Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Italiaanse horeca in opstand: 70.000 restaurants vanavond weer open

Vorig artikel Volgend artikel

Met de hashtag #ioapro1501 (ik open 15 januari) startte in Italië een goed potje burgerlijke ongehoorzaamheid onder horecaondernemers. Ze zijn de coronamaatregelen zat die ervoor zorgen dat ze hun zaken niet open kunnen. Er is een kabinetscrisis gaande en na een rondgang blijkt bij 80% van de ondernemers geen overheidssteun aangekomen. Ze gaan vanavond open om niet meer te sluiten.

Horecaondernemers in ons land gaven in december aan op 17 januari de deuren weer te open. Koninklijke Horeca Nederland maande tot kalmte en eigenlijk lijkt de burgerlijke ongehoorzaamheid daarmee ingedamd. Maar de enigszins spontane oproep in Italië via social media vindt wel flinke navolging. Inmiddels hebben 70.000 restaurants er zich bij aangesloten en heeft de ‘campagne’ een eigen Facebook-pagina.

Op de fles

Volgens de initiatiefnemers kunnen ze geen kant meer op en zien ze het openen van de deuren eerder als een wanhoopsdaad. Via filmpjes op hun pagina hebben ze restaurants in heel Italië opgeroepen om vanavond de deuren te openen en dit vol te houden. Volgens de initiatiefnemers behoren restaurants niet tot de bron van veel coronabesmettingen, maar worden ze wel het hardst gestraft.

Hoewel in verschillende delen van Italië de horeca overdag wel open mag, is dit volgens hen niet genoeg. De uren die deze zaken open mogen zijn niet rendabel. Dat blijkt ook uit de vele steunbetuigingen op de pagina van de ondernemers en de reacties die uit het hele land binnenkomen.

Geen steun

Het meest schrijnend is wel het verhaal dat de overheidssteun bij 80 (!!)% van de horecaondernemers niet aangekomen is. Dat maakt het ook dat veel van hen inmiddels in een overlevingsmodus zitten: of ze gaan open of ze zijn failliet. Op vragen van andere ondernemers wat ze moeten doen met boetes is het antwoord: niet betalen en doorsturen. De initiatiefnemers bereiden namelijk een rechtszaak voor tegen de in hun ogen ongrondwettelijke maatregelen.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies