De drie lekkerste cocktails om te drinken tijdens kerst

De drie lekkerste cocktails om te drinken tijdens kerst

Vorig artikel Volgend artikel

De feestdagen staan voor de deur en dat is natuurlijk een mooi moment om thuis voor je gezelschap wat lekkere cocktails op tafel te toveren. Daarom delen we drie klassieke cocktails die te maken zijn met ingrediënten die bijna iedereen in huis heeft. Om de variatie er lekker in te houden hebben we een rum-, whisky- en wodkacocktail uitgekozen.

Als het op het maken van cocktails aankomt, dan zijn er mensen die zweren bij het gebruiken van premium merken en mensen die ze juist mijden. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met het prijsverschil in een bar als je vraagt om een premium drank in plaats van die standaard door de bartender gebruikt wordt. Neemt niet weg dat je thuis echt niet bang hoeft te zijn om een mooie drank te gebruiken, dat maakt de cocktail alleen maar lekkerder!

Drie heerlijke kerstcocktails

De Manhattan

Na het proeven van de El Dorado 12 moest ik hem ook uitproberen in een cocktail. Door het specifieke smaakprofiel van deze rum is het leuk om ermee te experimenteren in cocktails die allerlei smaken herbergen. Een klassieke cocktail als de Manhattan is daar een perfect voorbeeld van.

Nodig:

  • 60ml El Dorado 12 rum
  • 30ml Sinaasappellikeur (zoals bv. de Orangecello van Dik&Schil)
  • 7,5ml rode vermout
  • 2 scheutjes bitters (kun je gewoon Campari voor gebruiken)
  • IJs
  • Sinaasappelschil ter garnering

Maken:

Doe in een shaker alle ingrediënten behalve de garnering. Doe daar ijsklontjes bij en roer het geheel goed door. Dit doe je om de cocktail goed te laten mengen én hem goed te koelen. Zeef het geheel in een mooi coupeglas en garneer met een sinaasappelschil.

Old Fashioned

De klassieke whiskycocktail die ik moest maken met de original ten van Benriach was de Old Fashioned. De achtergronden van de cocktail lees je in het artikel dat ik er al eerder over heb geschreven. Vooral omdat deze cocktail de whisky die je er in gebruikt viert.

Nodig:

  • 60ml Benriach whisky (of een goede roggewhisky of bourbon)
  • Een scheutje sodawater
  • Een suikerklontje
  • Bitters
  • IJs
  • Sinaasappelschil ter garnering

Maken:

In een whiskyglas leg je een suikerklontje en daar doe je twee à drie scheutjes bitters overheen (laagje op de bodem) en daar doe je een scheutje sodawater overheen. Met een vijzel (of iets om te stampen) stamp je het suikerklontje los en verdeel je zo dit mengsel over de bodem van het glas. Voeg dan een grote ijsklont toe of verschillende kleine ijsklontjes, daarmee begint het glas al af te koelen. Daarna voeg je de whisky toe en roer je het geheel eens goed door. Ter garnering draai je de sinaasappelschil om het glas.

Espresso Martini

Het ziet er altijd enorm indrukwekkend uit zo'n Espresso Martini, maar eigenlijk is het een super simpele cocktail om te maken. Je hebt alleen wodka, een koffielikeur en espresso nodig. Deze variant is gemaakt met de nieuwe koffielikeur Bakkie Pleur van Dik&Schil en de nieuwe Belvedere 176.

Nodig:

  • 50ml Belvedere 176 vodka
  • 50ml Bakkie Pleur koffielikeur
  • 50ml Espresso (vers)
  • IJs
  • Drie koffiebonen ter garnering

Maken:

Pak een cocktailshaker en vul die voor 1/3 met ijs. Doe daar de wodka en koffielikeur aan toen en roer het geheel even door om de shaker te koelen. Als laatste voeg je de verse espresso toe, ja gewoon warm. Dit geheel shake je 15 seconden en zeef je daarna in een martiniglas. Garneer met drie koffiebonen op de schuimkraag.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies