Michelin Gids NL 2023: 17 restaurants met 1 ster, 1 met 2 sterren en 4 groene sterren

Michelin Gids NL 2023: 17 restaurants met 1 ster, 1 met 2 sterren en 4 groene sterren

Vorig artikel Volgend artikel

Traditiegetrouw verzamelt de crème de la crème van de vaderlandse gastronomie zich op een maandag eind april in het DeLaMar Theater in Amsterdam voor de Michelin-ceremonie. In een uitpuilende en zeer enthousiaste zaal werden afgelopen maandag 17 eerste sterren, een keer een tweede ster en vier groene sterren uitgereikt.

De selectie voor de Michelingids Nederland 2023 omvat inmiddels 504 restaurants, waarvan er 125 minimaal een Michelinster -waarvan inmiddels 15 met een Groene Michelinster- heeft en 98 restaurants met een Bib Gourmand.

‘Normaal jaar’

Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelingidsen, over de Nederlandse gastronomie: “Creatief, trouw aan hun roots - lokaal of meer exotisch - open voor andere invloeden of toegewijd aan het uitdenken van de contouren van een meer duurzame gastronomie: de unieke ervaringen die Nederlandse chefs aanbieden, promoten wij met trots bij alle fijnproevers.”

Drie sterren

Of het nou gaat om voetba of gastronomie: het behalen van de derde ster is een enorme meer. In Nederland blijven twee restaurants deze onderscheiding houden: Jonnie Boer van De Librije (Zwolle) en Jannis Brevet van Inter Scaldes (Kruiningen). Zo blijven zij het uithangbord van de Nederlandse gastronomie.

Michelin zegt het volgende over deze sterrenchefs: “De persoonlijkheid en creativiteit van deze chefs hoeven we niet meer voor te stellen. Hun eigenheid als kok is een voorbeeld voor iedereen in het vak. Gasten uit heel de wereld worden er verwonderd door de continue stortvloed aan smaken die ze service na service weten te reproduceren.”

Twee sterren

Jurgen van der Zalm en zijn team bij Vinkeles in Amsterdam worden in deze nieuwe selectie bekroond met een tweede ster. De talentvolle chef was binnen het bedrijf jarenlang de rechterhand van Dennis Kuipers en volgt nu zijn eigen weg, met respect voor het verleden. Klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit gaan hand in hand bij Vinkeles (Amsterdam).

17x eerste ster

Limburg scoort deze editie van de Michelingids zeer goed. In Maastricht worden twee historische restaurants opnieuw bekroond met een ster: Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants. Daarnaast worden ook de wereldse creativiteit van Studio (Maastricht) en Flavours (Weert) dit jaar bekroond.

Wie het heeft over inventiviteit die de huidige tijdsgeest goed weerspiegelt, komt in Amsterdam uit bij Vanderveen en Coulisse. Bij de à la carte (vis)Bistro de la Mer toont chef Julius Nuiten onder de hoede van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opnieuw aan dat ze de traditie naar hun hand kunnen zetten.

Utrecht staat eveneens in de picture met twee nieuwe Michelinsterren: het historische Karel 5 en het jonge Maeve combineren echte cuissons en aandacht voor lokaal met internationale schwung. Een originele smaakbeleving is een omschrijving die eveneens past bij LIZZ (Gouda), Brass Boer Thuis (Zwolle) en Basiliek (Harderwijk).

Voor een eigen interpretatie van de Japanse traditie is YAMA in Rotterdam een must. Subtiliteit in een westerse versie is dan weer de specialiteit bij Central Park (Voorburg) en krijgt bij Codium (Zierikzee) zelfs een Zeeuwse inslag. En in het noorden: Restaurant Smink (Wolvega) en De Woage (Gramsbergen).

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies