Recepten14.06.2021

Skirt steak (bavette) met rode chimichurrie van de barbecue a la Jord Althuizen


Als voorproefje op het nieuwe njam! tv-programma De Zomerkeuken mocht ik twee weken geleden meedoen aan een cookalong van barbecueguru Jord Althuizen. Hij is in een van de afleveringen te zien en daarin maakt hij op de barbecue longhaas met chimichurri, maïs en een appeldessert. Tijdens de cookalong maakten we: Skirt steak, met maïs elotes, polentacake en een smokey chimichurri.

Bij een eerdere cookalong van Santa Maria deden we al iets tofs met maïs en Althuizen heeft tijdens zijn cookalong laten zien hoe je nog meer lekkers kan maken met maïs. De maïs elotes als bijgerecht waren zó lekker dat ik ze sinds dien al een paar keer heb gemaakt zonder gebruik te maken van de barbecue. Echt heerlijk!

Skirt steak met maïs elotes, polentacake en chimichurri

Na dit gerecht geproefd te hebben, hoort het echt gelijk bij mijn favorieten. Het lijken misschien een boel ingrediënten, maar het is allemaal zo makkelijk te maken en lever een heerlijk zomers gerechtje op dat heerlijk op smaak is.

Nodig:

(Voor vier personen)

Mais elotes:

  • 2 verse maiskolven
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • ¼ bos koriander, fijngehakt
  • ½ verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 knoflooktenen, fijngehakt
  • zest en sap van ½ limoen
  • ½ tl chilipoeder

Skirt steak:

  • 4 Skirtbsteaks 200 g
  • 50 ml Olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

Polenta:

  • 100 gram polenta
  • 0.37 liter water
  • 75 ml kippenbouillon
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram roomboter
  • Peper
  • zout

Smokey chimichurri

  • 1 rode paprika
  • 1 grote rode ui, fijngesnipperd
  • 2 tomaten, ontveld, ontpit en in kleine blokjes gesneden
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • 1 tl fijngehakte verse oregano
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 1 verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 150 ml olijfolie
  • 1 sap van limoen
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

<em>(Het eindresultaat, foto door Marcus Polman)<\/em>
(Het eindresultaat, foto door Marcus Polman)

Maken:

Polentacakes maken

  1. Zet een pan op met 1,2 liter water en voeg zout toe;
  2. Breng aan de kook en voeg de polenta toe;
  3. Meng goed tot een gladde pasta ontstaat;
  4. Voeg naar smaak kippenbouillon, Parmezaanse kaas, roomboter, peper en zout toe;
  5. Stort in een bak zodat de massa 2 cm hoog is;
  6. Plaats een andere bak erboven op en verzwaar deze met een gewicht;
  7. Plaats in de koeling tot volledig opgesteven (minimaal 4 uur);
  8. Snijd in rechthoeken van 5 cm bij 2 cm, dek af en bewaar.

Skirt steaks

  1. Haal de steaks een half uur voor je ze gaat bereiden uit de koeling.
  2. Bestrijk de steaks met olie bestrooi met zwarte peper en zout.
  3. Hak de overige ingrediënten fijn en meng met de olijfolie.
  4. Leg de steaks over de kolen en grill deze tot een temperatuur van 48 graden.
  5. Haal de steaks van het vuur en laat tussen de 5 en 10 minuten rusten.

Chimichurri

  1. Rooster de paprika op de BBQ totdat het vel zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht geworden is.
  2. Verwijder het velletje en de zaadlijsten en snijd zo fijn mogelijk.
  3. Meng met de overige ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

Maïs elotes

  1. Bestrijk de maïskolven met de olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper.
  2. Gril de maiskolven in 7-10 minuten op een middelhete direct ingestelde BBQ, tot de maïs diepgeel van kleur en gaar is.
  3. Meng de overige ingrediënten.

Polentacakes bakken

De polentacakes hebben maar een paar minuutjes nodig op de barbecue, maar het is wel een must om een goed oogje in het zeil te houden. In eerste instantie plakken ze een beetje aan de grill vast (dat doet alles) maar als je ze ziet bruinen is het goed om ze een kwart te draaien, dit doe je tot alles lekker krokant bruin is.

Opmaken bord of plank

  1. Nadat de skirt steaks goed hebben gerust kun je ze tegen de graad in aansnijden en doe de chimichurri er ruim overheen.
  2. De maïs kun je nu op het bord of op de plank leggen met het kruidenmengsel eroverheen.
  3. Aan de polentacake hoef je verder niks meer te doen. Smakelijk!

(Foto van het gerecht © Marcus Polman)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over BBQ

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

Mis je de geur van versgebakken stokbrood, dan kun je natuurlijk zelf de oven aanslingeren. Maar er is nu een nieuwe manier om je zintuigen toch even te prikkelen: een postzegel die naar baguettes ruikt. Het wordt uitgeg...

Food20.05.2024

​Deze nieuwe postzegel ruikt naar versgebakken stokbrood

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Whiskymerk Higland Park organiseert op zaterdag 11 februari het eerste winterbarbecuefestival in Nederland. En wel op een unieke locatie: het eiland Tiengemeten in de buurt van Rotterdam. Deze locatie is een knipoog naar...

Food21.01.2023

Er komt een winterbarbecuefestival op een eiland in Nederland

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Halloween raakt steeds meer ingeburgerd in ons land. Een groot deel van het feest speelt zich ’s avonds buiten af, waar kinderen verkleed op jacht gaan naar snoep. Als je toch al buiten bent, waarom er dan niet een ext...

Food31.10.2022

Vier Halloween met een gezellige Big Green Egg-barbecue!

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Het Italiaanse merk Boretti ken je misschien wel van de keukenapparatuur, maar het bedrijf maakt ook barbecues en buitenkeukens. Vorige week vrijdag introduceerde Boretti tijdens een event bij Capital C in Amsterdam twee...

Lifestyle15.04.2022

Boretti opent bbq-seizoen met introductie nieuwe lijnen barbecues en buitenkeukens

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

De kerstdagen gaan dit jaar voor het tweede jaar op rij anders verlopen dan anders. Om het zo ‘normaal’ mogelijk te houden worden er evengoed uitgebreide kerstdiners gepland, dinerboxen gekocht en is er gewoon op de...

Drinks10.12.2021

Advies van Talisker: ga voor avontuurlijke feestdagen en steek de bbq aan!

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Het is de afgelopen weken qua weer alles behalve een echte zomer geweest, maar ons doorzettingsvermogen wordt beloond: de zomer is qua temperatuur én zon vanaf vandaag eindelijk weer terug! Hier op de (thuis)redactie wo...

Food11.08.2021

BBQ-alarm! Met deze tips ben jij altijd klaar om buitengewoon te grillen

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Maaltijdboxleverancier HelloFresh weet altijd wel goed om de seizoenen in te spelen met speciale boxen, zoals eerder de Borrelbox. Nu de zomer in volle gang is biedt het bedrijf als extraatje bij je bestelde maaltijdbox(...

Food23.07.2021

Met de BBQ-box van HelloFresh vier je de zomer met een geheel verzorgde barbecue

Verder lezen over Koken

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

SMEG duikt de keuken van de jaren '50 in om je te verleiden afscheid te nemen van die bolle Airfryer. Rechthoekig, multifunctioneel en vooral lekker klein.

Gadgets31.08.2024

Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Olijfolie, het vloeibare goud van de mediterrane keuken, staat bekend om zijn smaak en gezondheidsvoordelen. Maar achter de ogenschijnlijk eenvoudige fles schuilt een complexe wereld van productie en etikettering, waarin...

Gezond21.08.2024

Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op

Een complexe wereld
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

Hoeveel weten we eigenlijk van graan, vrij weinig eigenlijk buiten dat het de basis van ons dagelijks brood. Maar wat is het precies? Even een korte bijles, granen zijn simpelweg zaden van grassen, zoals tarwe, haver en...

Recepten01.05.2024

Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Kunstmatige Intelligentie in de keuken. Come on, we weten toch zelf wel wat we willen koken? Daar hebben we ChatGPT toch niet voor nodig? Helemaal waar, je kunt zelfs niet koken en je avondeten bestellen via Thuisbezorgd...

Recepten06.03.2024

AI in de keuken: koken met ChatGPT

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Als het gaat om ons avondeten, is Nederland graag goed voorbereid. Het merendeel van de Nederlanders (44%) koopt boodschappen meerdere dagen vooruit en bepaalt zelfs van tevoren wat elke dag gegeten wordt. Dit blijkt uit...

Gezond14.11.2023

Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Kerst is dé tijd om helemaal uit te pakken: mooie cadeaus, een grote kerstboom en natuurlijk lekker eten! Het klassieke driegangendiner is natuurlijk erg leuk, maar misschien dat je zin hebt in iets nieuws. Zo kan je bi...

Recepten13.11.2023

Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Online supermarkt Crisp heeft weer een nieuwe smaakmaker en dit keer is het culinair duo ‘Vrouw met de Baard’. Via de Crisp-app is het recept uit kookboek Jiwa van Carl & Mas voor Ajam Setan exclusief verkrijgbaar. H...

Food25.05.2023

Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Sociale media staan vol met korte filmpjes met allerhande foodhacks (food hacks). Van de beste manier om eigeel en eiwit van elkaar te scheiden tot de makkelijkste manier om een vuilniszak in een prullenbak te doen. En d...

Food07.05.2023

Dit zijn de beste foodhacks die online te vinden zijn

Verder lezen over Kookboeken

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Soms kom je een kookboek tegen dat direct je aandacht trekt. De Syrische keuken van Imad doet dat zeker want hoeveel weten we eigenlijk over het land en zijn culinaire tradities. De Syrische keuken is rijk en gevarieerd,...

Recepten29.07.2024

Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Een Spaanse kookbijbel, dat klinkt als de ultieme referentiebron voor alle overheerlijke gerechten die het land ons te bieden heeft. De Spaanse keuken staat immers bekend om zijn diversiteit, rijke smaken en gebruik van...

Gadgets18.03.2024

De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Dieettrends en afvallen zijn voor heel veel mensen een jaarlijks terugkerend fenomeen. Eigenlijk gaat het vaak geeneens om de inhoud maar om de perceptie dat je nu een dieet hebt gevonden dat echt gaat werken. Meestal zi...

Gezond26.12.2023

Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en...

Nieuws20.11.2022

Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Al een paar jaar zamelt botanisch bierbrouwer Lowlander na kerst kerstbomen in om een bijzonder winterbier mee te brouwen. In navolging van Scandinavië, waar al decennialang met sparrennaalden wordt gekookt, omarmt het...

Nieuws14.10.2022

Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Een van de bekendste coffeeshopketens in Amsterdam, The Bulldog, heeft de krachten gebundeld met High Cuisine om het eerste cocktailboek gevuld met alcoholvrije psychoactieve recepten te maken: High Cocktails. Chefs Noah...

Drinks29.11.2021

High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Het culinair platform Food and Friends organiseert dit jaar de onafhankelijke verkiezing voor het ‘Kookboek van het Jaar’ voor Nederland en België. Een vijfkoppige vakjury heeft uit 61 uitzendingen zes kookboeken ge...

Nieuws28.10.2021

Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Dieetboekenguru Sonja Bakker kwam in augustus in het nauw te zitten toen de eerste claims opdoken dat ze voor haar Instagram recepten plagieerde. Dat bleek na nader onderzoek door ‘haar team’ gedaan te zijn, maar Bak...

Nieuws21.09.2021

Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel...

Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Vjèze Fur swapt ballen
​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even sne...

Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

Verder lezen over Zomer

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Deze zomer gaat sangria weer een enorme comeback maken in Nederland. Op het terras is het een makkelijke drank en om thuis te maken natuurlijk ook. Maar er is meer moois met rode wijn te maken, waaronder de Calimocho of...

Drinks14.06.2023

De Kalimotxo (of Calimocho) is een ideale zomercocktail met rode wijn

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Het interval waarmee er op Eatly een artikel verschijnt met ‘bier’ en ‘duurder’ in de kop wordt helaas steeds kleiner. De volgende in de rij: ook op het terras lijkt de komende zomer bier weer wat duurder te zijn...

Drinks07.06.2023

Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

De zon is eindelijk in het land en met al de vrije dagen van de afgelopen periode hebben we een van onze favoriete bezigheden weer met zijn allen opgepakt: terrasjes pakken. Nou heeft iedere stad wel een paar legendarisc...

Hotspots30.05.2023

Drie fijne terrassen in Amsterdam om op een zonnige dag lekker de boel de boel te laten

Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Nespresso zoekt altijd naar wat nieuwe smaken om, al dan niet tijdelijk, toe te voegen aan het assortiment. Met de zomer in aantocht wordt daarom nu de zomercollectie Californian Dream geïntroduceerd. Die bestaat uit ve...

Drinks19.05.2023

Nespresso raakt in de zomerse sferen met nieuwe Californian Dream-collectie

Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Zoals vorige week al aangegeven: rondom 1 april is het af en toe lastig uit te vinden wat echt is en wat niet. Als een van de grootste ijsmerken van de wereld, Ben & Jerry’s, dan iets aankondigt met het idee van ‘gra...

Food03.04.2023

Free Cone Day: Gratis Ben & Jerry’s ijs in Rotterdam op maandag 3 april

Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Het is een heerlijk zonnige dag dus geen beter moment voor Magnum om nieuwe ijssmaken te introduceren: Double Starchaser en Double Sunlover. Volgens het ijsmerk zijn dit de meest luxe ijsjes van het jaar en ze zijn verkr...

Food15.03.2023

Magnum lanceert twee nieuwe smaken: Double Starchaser & Double Sunlover

Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Bonaire is een van de ‘Nederlandse’ eilanden in het zuidelijk deel van de Caribische Zee waar het iedere dag lekker weer is. Dat laatste maakt het een fantastische plek om te genieten van het buitenleven en waterspor...

Hotspots08.01.2023

Bonaire: Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op het eiland

Dit moet je weten voor je eerste bezoek aan Bonaire en het Caribisch gebied

Hoewel ik heel veel mensen ken die de ‘Nederlandse’ eilanden in de Caribische zee hebben bezocht voor vakantie, er stage hebben gelopen of er zelfs een tijdje hebben gewoond, was ik er zelf nog nooit geweest. Daar is...

Hotspots27.12.2022

Dit moet je weten voor je eerste bezoek aan Bonaire en het Caribisch gebied