Bij Van de Leur in Den Haag toveren ze met hun Big Green Eggs

Bij Van de Leur in Den Haag toveren ze met hun Big Green Eggs

Vorig artikel Volgend artikel

Om na een tijd van bewust geen restaurants bezoeken voor Eatly, zijn we gisteren eindelijk weer eens uiteten gegaan. We reisden af naar Den Haag om daar bij Restaurant Van de Leur te genieten van allerlei moois gemaakt op een Big Green Egg. We kregen een 7-gangen tasting menu voorgeschoteld bestaande uit vis- en vleesgerechten.

Misschien ken je het restaurant nog onder de oude naam ‘Meatcave’ maar na vijf jaar lang te focussen op alleen vlees is het restaurant onder een nieuwe naam en met een nieuwe focus heropend afgelopen 1 juni. Sindsdien serveren ze bij restaurant Van de Leur een 3- tot 7 gangen tasting menu met vlees-, vis- en plantaardige gerechten van de Big Green Egg.

Nieuwe weg

Broer en zus Pim en Joëlle van de Leur zijn de eigenaren van het restaurant en kwamen tijdens de pandemie op het idee om een andere weg in te slaan. Pim van de Leur hierover: “Ik had ineens veel tijd om nieuwe recepten en bereidingen te proberen op mijn Big Green Egg. Na vele avonden proeven en experimenten was er voor mij geen weg meer terug. Met Meatcave hebben we vijf jaar lang dagelijks een zevengangenmenu geserveerd dat uitsluitend bestond uit vlees, het werd tijd voor innovatie.”

Nieuwe chefs

Toen ook chef-koks Robert Lobensteijn en Bartlomiej Nowak zich bij het team voegden kreeg het idee ook in uitvoering steeds meer gestalten. Ze creëerden een 7-gangenmenu. Joëlle van de Leur was gelijk verkocht: “We deden een eerste tasting en ik was gelijk ondersteboven. Het enige wat ik kon uitbrengen was: wow!”

Big Green Egg

Vis, vlees en groenten bereiden op een barbecue is al een kunst op zich, maar op de Big Green Egg is het helemaal een ambacht. Daarom is het mooi om te zien hoe ze dit bij Van de Leur hebben geperfectioneerd. Dat geldt voor de vis-, vlees- en natuurlijk voor de plantaardige gerechten. Bij ieder gerecht dat je voor je neus krijgt is het gegrilde ingrediënten tot op de seconde nauwkeurig gegaard.

Spelen met vuur

Als je aan tafel gaat lever je op het gebied van gerechten volledig over aan de chef. Je kan al je voedingswensen doorgeven en de keuze maken tussen plantaardige of gerechten met vis en vlees. Daarna maak je een keuze tussen drie tot zeven gangen, die je tijdens het diner nog aan kan passen. Aangezien er een top cocktailbar in het pand aanwezig is (daarover later meer) heb je naast de combinatie van wijn of bier bij je gerechten ook de keuze voor heerlijke cocktails.

Zeven verrassende gerechten

Aangezien wij alles eten kozen we voor een zevengangenmenu van vlees en vis. Die wisselden elkaar af te beginnen met vis en eindigden in een gelijke stand met een dessert zonder een van beiden. Niet weten wat je iedere gang krijgt behalve of het vis of vlees is, maakt een diner extra leuk. Zo blijf je tijdens het hele eten nieuwsgierig. Als het eerste gerecht en de wijn die erbij geserveerd wordt gelijk winnaars zijn dan weet je dat het een top avond gaat worden.

Op de Instagram-post hierboven zie je precies welke vis- en vleesgerechten we deze avond gehad hebben. Wat op de foto’s waarschijnlijk goed opvalt, is dat het allemaal gerechten zijn zonder opsmuk. Door de chefs is gekozen voor het idee van ‘hot and quick’ op de kamado’s, waardoor je heel pure smaken krijgt. Kijkend naar de opgemaakte borden is het echt ‘What you see is what you get’ ieder ingrediënt speelt een rol.

Bricks Hooch & Brew

Voor we aan bovenstaand diner begonnen liepen we het pand binnen via de cocktailbar Bricks - Hooch & Brew. Vorig jaar uitgeroepen tot beste nieuwe cocktailbar van Nederland, dus dat schept wat verwachtingen. De bartender van dienst vraagt je naar je smaakvoorkeur en gaat vanuit daar een heerlijk gebalanceerde cocktail voor je maken.

Zelf had ik wat behoefte aan iets fris, citrus met een knipoog naar een Daiquiri. De cocktail die de Italiaanse bartender Alice Razzi maakte was prachtig in balans en heerlijk verfrissend. Toch van een heel ander niveau dan als wij op de redactie wat cocktails maken.

Bricks - Hooch & Brew
(Afbeelding: De twee kickstarters van de avond, gemaakt door bartender Alice Razzi van cocktailbar Bricks - Hooch & Brew)
Wes van Geneijgen

Wes is editor-in-chief van Eatly.nl. Hij werkt als freelance journalist en copywriter. Is wakker te maken voor: goed eten&drinken of een toffe trip. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies