de winkel kopen. Gebruik 1 liter pompoensap en verwarm het zachtjes op het fornuis met 2 theelepels vanille-extract, 3 gr nootmuskaatpoeder, 2 gr kaneelpoeder en 20 gr honing en roer het door elkaar. Laat 20 minuten sudderen en laat dan lichtjes afkoelen alvorens de suiker en het citroensap toe te voegen.
Voor liefhebbers van spicy Ketel One: Voeg 10 gr gedroogde pepers toe aan 100 ml Ketel One en laat het geheel trekken in een afgesloten bakje. Test tot het gewenste spiciness-level is bereikt en verwijder dan de pepers met een zeef. Hoe langer je het laat staan, hoe heter het zal worden.
Verder lezen over Bar
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023
Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Het lijkt er een beetje op dat we deze zomer in afgelegen plekken aan het duiken zijn. Eerst met restaurant Koks (**) op Groenland of met Jura whisky op Jura. Daar komt vandaag de meest afgelegen pub op het vastenland va...

Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023
Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours
Het Schotse whiskymerk Ardbeg viert ieder jaar Ardbeg Day en op die dag dit jaar deden ze iets heel bijzonders. Ardbeg heeft misschien wel hun meest experimentele limited edition op deze dag geïntroduceerd genaamd Heavy...

Drinks25.06.2023
Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours
BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced
Rummerk BACARDÍ introduceert tijdens deze heerlijk warme weken in ons land een nieuwe rum: de Caribbean Spiced. Inmiddels is het assortiment rums van het merk best gegroeid de afgelopen jaren, met enkele heel toffe uiti...

Drinks25.06.2023
BACARDÍ lanceert nieuwe zomerse rum: Caribbean Spiced
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Verder lezen over Cocktails
Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen

Drinks23.12.2024
Vijf feestelijke drankjes om helemaal in de kerstsfeer te komen
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Elke zoveel tijd is er wel een andere cocktail die hét helemaal is. Dan de Pornstar Martini, dan de Aperol Spritz en dit jaar de Espresso Martini. We sippen ze wel eens en we weten dat ze lekker zijn, maar er zijn meer...

Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Verder lezen over Gin
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024
Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
De feestdagen, synoniem voor lekker eten en een heerlijk wijntje. Het lijkt vanzelfsprekend maar steeds meer mensen kiezen voor een alcoholvrije kerst. Vroeger, je weet wel toen we nog echte kaarsjes in onze kerstboom ha...

Drinks22.12.2023
Ginamis verfrissende cocktail, alcoholvrij en geïnspireerd op gin
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Goed nieuws voor de liefhebbers van alle curiosa met betrekking tot komkommers, want het Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet trekt dit jaar weer mee met theaterfestival de Parade. De mooie eerste kennismaking vorig ja...

Drinks29.06.2023
Hendrick’s Curieuze Komkommerkabinet keert terug naar de Parade
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
Een van de meest fijne internationale ginmerken moet het Japanse Roku Gin wel zijn. Een gin waar de seizoenen een essentiële rol spelen bij de productie. Niet raar dat de zonnewende op 21 juni (en de langste dag van het...

Hotspots23.06.2023
Roku Gin opent deze zomer een pop-up op het dakterras van Fitz’s Bar
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!
Het is vandaag de tweede zaterdag in juni en dat betekent één ding: vandaag is het World Gin Day. De jongere broer van onze jenever staat vandaag extra in de spotlight en met dit warme weer is dat alleen maar goed. Wan...

Drinks10.06.2023
World Gin Day: dit zijn de 5 lekkerste gins voor deze zomer!
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)
Gekscherend roep ik vaker als iemand een cocktail wil maken met een niet standaard drank: doe er tonic bij. Op de een of andere manier werkt dit vaker wel dan niet en wanneer het werkt levert het een bijzondere smaakcomb...

Drinks17.04.2023
Espresso Gin & Tonic: misschien wel hét drankje van deze zomer (ook zonder gin)
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin
Er is eigenlijk maar een echte ‘The Stig’ en dat is de Noor Stig Bareksten. Bartender en inmiddels meesterblender- en distilleerder die bij Oss Craft Distillery zijn eigen gedistilleerde dranken maakt. Vanaf nu is in...

Drinks05.04.2023
Ontdek de Noorse bossen met Bareksten Botanical Gin
Hendrick’s Gin onthult dit voorjaar een nieuwe limited edition gin: Flora Adora
Bij het Schotse ginmerk Hendrick’s Gin is de afgelopen jaren met de Midsummer Solstice, Lunar en Neptunia gin’s een nieuwe traditie ontstaan: in het voorjaar, aan het begin van de lente onthult master distiller Lesle...

Drinks20.03.2023