Dit is het voedsel van de toekomst

Dit is het voedsel van de toekomst

Vorig artikel Volgend artikel

De tentoonstelling ‘Voedsel van de toekomst’ is vorige maand geopend in het Nemo Science Museum in Amsterdam. Hierin wordt onderzocht welk voedsel we in 2050 tot ons nemen en waarom? Food designer Chloé Rutzerveld is curator van de expositie. Met haar sprak Eatly over het voedsel van de toekomst.

Als je bij de tentoonstelling binnenloopt vallen je gelijk de kleuren rood, blauw en groen op. Deze vertegenwoordigen de drie scenario’s: plantaardig, dierlijk en functioneel voedsel. Aan de hand van deze drie scenario’s word je door de expositie geleid. Het zijn volgens curator Cloé Rutzerveld de voornaamste antwoorden op de vraag welke richting het met ons voedsel in de toekomst opgaat.

Bewustwording

In haar ogen is het voeden van de groeiende wereldbevolking een van de lastigste vraagstukken om te tackelen. Vandaar dat het van groot belang is om bewustwording te creëren. Rutzerveld licht dit toe: “Je merkt dat steeds meer mensen zich bewust zijn van dat het steeds moeilijker wordt om de wereldbevolking te voeden op de manier zoals we het nu doen. Dat is een goede eerste stap. Om bij de volgende stap ‘ernaar handelen’ te komen, is een stuk lastiger.”

Je hoort steeds meer mensen die bewust om die reden vegetariër of veganist worden. Toch lijkt de grote winst te behalen bij mensen die willen consuminderen. Het is daarom volgens haar een goede ontwikkeling dat producenten meer opties bieden. “Gelukkig komen er steeds betere en lekkerdere plantaardige vleesvervangers op de markt. Hierdoor is het voor de consument niet meer een ‘ik mag niet’, maar juist een ‘ik vind het lekker, dus ik koop het’. Dat is al een belangrijke omslag, want vanuit daar kun je verder bouwen”, legt Rutzerveld uit.

Voedsel van morgen in NEMO Science Museum - Foto DigiDaan (3)
(Foto: Voedsel van morgen in NEMO Science Museum - DigiDaan )

Functioneel voeding

Een van de trends die we de komende jaren al stukje bij beetje gaan opmerkingen is functionele voeding. Simpel gezegd: voedingstoffen in je lichaam gooien die het nodig heeft. Rutzerveld legt uit: “Aan de hand van het dna-profiel van een persoon wordt precies weergegeven wat iemand nodig heeft aan voedingstoffen. Dat kan diegene dan tot zich nemen. Groot voordeel is dat dit een snelle en gemakkelijke manier van eten is. Groot nadeel: je hoeft niet meer op je eten te kauwen. Dat is toch een niet te onderschatten facet van eten.”

Door hordes fitgirls en fitboys zijn er al legio mensen bekend met voedingssupplementen waarmee tekorten in het lichaam worden aangevuld. Toch ziet Rutzerveld nog veel hindernissen wil de massa het omarmen. “Hoewel veel mensen het handige van functioneel voedsel wel in zullen zien, blijft het waarschijnlijk lastig om het grote publiek er echt enthousiast voor te maken. Het zijn voornamelijk poeders en hoe ga je hier een eetervaring van maken. Misschien dat daar een mooie kans ligt voor 3d-printers”, zegt Rutzerveld.

Sociale aspect

Al generaties lang is het moment dat er gegeten wordt een sociaal samenzijn. Op dat gebied wringt het qua nieuwe technologieën en bijvoorbeeld bij functionele voeding. Rutzerveld duidt dit: “Het grote nadeel is als men zo naar eten gaat kijken dat een ander belangrijk aspect: het sociale, verloren kan gaan. Er komt dus ruimte voor nieuwe rituelen rondom eten en die moeten nog ontdekt worden.

Daar kunnen technologieën als VR en AR misschien een rol in spelen. De tendens is sowieso ingezet dat er steeds meer mensen langer alleen blijven en zodoende een eenpersoonsgezin vormen. Misschien dat het over 10 - 15 jaar heel normaal is om je avondeten tot je te nemen in een VR-omgeving waarin mensen van over de hele wereld samenkomen die op dat moment ook alleen een hapje eten.”

Voedsel van morgen in NEMO Science Museum - Foto DigiDaan (2)
(Foto: Voedsel van morgen in NEMO Science Museum - DigiDaan)

Kweekvlees

Zelf heeft Rutzerveld de verwachting dat er een omslag plaats gaat vinden van vlees naar plantaardig: “Ik verwacht dat vlees in de toekomst niet meer op eenzelfde manier als nu geconsumeerd wordt en dat er dus een kentering plaats gaat vinden. Het zou me daarom echt niet verbazen dat vlees zoals wij het nu kennen over tientallen jaren niet meer beschikbaar is voor iedereen.”

We zouden tegen die tijd door het groeiende aanbod van onder ander kweekvlees meer opties hebben die op het gebied van smaak en structuur niet meer te onderscheiden zijn van vlees zoals we het nu kennen. “Kweekvlees is een interessant iets. Het is nog altijd niet gebleken dat dit echt een duurzamere manier is van vlees ontwikkelen. Wel is het een mogelijkheid om te experimenteren met ‘gekke’ cellen. Je kan bijvoorbeeld gaan uitproberen hoe een goudvisburger smaakt, om maar een dwarsstraat te noemen”, legt ze uit.

Daarvoor moet je consumenten kennis laten maken met de nieuwe mogelijkheden en vooral ook kennisdelen volgens Rutzerveld. Ze denkt dat de supermarkt van de toekomst een rol kan spelen: “Met de opkomst van de bezorging van boodschappen is het interessant om te kijken welke rol de supermarkt over een aantal jaar speelt. De ruimte is er, mensen zijn er altijd heengegaan om hun boodschappen te doen. Misschien wordt het dan wel de plek om kennis te delen of mensen te helpen bij praktische vraagstukken omdat ze hun kennis alleen via internet tot zich krijgen. Zo maak je de supermarkt interactiever en een plek waar consumenten dingen uit kunnen proberen.”

Niet te missen

Logischerwijs is de lastigste vraag voor Rutzerveld wat bezoekers écht moeten zien tijdens de expo: “Poeh, natuurlijk ga ik ‘alles’ zeggen. Ik denk echt dat het een complete expositie is waarin we in de breedte antwoord proberen te geven en vragen proberen op te roepen. Sowieso is het heel visueel en mooi geïllustreerd, dat prikkelt de verwondering al. Ik denk wel dat veel bezoekers heel geïnteresseerd zijn in het kweekvleeslab waar 30 gerechten met kweekvlees zijn ontwikkeld.”

Rutzerveld heeft zelf onderzoek gedaan naar waarom we nog altijd niet massaal insecten eten. “Dat is ook onderdeel van de expositie. Ik heb onderzocht of het niet een idee kan zijn om plofinsecten te gaan produceren zodat ze ‘aantrekkelijker' worden om te eten. Die discussie probeer ik op gang te brengen”, legt ze uit.

Nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling is t/m 6 oktober te bezoeken in De Studio van NEMO Science Museum op het Marineterrein in Amsterdam.

Entree De Studio - Voedsel van morgen in NEMO Science Museum - Foto DigiDaan
(Foto: Entree De Studio - Voedsel van morgen in NEMO Science Museum - DigiDaan)
Wes van Geneijgen

Is editor-in-chief a.i. van Eatly.nl. Werkt als freelance journalist en copywriter. Wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies