Restaurant De Librije terug op eerste plek restaurantgids Lekker500

Restaurant De Librije terug op eerste plek restaurantgids Lekker500

Vorig artikel Volgend artikel

Waar er vorig jaar nog een aangepaste Lekker500 gepresenteerd werd, zijn de inspecteurs en rapporteurs dit jaar weer normaal op pad gestuurd van bistro tot sterrenzaak. Met als resultaat een lijst van 500 goede tot zeer goede adressen met 32 nieuwkomers. Terug op de eerste plek: restaurant De Librije, dat volgens de gids dit jaar ‘rotsvast’ en ‘vernieuwend’ bleek.

De volledige top vijf bestaat uit de bekendere restaurants van Nederland. Op de tweede plek vinden we restaurant Tribeca in Heeze van chef Jan Sobecki. Inter Scaldes in Kruiningen van chef Jannis Brevet staat op de derde plek. Dat de top drie bestaat uit restaurants ‘uit de provincie’ onderstreept maar weer dat het in de provincie te doen is.

Brut 172

Hoewel het een vrij pittige tijd voor restaurant Brut 172 is geweest, is er ook goed nieuws voor chef Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok. Hij staat vanuit het nieuws op de vierde plek. De andere nieuwkomers in de top 10 zijn: op plek 7Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, afkomstig uit voorheen Bord’eau in Hotel de l’Europe en op plek 10 restaurant Fred in Rotterdam van chef-kok Fred Mustert.

Top 10

In de top 10 zijn ook kleine sprongetjes voor Pure C in Cadzand van chef Syrco Bakker naar plaats 5 en restaurant Spectrum in Amsterdam van chef Sidney Schutte naar plek 8. Als er stijgers zijn, dan zijn er ook altijd dalers. In dit geval gaat De Lindehof in Nuenen van chef Soenil Bahadoer naar plek 6 en zakt door een verbouwing het Amsterdamse Ciel Blue van Onno Kokmeijer en Arjan Speelman naar plaats 9.

Nieuw elan

De inspecteurs en rapporteurs van Lekker merkten tijdens hun bezoekjers een post-corona euforie op in he Nederlands culinair veld. Gasten hadden de behoefte om gemiste diners in te halen en stonden in de rij om weer buiten de deur te eten. Veel restaurants stapten af van à la carte af om over te gaan op (veelal ‘verplichte’) menu’s. Enige nadeel daaraan volgens de redactie van Lekker was dat de prijzen verhoogd werden en soms tot onaanvaardbare hoogte.

De 44ste editie van de Lekker500 is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies