De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Een zeskoppige vakjury heeft uit 54 inzendingen kookboek Java van Maureen Tan verkozen als het Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022. Het platform houdt een onafhankelijke verkiezing die bestaat uit een vakjury- en een publieksprijs waar Nederlandse en vertaalde kookboeken aan meedoen. Eten met Nick van Nick Toet won de publieksprijs.
In het Miele Experience Center in Amsterdam vielen verschillende auteurs en kookboeken in de prijzen tijdens de uitreiking. Daar werd een nieuwe categorie aan toegevoegd voor vormgevers en fotografen. De Beste Kookboek van het Jaar fotografie award 2022 ging naar de fotografe Charlotte Bland van La vita è dolce.
Vormgever van De bakatlas, geschreven door Heel Holland Bakt winnaar Rutger van den Broek, Thijs Koelemeijer ontving de Beste Kookboek van het Jaar vormgever award 2022.
Publieksprijs
Dit jaar werden ruim 22.500 stemmen uitgebracht. De stemmers kregen allemaal een e-magazine cadeau gevuld met verschillende recepten uit alle kookboeken die meededen met de verkiezing. Auteur Nick Toet ging er met de publieksprijs vandoor, de Youtuber heeft een flinke following op het platform, niet gek dat Koken Met Nick door het publiek werd verkozen als Kookboek van het Jaar.
Vakjuryprijs
De algemene winnaar was Maureen Tan met haar kookboek Java. De jury over het boek: “Het boek is een culinaire reis door Java met mooie gerechten uit alle regio’s van Java, ingedeeld per gebied. Door de focus op een gebied, krijgt de lezer naast de bekende recepten ook nieuwe of bekende recepten met een eigen twist.
Tevens geeft het kookboek een prachtig inkijkje in de cultuur van Java door aantrekkelijke foto’s en veel achtergrondinformatie. De auteur voelde de urgentie bij veel Indonesische mensen om de verhalen en de eetcultuur te delen, wat zij deed door dit vast te leggen in een kookboek.”
Eervolle vermelding
De vakjury is van mening dat Altijd zondag van Wil Demandt een eervolle vermelding verdient. Het is namelijk meer dan een kookboek. Het is een culinaire biografie, een historisch document en een afsluiting van een tijdperk. Wil Demandt is een begrip in de culinaire wereld die niet verloren mag gaan.
Verder lezen over Koken
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer
Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereldRecepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Recepten06.03.2024
AI in de keuken: koken met ChatGPT
Gezond14.11.2023
Onderzoek naar ons eetgedrag: nieuwe week begint gezond en eindigt met pizza of frituur
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Kookboeken
Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad
Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia
Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af
Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten
Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten
Nieuws28.10.2021
Deze zes boeken zijn in de running voor de titel ‘Kookboek van het Jaar’
Nieuws21.09.2021
Ook kookboekenimperium Sonja Bakker stort in na plagiaat
Nieuws24.08.2021