Yotam Ottolenghi zijn hartige kruidentaart met snijbiet en kaas

Yotam Ottolenghi zijn hartige kruidentaart met snijbiet en kaas

Vorig artikel Volgend artikel

Op kookzender njam! wordt vanaf 18 juli iedere zondag het kook- en reisprogramma Ottolenghi’s Mediterranean Feast van chef Yotam Ottolenghi uitgezonden. De bestseller auteur en chef neemt in deze serie de kijker mee naar verschillende landen en eilanden in het gebied rondom de Middellandse zee. Van een van de gerechten die hij in de aflevering op Corsica maakt: een hartige kruidentaart met snijbiet en kaas is dit het recept.

Ottolenghi is een van de pioniers die de mediterraanse keuken bij een wereldwijd publiek onder de aandacht heeft gebracht. Dat doet hij in zijn Londense restaurants maar ook zeker door al zijn kookboeken. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat hij steeds meer mensen enthousiast zijn geraakt voor de verschillende keukens uit deze regio en dat steeds meer mensen de bijzondere ingrediënten weten te waarderen.

Hartige kruidentaart met snijbiet en kaas

Alle ingrediënten voor dit gerecht kun je gewoon bij de supermarkt vinden.

Nodig:

  • ½ kleine rode ui, fijngesneden
  • 3 selderijstengels en -bladeren, fijngesneden
  • 8 grote snijbiet-bladeren, grof gehakt, zonder de witte stengels
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1,5 el verscheurde muntblaadjes
  • 1,5 el gehakte peterselie
  • 2 tl gehakte salie
  • 30 ml olijfolie, plus extra voor afwerking
  • 75 gr feta, verkruimeld
  • 50 gr pecorino, fijn geraspt
  • 15 gr pijnboompitten, licht geroosterd
  • zeste van 1 citroen
  • 350 gr bladerdeeg
  • 100 gr broccui-kaas (of ricotta)
  • 6 courgettebloemen, in de lengte doormidden gesneden (optioneel)
  • 1 ei, licht geklopt
  • zout en zwarte peper

Maken:

  1. Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui, selderij, snijbiet knoflook, munt, peterselie en salie in de olijfolie. Kook, onder voortdurend roeren, gedurende 15 minuten of totdat het groen geslonken is en de selderij volledig zacht geworden is. Haal van het vuur en roer de feta, pecorino, pijnboompitten, citroenzeste, 1/4 theelepel zout en een stevige maling van zwarte peper erdoor. Laat het vervolgens afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een plak van 3 mm dik en snijd het in een cirkel met een diameter van ongeveer 30 cm. Leg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Verdeel de vulling over het deeg en laat rondom een rand van 3 cm vrij. Bestrooi de vulling met grote stukken broccui of ricotta met courgettebloemen, indien gebruikt. Breng het deeg omhoog langs de zijkanten van de vulling en knijp de randen stevig samen om een stevige, decoratieve rand over de rand van de taart te vormen of druk het aan met het uiteinde van een vork. Bestrijk het deeg met ei en zet 10 minuten in de koelkast.
  3. Bak de taart 30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en gaar is op de bodem.
  4. Haal uit de oven en bestrijk met een beetje olijfolie. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Hartige kruidentaart Yotam
(Afbeelding: Hartige kruidentaart met snijbiet en kaas - © njam!)
Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies