Broeders Abdij Koningshoeven kampen met overschot van 15.000 kilo kaas

Broeders Abdij Koningshoeven kampen met overschot van 15.000 kilo kaas

Vorig artikel Volgend artikel

Het lijkt er sterk op dat tijdens de verschillende lockdowns pas echt duidelijk is geworden wat monnikenwerk is. Want na Franse monniken die een kaasoverschot hadden, Brabantse nonnen die kampten met een wijnoverschot zijn er nu Brabantse broeders die teveel kaas hebben. De broeders van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (die van La Trappe) hebben een overschot van 15.000 kilo kaas.

De monniken van de abdij produceren zelf allerlei biologische kazen onder meer van geitenmelk. Ondanks de lockdowns werkten ze door en leverde de boerderij naast de abdij gewoon geitenmelk. Zodoende bleven ze 400 kilo kaas per week produceren, waardoor inmiddels de voorraad in de kelders van de abdij enorm is.

15.000 kilo kaas

Inmiddels zitten die zo vol, dat er een overschot is van 15.000 kilo kaas. De kazen zijn gemaakt met koe- en geitenmelk en hebben een lange houdbaarheid, maar de tijd begint voor de broeders inmiddels te dringen. Net als bij de nonnen verderop in Noord-Brabant die kampten met een overschot aan wijn, schakelen de broeders als hulplijn het platform ‘Maakt Mij Blij in’.

Maakt Mij Blij

Het platform is tijdens de eerste lockdown opgericht op producenten te helpen om van hun producten af te komen. Zo is het inmiddels gelukt om: 170.000 gladiolen, 40.000 tulpen, 26.600 flessen witte wijn, 10.000 kilo pompoenen en heel wat andere producten te redden. Maakt Mij Blij gaat zich nu inzetten om de monniken van duizenden kilo’s kaas af te helpen.

Door heel Nederland

Het platform heeft een speciale website ingericht waar mensen door heel Nederland kaas (en bier) kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. De bestellingen kunnen ook op 10 juli bij brouwerij Frontaal en de abdij zelf worden opgehaald. Bij de abdij kun je dan ook terecht voor de losse verkoop van de kazen, veel zijn er met de bieren van La Trappe gemaakt.

Nog kwalitatieve kazen nodig voor op je borrelplank bij een biertje of wijntje? Check dan de verschillende opties op de website.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies