Mosselseizoen van start: jongere doelgroep gezocht

Mosselseizoen van start: jongere doelgroep gezocht

Vorig artikel Volgend artikel

Onder toeziend oog van voetbalanalist Jan Boskamp werd gisteren door onder meer chef Sergio Herman in het Zeeuwse Yerseke het mosselseizoen afgetrapt. Volgens de kenner belooft het weer een mooi seizoen te worden. Alleen blijken vooral de oudere generaties mosselen te eten en laten jongeren ze links liggen. Een EU-subsidie moet daar verandering in brengen.

In ons land verorberen we jaarlijks 10 miljoen kilo mosselen, maar jongeren lijken er niet voor in de rij te staan. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat vooral de vijftigplussers in ons land genieten van mosselen. Gemiddeld koopt een op de acht huishoudens weleens mosselen bij de visboer of supermarkt. Vanuit de EU is er een subsidie gekomen van 900.000 euro om de doelgroep 25 tot 35-jarigen in België en Nederland enthousiast te krijgen voor de zeevruchten.

Exportproduct

Hoewel er in ons land genoeg mosselen worden gegeten, zijn mosselen ook echt een exportproduct. Zo gaat 65% van de Nederlandse mosselen naar België en ook Frankrijk is een flinke afnemer van de schelpdieren. Vorig jaar heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het een goed mosseljaar werd. De prijs van de mosselen was relatief hoog en veel mensen vierden vakantie in eigen land waardoor er meer mosselen zijn gegeten.

Verjonging

Ondanks het goede 2020 is er toen al een campagne gestart met de subsidie om een jongere doelgroep aan te spreken. Met behulp van commercials en influencers probeert de mosselsector jongeren enthousiast te krijgen voor mosselen. Dat mosselen gezond zijn, duurzaam worden gekweekt en weinig belastend zijn voor het milieu door de korte transportafstand moet helpen om de schelpdieren neer te zetten als duurzame en bewuste keuze.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies