Proeft14.02.2020

Dit zijn de lekkerste worstenbroodjes van Brabant


Het ambachtelijk maken van een product is eigenlijk gewoon een vorm van pure liefde. Bijna iedereen hier in het zuiden des lands heeft wel een prachtig verhaal rondom een worstenbroodje. Helemaal niet gek om dan op de dag van de liefde de lekkerste worstenbroodjes van Brabant van Brabantsche Worstenbroodjes onder de loep te nemen.

Afgelopen Horecava dachten we heel leuk een lekker Brabants worstenbroodje in onze mik te steken, daar zijn we natuurlijk altijd voor te porren. Het was ook écht een lekker worstenbroodje en toen bleek het ook nog eens een plantaardig worstenbroodje te zijn. Hoogste tijd om contact op te nemen met de bakkers.

Negen soorten worstenbrood

Naast dat iedereen van beneden de rivieren altijd wel een goede reden kan bedenken om een worstenbroodje te eten, staat het feest der feesten volgende week voor de deur. Dan gaat tijdens het drinken van allerlei alcoholische versnaperingen een worstenbroodje er altijd wel in.

Vandaar dat we enorm verheugd waren om te horen dat Brabantsche Worstenbroodjes negen (!!) soorten worstenbroodjes heeft: traditioneel, bier, kalfs, glutenvrij, kip, meesterlijke, sambal, truffel en vegan. Letterlijk voor ieder wat wils en logischerwijs was het dan ook echt geen straf om al deze broodjes uit te proberen.

Ambachtelijke worstenbroodjes

Dagelijks worden er 5000 worstenbroodjes in een van de genoemde varianten in de bakkerij gemaakt. Het traditionele broodje is een Brabants worstenbrood zoals iedereen het kent: royaal gevuld met Brabants gehakt en lekker gekruid waardoor het een herkenbare smaak heeft.

Het kalfsworstenbroodje wordt met de zelfde kruiden gekruid, alleen qua dosering wat minder. Zo komt de zachte kalfssmaak volledig tot zijn recht. Eet je geen rundvlees, dan is dit een ideaal broodje om je trek in worstenbrood te stillen. De wat meer verrassende broodjes qua smaak zijn logischerwijs de sambal, bier, vegan en truffel.

Eindoordeel

Het brood van de bierwostenbroodjes wordt gemaakt van dezelfde granen waarmee Bosch Blond van brouwerij D’n Draak wordt gebrouwen én het bier is toegevoegd aan het vlees. De kipvariant wordt gemaakt met zacht gehakt van kippendijen waar een speciale kruidenmix aan toegevoegd wordt mét een beetje tabasco.

Als je dat een ‘leuk’ pittigje vindt, dan zijn de sambalworstenbroodjes helemaal een aanrader. Aan de basis van de traditionele broodjes wordt een beetje sambal toegevoegd, hierdoor krijgt het broodje nét wat meer pit en een lekkere nasmaak. In onze ogen is het truffelworstenbroodje misschien wel de lekkerste variant. Die is gemaakt van Brabants varkensgehakt, truffel, de steeltjes van oesterzwammen (25%) en gefermenteerde knoflook.

Dat is oprecht een smaaksensatie waarvoor je ons vanaf nu wakker kan maken. Al moeten we wel zeggen dat geldt inmiddels eigenlijk voor alle soorten worstenbrood van Brabantsche Worstenbroodjes.

Is de drang naar worstenbroodjes inmiddels niet meer te bedaren? Via Keilekker.nl tik je de worstenbroodjes van Brabantsche Worstenbroodjes op de kop.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Snacks

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Het zijn snoepjes, maar ze zijn alleen voor volwassenen. We hebben het over de Eat Your Drink-reeks: suikerzoete cocktailgummies waar echt alcohol inzit. Zijn ze de moeite, en vooral de flinke prijs, waard? Eat Your Dri...

Food21.08.2024

Eat Your Drink: alcoholisch snoepen met Smith & Sinclair

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Ricolaaaaa: zodra je het over deze Zwitserse snoepjes hebt, gaat er in bijna 98 procent van de gevallen iemand ineens een soort zingen. Dat komt allemaal door de reclames van het snoepmerk. Eén van de bekendste reclames...

Food15.08.2024

Ricola-snoepjes komen écht uit Zwitserland: zo worden ze gemaakt

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

Soms komt het door toeristen op TikTok, soms komt het door iemand als Snackspert, maar hoe het ook zij: er zijn in Amsterdam allerlei hotspots waar elke dag dikke rijen met toeristen en niet-toeristen staan te wachten to...

Hotspots18.07.2024

Dit zijn de TikTok-hotspots waar elke dag een rij staat

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Bij de kassa bij de Appie of gewoon uit de handtas van je oma: ook al is het een vrij oud product, veel mensen kennen Ricola wel. Is het niet van de jodel-achtige commercials, dan wel door de opvallende, gele verpakking....

Food03.07.2024

​Vijf interessante feiten over Ricola-snoepjes

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Kwekkeboom wil nieuw elan aanbrengen in het vriesversschap met een uitgebreid assortiment voor echte thuisborrelaars. Vanaf nu liggen de allereerste Oesterzwam Bitterballen en vernieuwde rund- en kalfsvlees bitterballen...

Food02.04.2024

Kwekkeboom begint nieuw hoofdstuk lancering Umami oesterzwam bitterbal

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Een knap stukje papieren werkelijkheid vs realiteit: vanaf 1 juli moet de snackbar geld vragen voor plastic wegwerpbakjes en -bekers voor eenmalig gebruik. Wat ze hiervoor rekenen mogen ze zelf bepalen. Het idee was om h...

Nieuws26.06.2023

Cafetaria’s roepen op om géén eigen bakje mee te nemen voor friet

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Als er een fenomeen is dat dankzij social media en allerlei hippe chefs een ding is geworden over de hele wereld, dan is het de smash burger wel. En heel stiekem: er is bijna niks lekkerder dan een goed gemaakte smash bu...

Hotspots23.06.2023

Carroll’s in Amsterdam omarmt ’s avonds de smash burger maximaal

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst

Het is bijna verstandig om een maandelijkse update te doen op Eatly van hoe de friet- en bierprijs die maand weer is gestegen. Want er is alweer slecht nieuws te melden: een extreem nat voorjaar en de daaropvolgende droo...

Nieuws13.06.2023

Daar gaat je friet speciaal: prijzen aardappelen en uien omhoog door slechte oogst