De 2021-editie van de Lekker500 is ode aan helden van de horeca​​

De 2021-editie van de Lekker500 is ode aan helden van de horeca​​

Vorig artikel Volgend artikel

Het is voor de 43ste keer dat de onafhankelijke restaurantgids Lekker500 verschijnt. Aangezien het geen best jaar is voor de horeca is het een editie geworden zonder ranking. In plaats daarvan biedt het magazine dit jaar een podium aan de restaurateur en is het in algemene zin een ode aan de helden van de horeca.

Normaal eert de gids de 500 beste restaurants van Nederland en aangezien het een pittig jaar is voor de horeca is de opzet dit jaar anders. Wel krijgen alle restaurants die in 2020 op de lijst stonden en nog geopend zijn een plek in het magazine. Want op het moment dat de gids naar de drukker ging, waren al 30 van de restaurants van vorig jaar (noodgedwongen) gestopt. Aanvullend hierop zijn na tips van de restaurateurs, 51 inspecteurs en lezers door de redactie 61 restaurants toegevoegd.

Gastvrijheid

Tijdens een avondje uiteten gaan is de totaalbeleving essentieel voor een mooie avond. Gastheerschap is daar een belangrijk onderdeel van, vandaar dat voor de 19de keer de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) is uitgereikt. Daarmee worden jonge talenten uitgelicht en dragen ze een steentje bij om het Nederlands gastheerschap onder de aandacht te brengen en naar een hoger niveau te tillen.

Dit jaar werden er 10 talenten geselecteerd tussen de 20 en 26 jaar oud. Zij ondergingen een theorie- en een praktijkdag op ROC Mondriaan in Den Haag. De winnaar van de prijs is de vijfentwintigjarige Anne Marie Nijhof van restaurant La Provence in Driebergen geworden. Zij mag zich het komend jaar de beste jonge gastvrouw van Nederland noemen.

Lekker voor later

Aangezien de horeca voor de tweede keer gesloten is dit jaar, lijkt het erop dat de gids niet de normale leidraad is om de komende tijd ergens te gaan eten. Daarom hoopt de redactie van de restaurantgids dat deze speciale editie lezers inspireert om wanneer de restaurants weer open zijn gelijk weer te gaan uiteten. Maar ook om in de tussentijd de lokale horeca te ondersteunen door met regelmaat eten (en drinken) af te halen.

Cover Lekker500 2021

De restaurantgids ligt vanaf deze week in de winkel en kost €14,99

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies