De cocktail die de cocktailrevolutie in gang zette: de Cosmopolitan

De cocktail die de cocktailrevolutie in gang zette: de Cosmopolitan

Vorig artikel Volgend artikel

Net als bij de Martini heeft Hollywood ervoor gezorgd dat eind jaren ’90 bijna iedere bar in de wereld een Cosmopolitan op de kaart had staan. Eigenlijk is deze cocktail zelfs de katalysator geweest voor een nieuwe cocktailrevolutie. Vandaag duiken wij in de geschiedenis van de Cosmopolitan en delen we het recept.

De Cosmopolitan is in vergelijking met de Old Fashioned nog een vrij jonge cocktail. Het is een afstammeling van de klassieke Daisy cocktail die veel gelijkenis vertoont met een cocktail die het eerst opduikt in 1934 in het boek Pioneers of Mixing waarin een overzicht te vinden is van de cocktails die werden geschonken in de Elite Bars tussen 1903 en 1933.

Absolut Citron

Wat in het boek beschreven werd, was een cocktail gemaakt van gin, Cointreau, citroensap en framboossiroop. Eigenlijk qua smaak en kleur een precieze gelijkenis van hoe we de Cosmopolitan tegenwoordig kennen. Op de helft van de jaren ’80 begon een tot dan toe missend ingrediënt een rol te spelen: Absolut Citron.

Die wodka met citrussmaak bleek de missing link in de voorgangers te zijn. Het bedenken en op de kaart zetten van de Cosmopolitan wordt toegeschreven aan Toby Cecchini die werkte in 1987 in The Odeon in Manhattan werkte. Volgens een vertegenwoordiger van Cointreau werd Cecchini door een collega geïnspireerd om te experimenteren met ingrediënten van een andere cocktail. In zijn mix gebruikte hij Absolut Citron, Cointreau, cranberrysap en vers limoensap. Zie daar: de moderne Cosmopolitan.

Cosmopolitan -cartoon

Cosmopolitan, de hype

Door Sex in the City werd de Cosmopolitan een wereldwijd fenomeen aan het eind van de jaren ’90 en werd de cocktail synoniem met de hardwerkend vrouwen die ook wilden genieten van het leven.

Wat heb je nodig om thuis een Cosmo te maken?

  • 45ml Wodka
  • 30ml Triple Sec
  • 30ml Cranberrysap
  • Limoensap (van halve miloen)
  • Garnering: gebrand sinaasappelzest

Combineer alle ingrediënten, op de garnering na, in een cocktailshaker. Schud goed en zeef in een gekoeld Martini-glas. Ter garnering gebruik je de gebrande sinaasapelzest.

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies