Skirt steak (bavette) met rode chimichurrie van de barbecue a la Jord Althuizen

Skirt steak (bavette) met rode chimichurrie van de barbecue a la Jord Althuizen

Vorig artikel Volgend artikel

Als voorproefje op het nieuwe njam! tv-programma De Zomerkeuken mocht ik twee weken geleden meedoen aan een cookalong van barbecueguru Jord Althuizen. Hij is in een van de afleveringen te zien en daarin maakt hij op de barbecue longhaas met chimichurri, maïs en een appeldessert. Tijdens de cookalong maakten we: Skirt steak, met maïs elotes, polentacake en een smokey chimichurri.

Bij een eerdere cookalong van Santa Maria deden we al iets tofs met maïs en Althuizen heeft tijdens zijn cookalong laten zien hoe je nog meer lekkers kan maken met maïs. De maïs elotes als bijgerecht waren zó lekker dat ik ze sinds dien al een paar keer heb gemaakt zonder gebruik te maken van de barbecue. Echt heerlijk!

Skirt steak met maïs elotes, polentacake en chimichurri

Na dit gerecht geproefd te hebben, hoort het echt gelijk bij mijn favorieten. Het lijken misschien een boel ingrediënten, maar het is allemaal zo makkelijk te maken en lever een heerlijk zomers gerechtje op dat heerlijk op smaak is.

Nodig:

(Voor vier personen)

Mais elotes:

  • 2 verse maiskolven
  • 1 el olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 25 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden
  • ¼ bos koriander, fijngehakt
  • ½ verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 knoflooktenen, fijngehakt
  • zest en sap van ½ limoen
  • ½ tl chilipoeder

Skirt steak:

  • 4 Skirtbsteaks 200 g
  • 50 ml Olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout

Polenta:

  • 100 gram polenta
  • 0.37 liter water
  • 75 ml kippenbouillon
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram roomboter
  • Peper
  • zout

Smokey chimichurri

  • 1 rode paprika
  • 1 grote rode ui, fijngesnipperd
  • 2 tomaten, ontveld, ontpit en in kleine blokjes gesneden
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 el fijngehakte verse peterselie
  • 1 tl fijngehakte verse oregano
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 1 verse jalapeñopeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 150 ml olijfolie
  • 1 sap van limoen
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bavette a la Jord Althuizen_
(Het eindresultaat, foto door Marcus Polman)

Maken:

Polentacakes maken

  1. Zet een pan op met 1,2 liter water en voeg zout toe;
  2. Breng aan de kook en voeg de polenta toe;
  3. Meng goed tot een gladde pasta ontstaat;
  4. Voeg naar smaak kippenbouillon, Parmezaanse kaas, roomboter, peper en zout toe;
  5. Stort in een bak zodat de massa 2 cm hoog is;
  6. Plaats een andere bak erboven op en verzwaar deze met een gewicht;
  7. Plaats in de koeling tot volledig opgesteven (minimaal 4 uur);
  8. Snijd in rechthoeken van 5 cm bij 2 cm, dek af en bewaar.

Skirt steaks

  1. Haal de steaks een half uur voor je ze gaat bereiden uit de koeling.
  2. Bestrijk de steaks met olie bestrooi met zwarte peper en zout.
  3. Hak de overige ingrediënten fijn en meng met de olijfolie.
  4. Leg de steaks over de kolen en grill deze tot een temperatuur van 48 graden.
  5. Haal de steaks van het vuur en laat tussen de 5 en 10 minuten rusten.

Chimichurri

  1. Rooster de paprika op de BBQ totdat het vel zwartgeblakerd en het vruchtvlees zacht geworden is.
  2. Verwijder het velletje en de zaadlijsten en snijd zo fijn mogelijk.
  3. Meng met de overige ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe.

Maïs elotes

  1. Bestrijk de maïskolven met de olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper.
  2. Gril de maiskolven in 7-10 minuten op een middelhete direct ingestelde BBQ, tot de maïs diepgeel van kleur en gaar is.
  3. Meng de overige ingrediënten.

Polentacakes bakken

De polentacakes hebben maar een paar minuutjes nodig op de barbecue, maar het is wel een must om een goed oogje in het zeil te houden. In eerste instantie plakken ze een beetje aan de grill vast (dat doet alles) maar als je ze ziet bruinen is het goed om ze een kwart te draaien, dit doe je tot alles lekker krokant bruin is.

Opmaken bord of plank

  1. Nadat de skirt steaks goed hebben gerust kun je ze tegen de graad in aansnijden en doe de chimichurri er ruim overheen.
  2. De maïs kun je nu op het bord of op de plank leggen met het kruidenmengsel eroverheen.
  3. Aan de polentacake hoef je verder niks meer te doen. Smakelijk!

(Foto van het gerecht © Marcus Polman)

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies