De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het Nederlandse bio-wijnmerk Neleman heeft een half miljoen euro opgehaald via een crowdfundingsactie. Het bedrag werd zelfs binnen enkele uren bereikt via crowdfundingplatform Oneplanetcrowd.
Wijnpionier Derrick Neleman is de oprichter van het bedrijf en staat bekend als de wijnpionier die Nederland aan de biologische wijn hielp. Hij is inmiddels naar Spanje vertrokken om in Valencia zelf wijn te maken. Voor de volgende stap in dat proces was twee miljoen euro nodig, anderhalf miljoen was al vergaard en het laatste half miljoen werd door ‘fans’ van het wijnmerk bij elkaar gesprokkeld.
Zelf verbouwen
Het idee van Neleman is om het verkopen van wijn duurzamer, anders en leuker te maken. De veranderingen in het klimaat hebben invloed op de wijnwereld, Neleman wil daar op inspelen. Zodoende is het wijnhuis naar Spanje getrokken om daar eigen biologische wijn te verbouwen op eigen Spaanse wijngaarden van lokale druivenrassen. Voor elke 173 produceerde flessen wijn plant Neleman een boom in het natuurpark vlakbij de wijngaard. Dat natuurpark hoort sinds kort op de Unesco werelderfgoedlijst.
De bedoeling is om flink in het wijnhuis te investeren. Neleman licht het plan toe: “We gaan de komende tijd ruim 2 miljoen euro investeren in ons wijnhuis en onze wijngaard in Valencia. Flink opschalen in de productie. Lokale druiven en oude wijnstokken behouden. Innoveren en (nóg) duurzamer werken waar het kan. Neleman als wijnmerk nog breder positioneren.”
Crowdfunding
Neleman wijnen bestaat dit jaar 5 jaar en is het enige wijnhuis dat honderd procent biologische en vegan wijnen maakt. Dat de vraag groeit blijkt wel uit de respons op de crowdfunding. Neleman had niet zo’n enthousiasme verwacht: “We hadden hoge verwachtingen, maar dat mensen zó enthousiast zijn om zich te verbinden met ons verhaal en mee te willen doen met onze wijnrevolutie, dat is echt heel tof. Op deze manier raken onze fans nog meer betrokken bij wat we doen, zoals de lokale druif verdil behoeden voor uitsterven en 60 jaar oude bobal-stokken behoeden voor rooien. Ook kunnen onze fans straks ons wijnhuis in Casas del Rey bezoeken en de wijngaard natuurlijk.”
Verder lezen over vegan
Recepten20.06.2024
Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen
Food04.03.2024
Hier is de Cordon Blij een vegan variant op de klassieke cordon bleu
Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballenNieuws13.08.2020
Nestlé duikt in de plantaardige alternatieven voor zuivel
Gezond19.03.2020
Essentiële voedingssupplementen voor veganisten
Food15.08.2019
De vega(n) foodline-up van Lowlands 2019
Food12.08.2019
Vegan pizza’s verkrijgbaar op Lowlands
Gezond10.08.2019
Chips van voor retail afgekeurde broccoli
Verder lezen over Wijn
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks14.06.2023
De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn
Drinks18.05.2023