Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal

Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal

Vorig artikel Volgend artikel

Aan het aantal flessen gin te zien dat hier de afgelopen periode binnen is gekomen, gaat dit de eerste van een nieuwe reeks ginreviews zijn. Helemaal top, want een goede gin is echt iets om vrolijk van te worden op een zonnige dag. Daarom gelijk de aftrap met de Nieuw-Zeelandse Scapegrace Black, want deze eerste natuurlijke zwarte gin is niet alleen om zijn kleur speciaal.

Het begint al met het verhaal van de mannen achter de gin. Dat zijn namelijk twee zwagers en een parttime muzikant uit Nieuw-Zeeland die al jaren droomden om een eigen, authentieke gin te maken. Om dit voor elkaar te krijgen kochten ze een 19e-eeuwse distilleerketel waar ze botanische ingrediënten van over de hele wereld in gooiden. Na een lange testperiode kwamen ze tot de perfecte samenstelling van de eerste natuurlijke zwarte gin.

Twaalf ingrediënten

Om de perfecte zwarte gin te creëren waren twaalf botanische ingrediënten nodig en het water van de Nieuw-Zeelandse Alpen. Naast klassieke ingrediënten als jeneverbessen, korianderzaad, nootmuskaat, kardemom, kruidnagel, sinaasappel- en citroenschil zijn er om de bijzondere kleur te krijgen ook nog de extracten van aroniabes, saffraan, ananas, vlindererwtenbloesem en zoete aardappel gebruikt.

Ode aan traditie

De fles van Scapegrace is ook gelijk een blikvanger. Dat komt omdat het ontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke jeneverflessen van 200 jaar geleden. En dat is niet de enige rol die jenever speelt in de ontwikkeling van dit Nieuw-Zeelandse ginmerk. De receptuur en distillatieproces zijn namelijk ook gebaseerd op de originele technieken. Eigenlijk is de fles en de gin een eerbetoon aan onze voorvaderen.

Scapegrace Black

Toen deze gin voor het eerst in Nieuw-Zeeland op de markt kwam, was hij binnen 24 uur uitverkocht. Dat kwam niet door de gimmick, maar omdat het vooral een mooie gin is. Het is een florale gin met frisse citrustonen waar je een klein pepertje doorheen proeft die overgaan in de smaken van zoete aardappel en ananas zonder dat het overheersend mierzoet wordt.

Dat heb je natuurlijk ook zelf in de hand door goed te kijken met wat voor soort tonic je hem combineert en welke garnering je daarbij doet. Aangezien het een vrij goed gebalanceerde gin is, hebben dit soort variabelen grote invloed op de smaak. Daarnaast heeft de soort tonic ook invloed op hoe de zwarte gin verkleurt. Bij de ene tonic krijgt hij een rode tint en bij een andere juist een bijna paarse gloed.

(All pictures are © Scapegraze Distillery)

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies