De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het lijkt er sterk op dat tijdens de verschillende lockdowns pas echt duidelijk is geworden wat monnikenwerk is. Want na Franse monniken die een kaasoverschot hadden, Brabantse nonnen die kampten met een wijnoverschot zijn er nu Brabantse broeders die teveel kaas hebben. De broeders van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (die van La Trappe) hebben een overschot van 15.000 kilo kaas.
De monniken van de abdij produceren zelf allerlei biologische kazen onder meer van geitenmelk. Ondanks de lockdowns werkten ze door en leverde de boerderij naast de abdij gewoon geitenmelk. Zodoende bleven ze 400 kilo kaas per week produceren, waardoor inmiddels de voorraad in de kelders van de abdij enorm is.
15.000 kilo kaas
Inmiddels zitten die zo vol, dat er een overschot is van 15.000 kilo kaas. De kazen zijn gemaakt met koe- en geitenmelk en hebben een lange houdbaarheid, maar de tijd begint voor de broeders inmiddels te dringen. Net als bij de nonnen verderop in Noord-Brabant die kampten met een overschot aan wijn, schakelen de broeders als hulplijn het platform ‘Maakt Mij Blij in’.
Maakt Mij Blij
Het platform is tijdens de eerste lockdown opgericht op producenten te helpen om van hun producten af te komen. Zo is het inmiddels gelukt om: 170.000 gladiolen, 40.000 tulpen, 26.600 flessen witte wijn, 10.000 kilo pompoenen en heel wat andere producten te redden. Maakt Mij Blij gaat zich nu inzetten om de monniken van duizenden kilo’s kaas af te helpen.
Door heel Nederland
Het platform heeft een speciale website ingericht waar mensen door heel Nederland kaas (en bier) kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. De bestellingen kunnen ook op 10 juli bij brouwerij Frontaal en de abdij zelf worden opgehaald. Bij de abdij kun je dan ook terecht voor de losse verkoop van de kazen, veel zijn er met de bieren van La Trappe gemaakt.
Nog kwalitatieve kazen nodig voor op je borrelplank bij een biertje of wijntje? Check dan de verschillende opties op de website.
Verder lezen over Bier
Nieuws06.09.2024
Zo herken je een alcoholprobleem
Lifestyle26.04.2024
Waarom het Guinness Storehouse in Dublin bezoeken nu leuker is
Drinks28.03.2024
Pablo Beer: Innovatief brouwsel met cocabladeren
Drinks15.11.2023
Dit is Beersecco: bier en prosecco in één fles
Hotspots18.07.2023
Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Nieuws26.06.2023
Gratis bier voor wandelaars bij The Old Forge in Schotland
Drinks09.06.2023
Op Best Kept Secret wordt weer Jupiler geschonken
Verder lezen over Kaas
Recepten20.06.2024
Dreamfarm plantaardige mozzarella: gemaakt van duurzaam geteelde amandelen
Hotspots27.12.2022
La Petite Soeur brengt joie de vivre naar Rotterdam
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Drinks13.09.2022
Gastrovino vierde 90-jarig bestaan met Wine & Food festival
Food05.07.2022
Vegan kaasmerk Willicroft lanceert een plantaardig alternatief voor Goudse Kaas
Food19.05.2022
Van welke kaas is de korst eetbaar en welke kaaskorst is ongezond?
Recepten07.04.2022
De smaak van Luxemburg: het kaasfeestje Tartiflette met reblochon
Nieuws23.03.2022
De Kaas Club van Betty Koster: iedere maand een kaas- (en wijn)proeverij
Verder lezen over Speciaalbier
Drinks01.04.2024
Bird Brewery en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug brouwen nieuw streekbier: Heuvelrug Blond
Drinks12.12.2023
Hertog Jan onthult 7e editie Grand Prestige Vatgerijpt bier 2023
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen
Drinks06.06.2023
Hertog Jan introduceert de Grand Pilsener: bier waar je de tijd voor neemt
Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten
Hotspots02.06.2023
Schiedam krijgt met Eurobrouwers eerste brewpub en restobar
Nieuws22.05.2023