De Dirty Genever cocktail gaat je hele idee van jenever compleet veranderen

De Dirty Genever cocktail gaat je hele idee van jenever compleet veranderen

Vorig artikel Volgend artikel

Wie eerdere artikelen op Eatly heeft gelezen over jenever heeft misschien gelezen dat ik nog niet helemaal overtuigd was dat het net zo’n revival door zou maken als rum. Maar na een online proeverij en workshop van Hooghoudt onlangs moet ik daar toch op terugkomen. In Groningen maken ze namelijk een Sweet Spiced jenever waar een bijzonder fraaie Dirty Genever cocktail mee te maken is.

Een gin-tonic is in geen enkele bar of kroeg meer weg te denken van de kaart. Logisch, want er zijn veel verschillende soorten gin en je kan met weinig moeite een heel lekkere cocktail mee maken. Net als gin heeft jenever als hoofdingrediënt de jeneverbes, maar dit oer-Hollandse product zie je juist veel minder op diezelfde kaarten.

Wederopleving

De Nederlandse jeneverproducenten kwamen tot de conclusie dat als gin zo hip en happening kan worden, dan moet dit voor jenever ook mogelijk zijn. Toch is het de afgelopen jaren (nog) niet gelukt om jenever met veel enthousiasme weer terug op de kaart te krijgen. Verschillende producenten hebben marktonderzoek gedaan om een jongere doelgroep aan te spreken.

Sweet Spiced

Bij Hooghoudt leverde dat de Sweet Spiced jenever op gemaakt met gember. Onder leiding van Laurens Speek heb ik met deze jenever een online proeverij gedaan en twee cocktails gemaakt. Die lieten duidelijk het bereik van de Sweet Spiced jenever zien. Een van de cocktails, de Dirty Genever, verwacht ik dat de meest toegankelijke is voor iedereen die nieuwsgierig is naar deze jenever én kan genieten van een cocktail.

Dirty Genever

Zelf hebben de Groningers de jenevercocktails een eigen catchphrase meegegeven: Sun’s Out, Hooghoudt. Laten we hopen dat dit de lading een beetje dekt de komende tijd. De Dirty Genever maak je in ieder geval zo:

Nodig:

  • 50 ml Hooghoudt Sweet Spiced Genever
  • 150 ml Ginger Ale
  • 1 limoen
  • Garnering: een partje limoen

Maken:

  1. Schenk 50 ml Hooghoudt Sweet Spiced Genever in een longdrinkglas gevuld met ijs;
  2. Knijp de limoen boven het glas uit;
  3. Vul het glas verder met Ginger Ale en roer alles eens goed door;
  4. Garneer met een partje limoen.
Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies