Vørding distilleert Nederlandse gin en jenever met cederhout

Vørding distilleert Nederlandse gin en jenever met cederhout

Vorig artikel Volgend artikel

Als je in ons drankarchief duikt, zie je dat er in Nederland bijzonder veel mooie (sterke) dranken worden gemaakt. Natuurlijk hebben we het dan over (speciaal)bier, jenever en inmiddels ook gin. Hoewel die laatste inmiddels enorm ingeburgerd is in Nederland, zag het ginlandschap er 5 à 6 jaar geleden heel anders uit. Laat dat nou net de tijd zijn dat Thomas Vørding besloot een eigen gin te maken.

In die periode waren er vooral een paar bekende ginmerken die in iedere slijterij te krijgen waren. Wilde je écht eens iets anders, dan kwam je van een koude kermis. Zoals het bij veel ondernemers op zo’n moment gaat, dacht Vørding ‘dan maak ik het toch zelf’. In zijn keuken kwam een koperen distilleerketel te staan en daar begon hij te experimenteren met ingrediënten en smaakprofielen.

Gouden gloed

In zijn zoektocht naar ideale ingrediënten en de daarbij behorende smaak stuitte hij op cederhout. Afkomstig van een hoge naaldboom met een geheel eigen geur en smaak. Na wat eerste experimenten bleek cederhout de finishing touch in zijn gin. Om de smaak optimaal uit het hout te krijgen, wordt het met de hand getoast om de smaak goed vrij te krijgen. Dat geeft zowel de gin als genever een licht rokerige smaak en een gouden gloed.

Vørding Gin

Nadat Vørding zijn receptuur geperfectioneerd had en door verschillende connaisseurs had laten proeven en keuren, moest hij natuurlijk zijn keuken verruilen voor een echte distilleerderij. Die vond hij in de jeneverhoofdstad van de wereld: Schiedam. Daar werd de ideale match gevonden tussen ambacht en ‘zelf doen’.

Zoals gezegd speelt cederhout de hoofdrol in de dranken van Vørding Spirits. Dat zorgt bij de gin voor een zachte drank met een rokerig karakter. In de gin proef je verder natuurlijk jeneverbes terug, maar ook kaneel en sinaasappel. Het rokerige karakter is niet overheersend en in de neus heeft de gin juist iets citrusachtig. Dat maakt het qua smaakprofiel een bijzonder zachte gin met een rokerige kick. Eigenlijk een ideale basis voor een Negroni of Martini.

Vørding Genever

Het is natuurlijk niet meer dan logisch dat op het moment dat gin in Nederland booming is, dat Vørding dit als perfect moment ziet om zijn tanden te zetten in de voorvader van de gin: jenever. Hij wilde een echte Hollandse jenever maken met maar liefst 60% moutwijn, gemaakt van gemoute gerst en rogge.

Aan de driemaal gestookte moutwijn wordt aromatische getoaste cederhout toegevoegd, verrijkt met jeneverbes en twee soorten hop. Hoewel je in de basis proeft dat jenever en gin familie van elkaar zijn, hebben ze een heel duidelijk ander smaakprofiel. Beiden zijn heel zacht. De hop geeft de jenever een florale smaak en de moutwijn geeft de genever warmte.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies