De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een wonder is geschied! In Nederland zijn voor het eerst truffels in het wild gevonden. Dat is op minimaal tien plekken in Nederland gebeurd en truffelliefhebbers worden heel vrolijk van dit nieuws.
Truffels zijn een dure delicatesse die je eigenlijk in de pure vorm niet bij het gemiddelde restaurant op de kaart ziet staan. Vaak wordt daar gebruikt gemaakt van truffelolie of -mayo, maar die hebben in essentie vrij weinig te maken met wilde truffels. Enige gedeelde is dan vooral de naam.
Meer truffeltelers
Onder meer in het Limburg zijn er wilde truffels gevonden. In de regionale krant De Limburger vertelt bioprocestechnoloog Judith Evenaar over haar ontdekking. “In het Rivierengebied en in Limburg heb ik truffels gevonden”, vertelt ze.
Ze heeft het vermoeden dat in Nederland al langer truffels voorkomen, maar dat er eigenlijk nog nooit naar is gezocht. In het Limburgse Renkum heeft ze een truffelgaard waar ze na 6,5 jaar voor het eerst zelf geteelde truffels kan oogsten. “Het is dus met goede zorg en een goede bodem wel degelijk mogelijk om truffels te telen, in tegenstelling tot beweringen van truffeljagers in Zuid-Europa”, zegt ze tegen de krant.
Duur spul
Italië en Frankrijk zijn landen die bekend staan als truffellanden. Daar wordt door specialisten gezocht naar de delicatesse met speciaal getrainde varkens en honden. De waarde in de winkel van zwarte truffels per 100 gram is 150 euro en voor de nóg zeldzamere witte truffel gaat het zelfs om 399 euro per 100 gram. Aangezien het zo duur is, worden vindplaatsen angstvallig geheimgehouden. Toch hoopt Evenaar dat er in Nederland meer telers gaan komen, zodat ook Nederland een truffelland gaat worden.