De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Net als bij de Martini heeft Hollywood ervoor gezorgd dat eind jaren ’90 bijna iedere bar in de wereld een Cosmopolitan op de kaart had staan. Eigenlijk is deze cocktail zelfs de katalysator geweest voor een nieuwe cocktailrevolutie. Vandaag duiken wij in de geschiedenis van de Cosmopolitan en delen we het recept.
De Cosmopolitan is in vergelijking met de Old Fashioned nog een vrij jonge cocktail. Het is een afstammeling van de klassieke Daisy cocktail die veel gelijkenis vertoont met een cocktail die het eerst opduikt in 1934 in het boek Pioneers of Mixing waarin een overzicht te vinden is van de cocktails die werden geschonken in de Elite Bars tussen 1903 en 1933.
Absolut Citron
Wat in het boek beschreven werd, was een cocktail gemaakt van gin, Cointreau, citroensap en framboossiroop. Eigenlijk qua smaak en kleur een precieze gelijkenis van hoe we de Cosmopolitan tegenwoordig kennen. Op de helft van de jaren ’80 begon een tot dan toe missend ingrediënt een rol te spelen: Absolut Citron.
Die wodka met citrussmaak bleek de missing link in de voorgangers te zijn. Het bedenken en op de kaart zetten van de Cosmopolitan wordt toegeschreven aan Toby Cecchini die werkte in 1987 in The Odeon in Manhattan werkte. Volgens een vertegenwoordiger van Cointreau werd Cecchini door een collega geïnspireerd om te experimenteren met ingrediënten van een andere cocktail. In zijn mix gebruikte hij Absolut Citron, Cointreau, cranberrysap en vers limoensap. Zie daar: de moderne Cosmopolitan.
Cosmopolitan, de hype
Door Sex and the City werd de Cosmopolitan een wereldwijd fenomeen aan het eind van de jaren ’90 en werd de cocktail synoniem met de hardwerkend vrouwen die ook wilden genieten van het leven.
Wat heb je nodig om thuis een Cosmo te maken?
- 45ml Wodka
- 30ml Triple Sec
- 30ml Cranberrysap
- Limoensap (van halve miloen)
- Garnering: gebrand sinaasappelzest
Combineer alle ingrediënten, op de garnering na, in een cocktailshaker. Schud goed en zeef in een gekoeld Martini-glas. Ter garnering gebruik je de gebrande sinaasappelzest.
Verder lezen over Cocktails
Hotspots04.09.2024
Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones
Drinks31.07.2024
5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is
Hotspots29.06.2024
Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad
Hotspots03.06.2024
Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night
Hotspots06.05.2024
Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers
Hotspots01.05.2024
De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam
Hotspots19.03.2024
Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Verder lezen over Vodka
Drinks29.03.2023
Nieuwe cocktail gaat viral: een Espresso Martini mét Parmezaanse kaas
Drinks23.03.2023
White Claw duikt in de gedistilleerde dranken en ready-to-drink cocktails
Drinks06.01.2023
Dit zijn in 2022 de 10 meest populaire cocktails ter wereld
Drinks08.08.2022
De 10 meest verkochte (sterke) drankmerken ter wereld
Proeft04.08.2022
Ready-to-shake cocktails van TAILS vallen flink in de smaak
Nieuws14.09.2021
Tito’s in actie voor het KNGF: Drink wodka en steun blindengeleidehonden
Nieuws19.08.2021
Belvedere en Sjefietshe sloegen de handen ineen om de Belviche te creëren
Drinks13.05.2021