Cocktailbar ‘Dutch Courage’ opent de deuren op de Amsterdamse Zeedijk

Cocktailbar ‘Dutch Courage’ opent de deuren op de Amsterdamse Zeedijk

Vorig artikel Volgend artikel

De verbouwing heeft wat langer geduurd door corona, maar Nederlands bekendste bartenders Tess Posthumus en Timo Janse openen deze week dan officieel hun nieuwe cocktailbar Dutch Courage op de Amsterdamse Zeedijk. De nieuwe cocktailbar is een oude aan jenever en oud-Hollandse likeuren.

Eind februari kondigden Posthumus en Janse aan dat ze het pand op Zeedijk nummer 12 gingen verbouwen om ergens van de zomer cocktailbar Dutch Courage te openen. Corona zorgde voor wat vertraging, maar het wachten wordt beloond want de nieuwe de bar is inmiddels geopend.

Kopstoot-automaat

Jenever en oud-Hollandse likeuren worden er in het zonnetje gezet. In totaal heeft Dutch Courage 150 verschillende jenevers staan en staan er allerlei cocktails op basis van jenever op de kaart. De grootste primeur is ongetwijfeld de gekoelde (!) kopstoot-automaat in de zaak. Dat is de eerste ter wereld en veel Nederlandser dan een kopstoot uit een trekmuur kan bijna niet.

Moed indrinken

Dutch Courage hebben we als term overgehouden aan de Tachtigjarige Oorlog. Britse en Nederlandse soldate streden daar schouder aan schouder. Om zichzelf af en toe wat moed in te drinken, dronken de Britse soldaten een flinke teug jenever ofwel Dutch Courage. Zo raakten de Britten verknocht aan onze jenever die ze zelf hebben gebruikt voor hun eigen London Dry Gin.

Ook de rest van de wereld maakte via deze weg kennis met jenever, Posthumus hierover: “Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in cocktails werd gebruikt. Van alle klassieke cocktails is 25% op basis van jenever.”

Herontdekken

Het idee was dat 2020 het jaar zou zijn dat jenever een flinke revival zou ondergaan. Daar heeft onder meer Ketel1 op ingespeeld met een eigenzinnige jenevercocktail. Door alle sores is het over het algemeen nog niet het jeneverjaar geworden dat verwacht werd.

Toch zetten Janse en Posthumus vol in op jenever, ze proberen de Nederlander weer kennis te laten maken met jenever. Posthumus vult aan: “Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op deze traditionele drank en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en oud-Hollandse likeuren. De Zeedijk, van oudsher een buurt waar de kruiden en specerijen het land binnenkwamen, is daarmee vanzelfsprekend de ideale locatie.”

Nederland als basis

De jenevers op de kaart komen uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Aangezien het een cocktailbar is, is er natuurlijk ook aandacht voor buitenlands gedistilleerde dranken. Het mooie is dat ze wel allemaal een connectie met Nederland hebben.

Janse hierover: “We willen een goede balans bieden tussen enerzijds een cocktailbar van hoog niveau en anderzijds de gezellige laagdrempelige sfeer van de bruine kroeg. We doen dus ook niet aan reserveringen. Naast een cocktail op basis van de Nederlandse geschiedenis, kan je hier ook terecht voor een jenever tasting flight of een kwalitatief kopstootje met lokale bieren.”

Dutch Courage is dagelijks geopend vanaf 15.00 uur tot 01.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 03.00 uur.

Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies