Bij Chinees restaurant moesten gasten zich voor binnenkomst wegen

Bij Chinees restaurant moesten gasten zich voor binnenkomst wegen

Vorig artikel Volgend artikel

In China is men zich meer bewust aan het worden van voedselverspilling en hoe dit tegen te gaan. Zo worden influencers verzocht om minder video's te maken waarin ze belachelijk veel eten. De landelijke campagne waaruit dit voortvloeit heet ‘Clean Your Plate’. Een restaurant ging een stap verder door bij de ingang twee weegschalen neer te zetten zodat het aanbod aan gerechten aan het lichaamsgewicht van de gasten wordt aangepast.

De BBC meldt dat klanten op de weegschaal gaan staan, hun persoonlijke gegevens invoeren via een app waarna zij aan de hand van hun gewicht en calorieën per gerecht een gepersonaliseerd menu kregen voorgeschoteld. Na alle ophef heeft het restaurant in de hoofdstad van de provincie Hunan, Changsha inmiddels excuses aangeboden en het allemaal teruggedraaid.

Iets te ver

President van China Xi Jinping spoorde zijn bevolking via een televisietoespraak aan om voedselverspilling te verminderen. De restaurateur knoopte de woorden van de president in zijn oren en ging over tot actie in zijn restaurant. Er kwamen borden waarin gasten aangespoord werd om minder eten te bestellen. Daarvoor werden ‘aanmoedigende’ teksten gebruikt als: ‘Wees zuinig en gewetensvol, geef de voorkeur aan lege borden’.

Weegschalen weg

Via de Chinese variant van Twitter kwamen er allerlei reacties binnen op de weegschalen en de manier om gasten minder te laten eten door het restaurant. Het woord ‘fatshaming’ werd veelvuldig gebruikt. Dat noopte de eigenaar van het restaurant om zijn excuses aan te bieden en de weegschalen te verwijderen.

Zijn excuses: “Ons doel was om te laten zien dat we tegen voedselverspilling zijn en om het bestellen van eten op een gezonde manier te stimuleren. We hebben onze klanten nooit gedwongen zichzelf te wegen.”

Het was een vrij directe manier om gasten aan te spreken op hun eetgedrag. Het restaurant was niet het enige bedrijf waar dit na de toespraak van de president gebeurde. Verschillende grote cateringbedrijven vroegen aan gasten om een gerecht minder te bestellen dan normaal. Want het is normaal om in China meer eten te bestellen dan je daadwerkelijk gaat eten.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies