Food12.12.2025

Zes populaire hoofdgerechten voor op jouw kersttafel!


Kerst is hét moment om samen te genieten van een goed gevuld bord en warme sfeer. Maar elk jaar veranderen de trends: gerechten worden eenvoudiger, luxer of juist verrassender. Daarom hebben we gekeken naar wat dit jaar echt populair is. Je vindt hieronder een mix van vlees-, vis- en vegetarische hoofdgerechten die nu overal opduiken en perfect passen bij een feestelijke kersttafel.

1. Beef Wellington

Beef Wellington blijft een van de meest geliefde kerstgerechten. De combinatie van mals rundvlees, gebakken paddenstoelen en knapperig bladerdeeg zorgt voor een indrukwekkende presentatie. De trend van dit jaar zijn lichtere, modernere varianten met meer kruiden en minder deeg, waardoor het gerecht feestelijk en toegankelijk blijft zonder aan luxe in te leveren.

2. Gevulde kalkoenrollade met cranberry

De klassieke kalkoen maakt steeds vaker plaats voor een praktische rollade. Deze blijft sappig, is eenvoudiger te bereiden en laat zich prachtig aansnijden. Vooral de vulling met cranberry en tijm is populair, omdat het een warme kerstsmaak geeft zonder ingewikkeld te zijn. Steeds meer mensen kiezen deze rollade omdat je er zonder stress een groot gezelschap mee kunt bedienen.

3. Zalm in bladerdeeg met kruidenroomkaas

Zalm in bladerdeeg, ook wel salmon Wellington, is dit jaar opnieuw een enorme favoriet. Het zachte visvlees, de romige kruidenkaas en het goudbruine bladerdeeg maken het tot een luxe, maar toegankelijke keuze. Omdat het gerecht er feestelijk uitziet en bijna altijd goed lukt, kiezen veel kerstkoks ervoor als stijlvol alternatief voor traditioneel vlees.

4. Citroen-knoflook kabeljauw uit de oven

Kabeljauw blijft populair vanwege de zachte smaak en veelzijdigheid. Ovenrecepten met citroen, knoflook en kruiden worden dit jaar extra veel gedeeld, vooral omdat ze fris, licht en makkelijk zijn. De pure smaken passen bij allerlei gerechten en je kunt het gerecht goed voorbereiden, precies wat veel mensen zoeken tijdens de drukke kerstdagen.

5. Romige truffel-paddenstoelenpasta

Truffel en paddenstoelen blijven favoriet tijdens kerst, maar deze romige pasta staat dit jaar opvallend vaak op kerstmenu’s. Het gerecht voelt luxe en warm tegelijk, en is populair omdat zelfs vleeseters het zien als een volwaardig hoofdgerecht. Perfect voor gezinnen die graag een vegetarische optie willen, zonder de feestelijkheid op te geven.

6. Gevulde pompoen uit de oven

Een hele pompoen gevuld met granen, kruiden, noten of kaas is een kleurrij­ke blikvanger op tafel. Het gerecht past precies in de trend van duurzame, warme en huiselijke kerstgerechten. Door de rijke vulling en de mogelijkheid om veel voor te bereiden, kiezen steeds meer mensen voor dit vegetarische pronkstuk.

Avatar foto
Zoë de Kok

Zoë is Junior Content Creator met een passie voor communicatie. Ze houdt zich vooral bezig met content marketing. Naast haar studie Communicatie sport ze graag.

Verder lezen over Vegetarisch

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

3D-printen kennen we vooral uit de wereld van design en techniek, maar wist je dat het ook de voedselindustrie revolutioneert? Van geprinte chocolade tot volledig op maat gemaakte maaltijden: 3D-geprint voedsel is dichterbij dan je denkt. Maar hoe werkt het precies, en belangrijker nog, smaakt het net zo goed als echt eten?

Nieuws18.03.2025

Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit

De toekomst van voedselproductie
Wat zit er in een acai bowl?

Acai bowls zijn lekker gezond. Maar, wat zit er eigenlijk in? Lees in dit artikel wat er in zo'n lekker ontbijt gaat.

Food11.11.2024

Wat zit er in een acai bowl?

Planted Kebab: prima voor de pita

Gelukkig maak je thuis binnen 5 minuten je eigen pita kebab. Bijvoorbeeld met Planted, dat onder andere kipspiezen en burgers maakt.

Food03.11.2024

Planted Kebab: prima voor de pita

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Vivera introduceert Protein Bites en die komen in drie smaken. Wij hebben de Thai Protein Bites gebruikt om onze noodles te upgraden.

Food01.10.2024

Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Ga je met een vegetariër uit eten en wil je diegene iets minder keuze bieden dan hij of zij gewend is? En heb je zin in gewoon lekker eten waar -ook jij- blij van wordt? Vegitalian is je huiskamer.

Hotspots25.09.2024

Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Kweekvlees lijkt in opkomst te zijn als mogelijke oplossing om de voedingsindustrie te verduurzamen. Dat blijkt uit recent onderzoek van YouGov in opdracht van de non-profit en denktank Good Food Institute (GFI Europe)....

Food05.07.2024

Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Het Nederlandse Yespers is een bedrijf met een duidelijke missie: bijvoorbeeld door voedselverspilling te voorkomen en het investeren in het duurzaam verhogen van kwantiteit en kwaliteit van ons voedsel. Dat klinkt ambit...

Gezond29.02.2024

Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

New York Pizza en De Vegetarische Slager gaan samenwerking aan om het vegetarische aanbod bij de pizzaketen uit te breiden. Het eerste wapenfeit zijn drie tijdelijke, vegetarische actiepizza’s: de Plant burger, Planter...

Food28.04.2023

Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu

Verder lezen over Vis

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

Sushi is populair, want het voelt licht, het biedt veel verschillende keuzes qua vulling en het is koud en daardoor kan er weinig misgaan bij bezorging. Sushi eten in Nederland: dat geeft je vier opties. Je maakt het zel...

Food23.06.2024

​Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

We zitten nu in het staartje van het mosselseizoen. Nog even genieten van dit zilte zeegenot? Dat doe je nog beter met een goede wijn ernaast. Er zijn bepaalde wijnen die het beste in de mossel naar boven brengen: dit zi...

Proeft28.04.2024

​Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Het zag er even niet helemaal goed uit voor de Hollandse Nieuwe toen twee weken geleden het Nederlands Visbureau de verkoop van het eerste vaatje nieuwe haring uitstelde van 15 naar 22 juni. De vis was namelijk ‘niet v...

Nieuws20.06.2023

Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Een van de grootste exportproducten van Noorwegen is zalm. Hoewel het nog een ‘jonge’ markt is van nog geen veertig jaar oud, ontwikkeld hij razendsnel. Het kweken van Noorse zalm is een fascinerend proces waar duurz...

Food02.05.2023

Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

De tiende editie van de Bewuste Visweek vindt van 26 september tot en met 2 oktober plaats Het initiatief van Marine Stewardship Council (MSC) en het Aquaculture Stewardship Council (ASC) waarbij opgeroepen wordt oog te...

Food22.09.2022

Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Een van de landen waar we als Nederlanders in de zomer maar al te graag heen trekken is Frankrijk. Dat heeft alles te maken dat je in het land alles kan vinden: natuur, cultuur, historie, activiteiten buiten, lekker eten...

Hotspots17.07.2022

Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Als mede-oprichter heeft Bart van Olphen met Fish Tales een bijzonder merk neergezet als het gaat om duurzame vis, schaal- en schelpdieren en blikjes vis. Eind 2021 kreeg de tonijn in blik al het MSC-keurmerk. Vanaf deze...

Food17.02.2022

Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Het Zeeuwse Seafarm, waar we afgelopen zomer nog genoten hebben van de opening van het Fruits de Mer-seizoen, heeft deze week een bijzonder keurmerk gekregen. De tarbotkwekerij kreeg namelijk het certificaat van het Aqua...

Food21.01.2022

Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis

Verder lezen over Vlees

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Voor goede hamburgers kan je altijd terecht bij het inmiddels gerenommeerde Ter Marsch & Co. Ze bakken daar al een tijdje prijswinnende burgers. En daar komt nu een nieuwe en toch ook prestigieuze titel bij. Namelijk die...

Food09.01.2024

Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Het idee is dat we met zijn allen wat minder vlees gaan eten omdat dit zo belastend voor het milieu is. Voor de een geen enkel probleem. Voor de ander iets dat niet werkt, wat een goed stuk vlees op zijn tijd is toch wel...

Food02.12.2023

Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal

Vjèze Fur swapt ballen
​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Wagyuvlees is een wat duurdere vleessoort en dat heeft er alles mee te maken dat het rund waarvan dit vlees wordt gemaakt aan zeer strenge regels moet voldoen. Deze runderen zijn een speciaal, Japans ras dat enige tijd z...

Food28.06.2023

​Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

De Nederlandse natuur heeft veel moois te bieden, zoals de Oostvaardersplassen. Daar vertoeven inmiddels een zeer groot aantal edelherten en in het kader van de biodiversiteit moeten er begin dit jaar 1.600 worden afgesc...

Nieuws06.03.2023

Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Op Eatly is al het een en ander over Gastrovino gepubliceerd. Van de zomer was er een grote verrassing: er was een winkel in Tilburg en wel in de Piushaven (sowieso een mooi stuk van de stad). Restaurant Harboury heeft t...

Hotspots14.12.2022

Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Het lijkt erop dat er weer een échte innovatie is op het gebied van plantaardig vlees. Na Londen, Berlijn en Amsterdam zijn nu in de horeca door heel Nederland en bij toeleveranciers producten van Redefine Meat verkrijg...

Food22.10.2022

Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Op de School voor Journalistiek heb ik altijd geleerd dat veel onderwerpen voor artikelen uit je eigen verwondering voortkomen. Zo had ik gister een gevalletje dat de planning op het laatst moment wijzigde en ik even sne...

Food05.05.2022

Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’

De hoeveelheid artikelen die de laatste tijd zijn geschreven over producenten die klooien met hun producten is niet meer op een hand te tellen. De Consumentenbond doet met een nieuw onderzoek weer een duit in het zakje,...

Nieuws29.04.2022

Consumentenbond: ‘Mager rundergehakt soms vetter dan spareribs’