Hoongelach om Belgisch restaurant dat menu afstemt op gewicht gasten

Hoongelach om Belgisch restaurant dat menu afstemt op gewicht gasten

Vorig artikel Volgend artikel

Het hangt al een tijdje boven de markt door allerlei trends op het gebied van levensstijl, gezondheid en sporten. Maar echt voet aan de grond heeft het buiten programma’s van personal trainers nog niet gekregen: in een restaurant gerechten voorgeschoteld krijgen die aangepast zijn aan je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Aan het eind van de maand opent er in het Belgische Gent een restaurant dat dit gaat doen, de reacties op het concept zijn niet mals.

In een gesprek met food designer Chloé Rutzerveld twee jaar geleden kwam al naar voren dat naarmate we richting 2030 schuiven, dat voedsel steeds meer gebruikt gaat worden als brandstof en dat het dan gepersonaliseerd wordt aan de hand van je dna-profiel. Dat klinkt misschien nog te erg als science fiction, maar in zekere mate wordt dit al gedaan door trainers en diëtisten die voedingsplannen maken voor cliënten.

Voeding op maat

Dat laatste doet de Belg Robbe Vandenhoucke sinds twee jaar bij Zw’eet. Daar krijgen cliënten personal training en voedingsadvies. Tijdens de coronacrisis kwam het pand naast Zw’eet vrij en besloot hij samen met zijn vriendin Laura De Meyer om daar een nieuwe droom te verwezenlijken: een restaurant met voeding op maat.

Het restaurant krijgt de naam Kwiek en gasten kunnen via de website van het restaurant een profiel aanmaken waarin ze vermelden: leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en ook de activiteit van de dag en de doelstelling voor de komende tijd. Dat kan zijn: ik wil vermageren, ik wil aankomen of ik wil gelijk blijven. Aan de hand van dit profiel kan er bij de bar in het restaurant een maaltijd op maat besteld worden in een klein, middelgroot of groot portie.

Kleine porties

In de ogen van het stel draait gezond eten om af te vallen niet om ineens minder te gaan eten, maar vooral om anders te eten. Bij Kwiek draaien de maaltijden dan ook echt om het aantal caloriënen en eiwitten dat iemand binnen moet krijgen om zijn of haar doel te behalen. Daarvoor worden salades gemaakt op basis van rijst, quinoa, zoete aardappel of couscous waar eiwitbronnen als vlees en vleesvervangers aan toegevoegd worden.

Afgelopen zondag publiceerde het Belgische medium Het Laatste Nieuws een interview met het stel op de website en een link naar het artikel werd ook op hun Facebook gepubliceerd. Inmiddels is daar bijna 2.000 keer op gereageerd en niet iedereen is fan van het concept. Dat bleek ook al in de reacties op de Instagram-post van het restaurant zelf. Inmiddels heeft het nieuws ook ons land bereikt en via Twitter klinkt er hoongelach om het idee.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies