Tony's Chocolonely staat niet meer op lijst met slaafvrije chocolade

Tony's Chocolonely staat niet meer op lijst met slaafvrije chocolade

Vorig artikel Volgend artikel

Best een ferme tik op de vingers voor chocolademerk Tony’s Chocolonely. Terwijl het merk de afgelopen maanden een flinke broek aan heeft getrokken door andere bedrijven te wijzen op hun aandeel in de misstanden van de chocolade-industrie. Schrijft de Britse krant The Times dat het bedrijf zelf van de internationale lijst voor slaafvrije chocolade is verwijderd.

Vanaf 2007 wordt door de Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate een lijst bijgehouden van bedrijven die chocoladeproducten maken waarvoor geen gebruik is gemaakt van slavernij door Afrikaanse toeleveranciers. De afgelopen jaren prijkte het Nederlands bedrijf consequent op de lijst, maar nu niet meer. De verwijdering heeft te maken met de samenwerking tussen Tony’s Chocolonely en het Belgische bedrijf Barry Callebaut.

Niet uit te sluiten

Volgens het Belgische bedrijf is het onmogelijk om kinderarbeid en moderne slavernij in de productieketen uit te sluiten. Daarbij komt dat het bedrijf volgens de Britse krant ook genoemd wordt in een rechtszaak die betrekking heeft op ‘grote bedrijvend ie bewust geprofiteerd hebben van kinderarbeid in West-Afrika’.

Verwijdering betreuren

In een statement op de website laat Tony’s Chocolonely weten de verwijdering te betreuren: “In 2005 kozen we voor een samenwerking met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken.”

De productieroutes van de Tony’s repen die door Barry Callebaut worden allemaal afzonderlijk gecontroleerd. Dat heeft volgens Tony’s Chocolonely het volgende opgeleverd: “Vorig jaar hebben we 387 gevallen van illegale kinderarbeid gevonden en 221 daarvan direct kunnen verhelpen. We hebben nog nooit een geval van moderne slavernij in onze waardeketen aangetroffen. De meeste grote chocoladebedrijven weten niet hoeveel gevallen van illegale arbeid er in hun waardeketen van cacao zijn en kunnen er dus ook niets aan doen.”

Het bedrijf wijkt ondanks de verwijdering niet af van het doel om van binnenuit de industrie drastisch te veranderen.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies