Michelin Gids Nederland: acht restaurants krijgen eerste Groene Ster

Michelin Gids Nederland: acht restaurants krijgen eerste Groene Ster

Vorig artikel Volgend artikel

Hoewel het qua onthulling van de nieuwe Michelinsterren even misging afgelopen zaterdag blijft de dag dat de nieuwe Michelin Gids gepresenteerd wordt een zeer speciale. Zeker na een jaar waar de horeca het zwaar heeft gehad, is een dag waar een hele boel chefs en restaurants in het zonnetje worden gezegd een welkome afwisseling. En er valt genoeg te vieren: in totaal kent Nederland dit jaar 113 restaurants met een Michelinster én voor het eerst hebben acht restaurants een Groene Ster ontvangen.

Er is bij Michelin nooit getwijfeld om dit jaar een gids uit te brengen. Gwendal Poullennec, directeur van Michelin Gids zegt daarover: “In deze uiterst moeilijke tijden voor de horeca vinden wij het bijzonder belangrijk om ook in 2021 de selectie van de Michelin Gids Nederland uit te brengen. En dit om verschillende redenen: om het beroep aan te moedigen, om de inzet van de chefs in de verf te zetten en om talent in de kijker te zetten.

Het afgelopen jaar hebben onze teams niet alleen uitstekende eetervaringen gehad, ze hebben ook met trots gezien dat koks en hun teams werkelijk alles doen om hun passie voort te zetten en hun klanten te inspireren. Deze dynamiek is in alle opzichten opmerkelijk en bewijst dat de restaurants in Nederland nog niets aan creativiteit en inzet hebben ingeboet, vooral als het gaat om duurzame gastronomie.”

Eerste Groene Sterren

In landen waar de Michelin Gids voor 2021 al gepresenteerd is, viel op dat Michelin voor het eerst Groene Sterren uitreikt. Deze worden toegekend aan restaurants en chefs die zich dagelijks inzetten voor een duurzame aanpak van de gastronomie. Met deze nieuwe erkenning worden chefs in het zonnetje gezet die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn met zinvolle initiatieven voor een verantwoorde gastronomische toekomst.

Er zijn acht restaurants dit jaar die voor het eerst een Groene Ster toegekend kregen. Als ambassadeur van zijn regio inspireert Jonnie Boer van De Librije (Zwolle) al jaren chefs tot het (her)ontdekken van lokale producten. Bij Luc Kusters van Bolenius (Amsterdam), Jos Timmer van De Kas (Amsterdam) en Jean Thoma van Aan Sjuuteeänjd (Schinnen) zijn groenten het hart van hun duurzame visie.

De korte voedselketen staat centraal in de keukens van Jelle Wagenaar van Het Seminar (Zenderen) en Bjorn Massop van Lokaal (Doetichem). In Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel (Nijmegen) heeft het voedselbos Ketelbroek een fantastische ambassadeur. En Edwin Soumang van One (Roermond) laat zien dat een duurzame visie niet alleen op het bord hoort maar ook in de beleving eromheen.

Moestuin op de Zuidas

Luc Kusters van Bolenius is een van de chefs die erkend wordt met een Groene Ster. Hij laat in een eerste reactie weten enorm verheugd te zijn: “Ik ben hier heel erg blij mee en enorm trots op. We begonnen ruim tien jaar geleden met het vizier op groenten en lokale producten en hebben hier midden op de Amsterdamse Zuidas, toch zo ongeveer de meest gewilde grond van Nederland, onze eigen moestuin.

Het gerecht Moestuin van de Zuidas ontbreekt dan ook nooit op ons menu. Verder zijn we aanjagers van de Dutch Cuisine en staan we pal voor de Nederlandse keuken én het Nederlandse product. Goed dat Michelin dit weet te waarderen. En een fijne stimulans om na dit moeilijke jaar juist nog meer te focussen op duurzaamheid en klimaat.”

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies