NVWA zet horecagelegenheden die er een zooitje van maken online

NVWA zet horecagelegenheden die er een zooitje van maken online

Vorig artikel Volgend artikel

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat horecagelegenheden zoals restaurants, eetcafés en snackbars die zich niet aan de hygiëneregels houden met naam en toenaam online zetten. Want vanaf 1 september worden inspectieresultaten openbaar gemaakt.

Het moet een heugelijke dag zijn voor zelfbenoemd hygiënekoning Rob Geus, want manmanman van viespeuken in de horeca worden we allemaal niet vrolijk van. Tot voor kort was het wel mogelijk om in te zien hoeveel gelegenheden in een bepaalde plaats niet door de keuring waren gekomen, maar om welke zaken het ging bleef in nevelen gehuld.

Openbaarmaking

De afgelopen jaren heeft de NVWA stapjes gemaakt op het gebied van openbaarmaking van onderzoeksresultaten, denk daarbij aan productonderzoeken over ontbijtgranen, visverwerkende bedrijven en horecagelegenheden in de vier grote steden. Maar vanaf deze week geldt dat laatste dus voor alle horeca in Nederland.

Voedselveiligheid

In Nederland vallen ruim 10.000 bedrijven onder de regels van de voedselveiligheid. Om een duidelijk beeld te krijgen van de voedselveiligheid bij die bedrijven voerde de NVWA vorig jaar 17.500 inspecties uit. Bij bedrijven waar het mis was, gingen inspecteurs meerdere keren op bezoek. Hun bevindingen waren dan terug te lezen in de jaarrapportage waar alles duidelijk werd beschreven, maar wel geanonimiseerd.

WOB

Het lijkt misschien alsof de NVWA zelf voor meer transparantie kiest, ligt dat toch iets anders. Twee jaar geleden willigde een rechter op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) in dat restaurantgegevens openbaar werden. De Tweede Kamer sloeg hier daarna op aan en die drong aan op meer openheid.

Hoewel het vanaf deze week mogelijk is om aan de hand van een restaurantnaam een keuringsrapport op te duiken, is dat nog niet mogelijk voor alle 10.000 horecagelegenheden. Dat heeft met prioriteiten tijdens de coronacrisis te maken en de beschikbaarheid van inspecteurs.

Koninklijke Horeca Nederland laat in een reactie weten niet blij te zijn met deze extra transparantie en een woordvoerder van de NVWA laat weten dat consumenten niet per se blind moeten varen op de lijst, want het is en blijft een momentopname.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies