Drinks29.07.2020

Wat is nou het grote verschil tussen jonge en traditionele jenever?


Niet echt een gin en niet echt een jenever is hoe Otenba zichzelf omschrijft. Tijdens het proeven van deze hybride drank bedachten we ons op de redactie dat we eigenlijk nog nooit eens in de jenever zijn gedoken met een artikel. Zodoende gaan we eerst eens verduidelijken wat het verschil is tussen jonge en traditionele jenever.

Misschien is het wel het handigste om af te trappen met het grote verschil tussen gin en jenever. Want dat is vaak ook nog niet helemaal duidelijk. Beide dranken worden met de jeneverbes gemaakt, alleen wordt gin met neutrale alcohol (tot 96%) gedistilleerd. En bij jenever wordt dit met graanalcohol (moutwijn) gedaan. Vandaar dat de gins van G’Vine ook zo speciaal zijn.

Puur genieten

Doordat de alcohol waarmee gin gemaakt wordt van zichzelf geen smaak heeft, worden er allerlei botanische ingrediënten aan toegevoegd die het een smaakvol geheel maken. Moutwijn die in jenever, en eigenlijk ook voor bier en whisky, gebruikt wordt heeft van zichzelf een sterke graansmaak. Dat maakt het in het algemeen een drank met een complexer karakter die daardoor wat minder makkelijk te mixen is in een cocktail.

Jonge en oude

Het verschil tussen jonge en oude jenever ligt niet zo voor de hand als je misschien denkt. Tradtionele jenever heeft namelijk niet per se langer gerijpt dan jonge jenever. Hoewel het wel waar kan zijn, is dit niet het antwoord op het verschil tussen de twee. Daarvoor moeten we namelijk terug naar de Tweede Wereldoorlog en de schaarste aan granen.

Daardoor gingen stokers aan de slag met een andere samenstelling van ingrediënten om jenever maken. Er werden minder granen gebruikt en juist meer specerijen. Deze nieuwe distillaten konden best voor jenever doorgaan, alleen mochten ze officieel niet meer zo genoemd worden. Zo ontstond de benaming ‘jonge jenever’.

Om het in percentages samen te vatten jonge jenever bevat tot 15% moutwijn en minimaal 35% alcohol. Bij traditionele jenever is het percentage moutwijn tussen de 15 en 50% en alcoholpercentage minimaal 35%. En voor graanjenever bestaat de alcohol voor 100% uit granen en is het alcoholpercentage in het eindproduct minimaal 30%.

Koppig

Als drank is jenever best koppig. Hoewel jonge jenever door zijn vaak frisse, kruidige en bloemige karakter best te mixen is in een cocktail zoals in een Tom Collins, gaat een traditionele jenever juist altijd goed naast een biertje. Juist, als een kopstoot! Maar de meesten drinken een jenever gewoon puur en niet gekoeld. De komende tijd gaan we experimenteren met verschillende gelagerde jenevers én gaan we er cocktails mee maken.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Jenever

Schiedam de distilleerstad van Nederland opent het jeneverseizoen

Schiedam, staat bekend als de Distilleerstad van Nederland en opent dit jaar het jeneverseizoen en dat willen ze wel even laten weten! Van april tot en met juni 2024 staat de stad Schiedam in de schijnwerpers met het Du...

Tipt08.04.2024

Schiedam de distilleerstad van Nederland opent het jeneverseizoen

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

In het voorjaar van 2023 keerde Rynbende Spirits na vele decennia afwezigheid terug naar Nederland. De herintroductie werd enthousiast ontvangen en nu is het tijd om verder te gaan. In samenwerking met cocktailbar Dutch...

Drinks25.06.2023

Nieuwe reeks bar takeovers moeten jenever weer op de kaart zetten

Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF

De Rotterdamse Stadshaven Brouwerij organiseert op zondag 28 mei een speciaal evenement. Tijdens het International Dutch Distillers Festival (IDDF) wordt het Kopstoot Festival bij de brouwerij gevierd, een unieke samenko...

Drinks01.05.2023

Rotterdam krijgt eerste Kopstoot Festival tijdens het IDDF

Iconisch gedistilleerde drankmerk Rynbende maakt na 40 jaar een comeback

Het Jenever Festival in Schiedam staat op het punt een legendarisch drankmerk terug te brengen: Rynbende. Tijdens dit feestelijke evenement in het Jenevermuseum wordt de allereerste fles oude jenever symbolisch overhandi...

Drinks22.03.2023

Iconisch gedistilleerde drankmerk Rynbende maakt na 40 jaar een comeback

Hooghoudt lanceert nieuwe gelagerde jeneverlijn met een trio jenevers

Dat familiedistilleerderij Hooghoudt met de tijd meegaat en niet terugdeinst voor een tof experiment is het afgelopen jaar al gebleken. Daar komt nu nóg iets toffers bij, want Hooghoudt brengt nu een trio van ambachteli...

Drinks30.11.2021

Hooghoudt lanceert nieuwe gelagerde jeneverlijn met een trio jenevers

Kever brengt met Canned Cocktails pre-mixed cocktails in blik op de markt

Een van de weinige voordelen aan de verschillende lockdowns is dat men thuis wat meer het leven is gaan vieren. Onder meer door thuis aan de slag te gaan met cocktails via allerlei cocktailboxen. Steeds meer Nederlanders...

Drinks25.06.2021

Kever brengt met Canned Cocktails pre-mixed cocktails in blik op de markt

Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal

Aan het aantal flessen gin te zien dat hier de afgelopen periode binnen is gekomen, gaat dit de eerste van een nieuwe reeks ginreviews zijn. Helemaal top, want een goede gin is echt iets om vrolijk van te worden op een z...

Proeft08.06.2021

Scapegrace Black: Deze natuurlijke zwarte (!!) gin is niet alleen qua kleur speciaal

De bierbrouwers van Lowlander geven bier uit horeca tweede leven als I.P.A jenever

De botanische bierbrouwers van Lowlander hebben bier dat vanwege de lockdown niet verkocht werd in de horeca teruggehaald en hebben dit een tweede leven gegeven. In totaal is er op deze manier 880 liter bier gered. En da...

Drinks08.06.2021

De bierbrouwers van Lowlander geven bier uit horeca tweede leven als I.P.A jenever