Project voedingsresten omzetten in nieuwe producten is succesvol

Project voedingsresten omzetten in nieuwe producten is succesvol

Vorig artikel Volgend artikel

In het kader van voedselverspilling tegengaan is het heel interessant om initiatieven te volgen die iets doen met restproducten die overblijven bij onder meer het telen of produceren van voedsel. Misschien is een likeur als limoncello daar nog het beste voorbeeld van, die wordt namelijk gemaakt van citroenschillen. Het Vlaams-Nederlands project Food from Food focuste zich op dit soort projecten en maakt nu een positieve balans op.

Het project liep van 2017 tot en met 2020 en heeft 24 projecten gelanceerd en door financiering zijn er 37 bedrijven gestart die reststromen een tweede leven geven. Verschillende bedrijven hebben al met succes een product op de markt gebracht en anderen zitten nog in ontwikkelingsfase. Zo wordt er gewerkt aan een witlofkroket, een komkommerdrank, een smaakversterker uit het groen van prei en verschillende vegetarische snacks.

Reststromen

Naast limoncello kun je van bijproducten al veel maken. Veel van de hard seltzers zijn daar een voorbeeld van, maar ook instant groentesoep uit groenteresten of bijvoorbeeld bier met dennennaalden. Stuk voor stuk voorbeelden van hoe de reststromen van groente en fruit een tweede leven te geven zijn.

Samenwerking

Aan het project Food from Food werkten Flanders’ FOOD, Foodtech Brainport, HAS Hogeschool, Fi&S, Innovatiesteunpunt, VanRijsingen, Groentenhof en Bodec samen. Aangezien het een succesvol project is geweest in hun ogen zien ze veel kansen voor bestaande voedingsbedrijven en ook start-ups om iets te doen met hun bevindingen. Voor hen zijn concrete tips voor succesvolle ontwikkeling van nieuwe producten op basis van reststromen geformuleerd.

Een deel is terug te lezen in het magazine Food for Food.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies