Drie heerlijke herfstcocktails met gin om je binnen mee op te warmen

Drie heerlijke herfstcocktails met gin om je binnen mee op te warmen

Vorig artikel Volgend artikel

Als je de afgelopen weken naar buiten hebt zitten turen, dan is er weinig ontkennen meer aan: de herfst is qua weer begonnen. De regenkranen zijn opengegaan, het wordt alweer eerder donker en de neiging om de verwarming aan te zetten wordt groter en groter. Hoogste tijd dus om binnen lekker op te warmen met een goede herfstcocktail.

Daarom verschijnen er dit najaar allerlei artikelen met de lekkerste cocktails voor de herfst en winter. Deze reeks wordt afgetrapt met niemand minder dan de beste bartender van Nederland: Laura Brady. Zij won dit jaar de Diageo World Class Competition en dat is een competitie waar meer dan 10.000 bartenders uit 56 landen aan deelnemen. Zij ontwikkelde met haar favoriete gins van Tanquaray drie heerlijk herfstachtige cocktails.

Autumn Blush

Vaste lezers van Eatly weten dat ik een Tom Collins altijd een goed idee vind. De Autumn Blush is een fruitige en bloemige variatie op deze klassieke cocktail. Daarvoor speelt Brady met de frisse, bittere tonen van grapefuit en de Tanqueray Royale gin. Over de cocktail zegt ze: “Een bitterzoete combinatie van frisse herfstsmaken, geschikt voor ieder moment van een (herfstachtige) dag!”

Nodig:

  • 30 ml Tanqueray Royale
  • 30 ml zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (zie onderstaand recept)
  • Bruiswater
  • Glas: longdrink met ijsblokjes
  • Garnering: wit rozenblaadje

Maken:

  1. Voeg ijsblokjes toe aan een longdrinkglas;
  2. Giet er 30 ml Tanqueray Royale over en 30 ml van de zelfgemaakte siroop op basis van grapefruit en hibiscus;
  3. Roer door elkaar en voeg meer ijs toe om het glas te vullen;
  4. Giet er bruiswater bij tot het glas voor driekwart gevuld is en roer nogmaals voorzichtig om de ingrediënten te combineren;
  5. Voeg nog een beetje bruiswater toe zodat het glas bijna vol is;
  6. Gebruik een rozenblaadje als perfecte herfst garnering.

Zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (300 ml = 10 glazen):

  1. Pers 8 grapefruits tot sap of koop 1 liter vers grapefruitsap;
  2. Giet het sap door een zeef;
  3. Voeg voor elke 250 ml grapefruitsap 100 gr suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost;
  4. Voeg 5gr hibiscusthee (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml grapefruitsiroop, roer en dek af met huishoudfolie;
  5. Laat 30 minuten in de koelkast staan;
  6. Giet de siroop door een zeef;
  7. Controleer de hoeveelheid in ml en voeg 1 theelepel rozenwater (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml siroop;
  8. Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

White Woods

Als je Eatly op Instagram volgt dan weet je dat een goede Sour, zoals een Mezcal of Amaretto Sour op de thuisredactie altijd met open armen ontvangen wordt. Brady heeft er een heerlijke herfstachtige variatie op gevonden. De White Woods-cocktail heeft tonen van geroosterde noten en vanille waardoor hij een houtachtige smaak krijgt. In combinatie met citroen en de wat drogere tonen van Tanqueray Dry levert dat een heerlijke cocktail op.

Nodig:

  • 40 ml Tanqueray Dry
  • 20 ml vers citroensap
  • 20 ml zelfgemaakte kastanjesiroop (zie onderstaand recept)
  • Ijsblokjes
  • Glas: cocktailglas
  • Garnering: geraspte chocolade. Tip: kies voor je favoriete chocoladesmaak.

Maken:

  1. Voeg 40 ml Tanqueray Dry, 20 ml vers citroensap en 20 ml van je zelfgemaakte kastanjesiroop toe aan een cocktailshaker;
  2. Voeg ijs toe aan je shaker en schud ongeveer 15 seconden;
  3. Open de shaker en schenk de cocktail door een zeefje in het glas;
  4. Rasp er chocolade overheen.

Zelfgemaakte kastanjesiroop (200 ml = 15 glazen):

  1. Rooster 500 gr kastanjes gedurende 30 minuten op 180 graden;
  2. Doe 120 gr walnoten in een pan en rooster ze tot ze licht verbranden;
  3. Verwijder de velletjes van de kastanjes en meng de noten met 1 liter water en 2 theelepels vanille-extract;
  4. Giet het mengsel door een een fijne zeef en voeg 1.250 gr suiker toe, roer goed door elkaar;
  5. Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Variatie: Als je geen kastanjes wilt roosteren, kun je ditzelfde recept proberen met 500 gr van een van je favoriete smeerpasta's met notensmaak (probeer er een te gebruiken zonder toegevoegde suikers).

Amber Spice

Zo tijdens de herfst lijkt het erop dat de wereld ‘Pumpkin Spiced everything’ gaat. Het kon dan ook niet anders dat Brady met deze smaken een cocktail zou maken. Brady over haar Amber Spice creatie: “Last but not least, mocht deze variant, gebaseerd op de populaire Pumpkin Spiced smaak, niet ontbreken. Vergt iets meer tijd en moeite, maar is zeker het proberen waard. De smaken van pompoen, vanille en nootmuskaat geven een hartige en zoete toon aan het citrusachtige Tanqueray No. Ten. Het perfecte drankje om je avond mee af te sluiten: met een beetje pit.”

Nodig:

  • 30 ml Tanqueray No. Ten
  • 50 ml pumpkin spiced siroop OF
  • 5 ml spicy Ketel One (optioneel voor liefhebbers)
  • Glas: waterglas met ijsblokjes
  • Garnering: foelieblad (het omhulsel van de nootmuskaat)

Maken:

  1. Doe ijs in een shaker;
  2. Giet er 30 ml Tanqueray No. Ten over, 50 ml van de zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (en de spicy Ketel One als je wat warmte wilt toevoegen);
  3. Roer gedurende 30 seconden;
  4. Giet de cocktail met behulp van een zeefje in een waterglas gevuld met ijsblokjes;
  5. Garneer met geraspte nootmuskaat of een takje foelieblad. Cheers!

Zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (500ml = 10 glazen):

  1. Schil en snijd een halve pompoen in blokjes van 3 cm;
  2. Gaar in de oven gedurende 40 minuten op 200 graden;
  3. Laat afkoelen en weeg 300 gr pompoen af;
  4. Doe de pompoen met 500 ml water, 2 theelepels vanille-extract, 3 gr nootmuskaatpoeder, 2 gr kaneelpoeder en 20 gr honing in een blender en mix tot een puree;
  5. Gebruik een theedoek om het vocht uit de puree te persen;
  6. Meet het vocht af en voeg voor elke 100 ml pompoensap 40 g suiker toe en roer alles goed door elkaar;
  7. Meet vervolgens de vloeistof opnieuw af en voeg voor elke 100 ml pompoensiroop 10 ml vers en gezeefd citroensap toe;
  8. Roer goed door elkaar;
  9. Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Variatie: In plaats van zelfgemaakte pompoensiroop kun je pompoensap in de winkel kopen. Gebruik 1 liter pompoensap en verwarm het zachtjes op het fornuis met 2 theelepels vanille-extract, 3 gr nootmuskaatpoeder, 2 gr kaneelpoeder en 20 gr honing en roer het door elkaar. Laat 20 minuten sudderen en laat dan lichtjes afkoelen alvorens de suiker en het citroensap toe te voegen.

Voor liefhebbers van spicy Ketel One: Voeg 10 gr gedroogde pepers toe aan 100 ml Ketel One en laat het geheel trekken in een afgesloten bakje. Test tot het gewenste spiciness-level is bereikt en verwijder dan de pepers met een zeef. Hoe langer je het laat staan, hoe heter het zal worden.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies