De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Na het lezen van het boek Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl heeft ieder kind wel ooit gefantaseerd over zelf iets met chocolade te doen ‘als ze later groot zijn’. Bijna niemand doet dit uiteindelijk. Daarom is het fijn dat Kitty Smeeten, oprichtster van Hands Off My Chocolate, dat wel deed en tijd had voor een interview.
Trouwe lezers van Eatly weten inmiddels wel dat we op de redactie grote fans zijn van de repen van Hands Off My Chocolate. Sinds dat we de ‘Red Velvet & White Chocolate’ hebben ontdekt, is die hier niet meer aan te slepen. Vandaar dat we eens met oprichtster Kitty Smeeten wilden praten over het verhaal achter Hands Off My Chocolate.
Het begin
Smeeten is zolang ze zich kan herinneren gek op chocola, dat is ook een van de voornaamste redenen om met de studie Food Technology te beginnen. Na het afronden van die studie heeft ze gewerkt bij grote bedrijven in de voedingsindustrie zoals Nestle, Pepsico en Honig. Als laatste werkte ze bij een innovatiebureau waar telkens nieuwe concepten werden bedacht en geïntroduceerd.
Al deze ervaringen maakten iets bij Smeeten los: “Dat wilde ik uiteindelijk ook voor mezelf gaan doen. De keuze voor chocolade was dus snel gemaakt. Ik wilde het allerlekkerste en leukste chocolademerk introduceren waardoor chocolate lovers het makkelijker vonden om te zeggen Hands Off! Nu ben ik aan de beurt. Dit is mijn moment.”
Naast het zijn van de allerlekkerste en het leukste chocolademerk wil Hands Off meer zijn dan dat. “Hands Off wil mensen en vooral vrouwen in hun kracht zetten om voor zichzelf te durven kiezen. Dat doen we voor onze chocolate lovers door de allerlekkerste eerlijke chocoladeproducten te ontwikkelen waarmee ze een moment voor zichzelf kunnen creëren”, vertelt Smeeten enthousiast.
Projecten in Afrika
Een goede reep chocola maken, begint natuurlijk bij de cacaobonen. Op dat gebied heeft Smeeten ook een bijzondere aanpak. Ze legt uit: “In Afrika waar boeren en vrouwen onze cacao verbouwen, steunen we verschillende projecten. Die richten zich erop om vrouwen onafhankelijker te maken door ze hun eigen gewas te laten verbouwen en te verkopen, we leiden de boeren op zodat ze meer uit hun land kunnen halen en bouwen scholen zodat de kinderen naar school kunnen voor een betere toekomst.”
Cocoa Horizons Foundation
Hands Off support de Cocoa Horizons Foundation. Samen met deze Foundation worden deze projecten uitgevoerd. Smeeten geeft enkele praktische, mooie voorbeelden: “We hebben bijvoorbeeld Henriette (foto hierboven, links) geleerd hoe ze het beste bananen en cassave kan verbouwen.
Dit leert ze nu aan haar vriendinnen. Een ander voorbeeld is dat we boeren hebben geadviseerd om een kwart van de cacaobomen te snoeien. Dan zien ze zelf dat ze nu in plaats van twee zakken wel vier zakken cacaobonen uit hun land halen.”
Het zijn twee klein lijkende voorbeelden, die een flinke impact hebben op de positieve vibe in zo’n dorp. Boeren leren hun land beter benutten, ze krijgen zo meer inkomen en dat heeft direct een impact op hun leven. Op deze manier zijn er vorig jaar door de foundation 88.495 boeren getraind.
Te lekker om te delen
Terug naar de chocolade, want wat is het wat de chocolade van Hands Off zo speciaal maakt? Het antwoord daarop ligt volgens Smeeten best voor de hand: “We zijn de eerste rondjesreep ter wereld. Dat is eigenlijk heel raar, want waarom zijn alle repen hoekig terwijl je mond rond is? De rondjesreep past perfect in je mond, breekt makkelijk af en door de ronde vorm smaakt de chocolade nóg lekkerder.”
Dat is niet de enige innovatie. “We bedachten de eerste paaseitjesreep en de eerste kerstkransjesreep ter wereld. En omdat we altijd de allerlekkerste willen zijn, testen we onze producten uitvoerig. Dat doen we door mensen blind te laten proeven met ons nieuwe product en het meest populaire product dat er op lijkt. Alleen als we in deze test beter scoren dan dat andere product, dan introduceren we het. Ja, en dan wil je je chocolade natuurlijk niet delen.”
De wereld veroveren
Met het bedrijf gaat het goed, vorig jaar groeide het met 41%. De repen zijn inmiddels in zo goed als alle supermarktketens in ons land te koop en ook al in België, Duitsland en Amerika.
Dat past bij de ambitie van Smeeten. “Vanaf het begin is het onze ambitie om een wereldwijd merk te bouwen dat niet alleen het lekkerste is maar ook helpt om mensen in hun kracht te zetten door vaker voor zichzelf te kiezen. Hier gaan we nog steeds voor. En we zijn al lekker op weg”, zegt Smeeten.
Ook blijft het bedrijf innoveren en nieuwe smaken introduceren. De eerstvolgende ‘release’ staat op 7 mei gepland. Daar lees je tegen die tijd natuurlijk meer over hier op Eatly.