Proeft10.12.2025

We probeerden de Stamppotsaus van Kesbeke en Ron Blaauw


Kesbeke is mede dankzij Augurkenkoning weer razend populair voor op de eettafel. Maar, zou je het ook bij je kerstdiner op tafel zetten? Als het aan de Kesbeke’s zelf ligt wel, net als aan Ron Blaauw en Amazon: met zijn drieën hebben ze een speciale stamppotsaus bekokstoofd om het kerstdiner te verrijken.

Stamppotsaus

Het zou ons niets verbazen als die saus ook op tafel gaat bij heel andere gerechten, want het is een lekker stevig sausje. Niet alleen in body, maar ook in smaak. Er zit een beetje Azië in, een beetje zuur, een beetje zoet: het is inderdaad een goede toevoeging op de stamppot. Aan de andere kant hadden wij het ook wel heel makkelijk: we aten namelijk niet onze eigen prak, maar stamppotten van Ron Blaauw.

Op elk potje Stamppotsaus zitten drie recepten van de sterrenchef. Een stamppot Gado Gado bijvoorbeeld, met emping en boontjes, maar ook een ‘gewone’ andijviestamppot met chorizo als twist. En dan is er nog een met witlof en zoete aardappel, voor wat extra kleur op tafel. Het idee is namelijk dat we gewoon aan de stamppot gaan met kerst, en dat we die speciale stamppotten extra bijzonder maken met de speciale saus. Het zijn inderdaad goede combi’s, maar er is wel een vraag die we onszelf stellen.

Kerstdiner met Kesbeke?

Het idee volgens de heren is dat mensen niet zoveel tijd met ‘hun kop in de oven’ moeten spenderen tijdens de kerst, maar juist dat je meer tijd hebt met je gasten aan tafel. Daar is de saus voor gemaakt. Op zich een heel goed idee, maar je zal alsnog de stamppotten moeten klaarmaken natuurlijk. En ja, eten mensen echt stamppot met kerst? Het klinkt ons meer als een heerlijke manier om de hele winter door te komen, want die saus kan bij heel veel verschillende gerechten: hij is namelijk gewoon heel erg lekker met alles waar aardappel bij komt kijken.

Net als dat iedereen al jaren wil weten wat er in Coca-Cola voor geheim ingrediënt te vinden is, wil je natuurlijk ook weten wat deze stamppotsaus zo speciaal maakt. Er zitten in ieder geval augurken, wortels, uien, rode pepers, azijn, soja, mosterd, suiker en groentepuree in. Het lijkt dus een soort ‘best of’ van de tafelzuren van het Amsterdamse bedrijf, en dan nog een beetje extra. De saus heeft een lekker oranje kleurtje en is lang houdbaar: het potje dat bij ons op tafel stond blijft nog tot november 2028 (!) goed. Mag dit deel zijn van het noodpakket? 

Potje met een goed doel

Het is in eerste instantie misschien vreemd om stamppot met een saus te eten, maar uiteindelijk is jus natuurlijk ook een soort saus. In ieder geval is het een leuke twist op een klassieker, ook als je besluit een van de bijzondere recepten van Ron Blaauw te maken. We zijn vooral te spreken over de witlof-zoete aardappel-variant, die mede dankzij amandelen extra lekker is. Wij houden hem er in ieder geval in deze winter, samen met dat potje van Kesbeke: alsof die de 2028 gaat halen…

De Stamppotsaus van sterrenchef Ron Blaauw en Kesbeke is alleen verkrijgbaar bij Amazon: een pot kost 5,99 euro en de opbrengst gaat naar het Prinses Maxima Centrum.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Amsterdam

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

De cacao van Chocolate Makers uit Amsterdam komt per boot. Zeilboot. Uit de Dominicaanse Republiek. Een bijzonder verhaal, maar hoe smaakt dat?

Food11.10.2024

Chocolate Makers uit Amsterdam haalt zijn chocolade met een zeilboot

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes

Middenin Amsterdam op één van de drukste plekken van de stad is het sinds kort gevestigd: Amorino. Als je wel eens Frankrijk, Spanje of Italië bent geweest, dan heb je het waarschijnlijk wel eens gezien. Het is een Fr...

Food14.04.2024

Amorino strijkt neer in Nederland: geen bolletjes, maar blaadjes

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

​Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken

Het Amsterdamse Bar Kartel heeft zijn concept flink omgegooid. Het begon met streetfood, toen werd het shared dining en nu biedt het gerechten die iedereen voor zich kan kiezen, met een gezellige biteskaart voor wie graa...

Hotspots04.03.2024

​Bar Kartel biedt lokale gezelligheid met een goede keuken

Verder lezen over Koken

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

De kans is groot dat er bij jou thuis een fles olijfolie op het aanrecht staat. Handig voor een snelle pastasaus, om groente in te bakken of als laatste topping bij een bord soep. Fijn, maar meestal is het een basisproduct waar je niet veel over nadenkt. Tot je een olie proeft die alles verandert. Atrevido brengt dit najaar eenmalig een ongefilterde olijfolie uit die rechtstreeks uit de heuvels van Tarragona komt.

Food27.11.2025

Deze ongefilterde olijfolie verandert alles in je keuken

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

Minimalisme blijft een belangrijke trend, maar niet op de koele, strenge manier van vroeger. Het gaat nu om eenvoud met karakter. Strakke lijnen worden verzacht door ronde vormen en warme materialen. De kunst is om te kiezen voor minder, maar wel met aandacht. Denk aan een werkblad dat echt opvalt of een wand met kasten die opgaat in de rest van het interieur. Zo creëer je een keuken die rust uitstraalt, zonder dat het saai wordt.

Lifestyle26.11.2025

Inspiratie nodig? Dit zijn dé keukentrends voor liefhebbers van rust en warmte

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Van 25 september tot en met 1 oktober staat verbinding centraal tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Voor het kookboek ‘De kracht van samen koken’ kwamen verschillende families samen. Zij vonden verbinding door samen te koken. Ik vind het mooi dat koken niet alleen draait om eten, maar ook om verhalen en herinneringen.

Food17.09.2025

De kracht van samen koken tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een keuken is al lang niet meer alleen de plek waar je kookt. Het is het hart van het huis geworden: een ruimte om te leven, te eten, te werken en samen te zijn. Juist daarom verdient het ontwerp van je keuken extra aandacht. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of iemand die vooral houdt van gemak en gezelligheid. De perfecte keuken sluit aan op jouw leven.

Lifestyle19.05.2025

Een keuken waarin je wilt blijven koken (én eten): zo ontwerp je het zelf

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Wie een kok aan huis huurt, ervaart niet zomaar een maaltijd, maar een culinaire belevenis op maat. Je ervaart een diner van restaurantkwaliteit, maar dan wel in het comfort van je eigen huis. Wat je eet, mag je geheel zelf bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bepaalde keuken, of juist de voorkeur geven aan volledig vegan eten. Het kan verschillen van verfijnde gerechten tot hele creatieve presentaties, allemaal afgestemd op jouw wensen. In deze tekst bespreken we daarom populaire menu-opties en thema’s waar jij je door kan laten inspireren.

Tipt08.01.2025

Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Je houdt van eten, dus je spendeert veel tijd in je keuken. Kokkerellen, foto’s van je kookkunsten maken of gewoon de koelkast plunderen nadat je bent uitgeweest. Wil je je keuken een nieuwe look geven, maar wil je niet meteen investeren in een nieuwe keuken?

Lifestyle19.12.2024

5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Zeker als je de keuken induikt voor speciale gelegenheden, zoals kerst, is het ideaal als je zelf niet hoeft na te denken over een uitgebreid diner. Een beetje van jezelf en een beetje van Hello Fresh.

Proeft04.12.2024

HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

HexClad is een merk dat hard op weg is de kookwereld te veroveren door een meer innovatieve benadering van pannen die de voordelen van roestvrij staal en anti-aanbaktechnologie te combineren.

Gadgets15.11.2024

HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken