Zoë is Junior Content Creator met een passie voor communicatie. Ze houdt zich vooral bezig met content marketing. Naast haar studie Communicatie sport ze graag.
Kerst is hét moment om samen te genieten van een goed gevuld bord en warme sfeer. Maar elk jaar veranderen de trends: gerechten worden eenvoudiger, luxer of juist verrassender. Daarom hebben we gekeken naar wat dit jaar echt populair is. Je vindt hieronder een mix van vlees-, vis- en vegetarische hoofdgerechten die nu overal opduiken en perfect passen bij een feestelijke kersttafel.
1. Beef Wellington
Beef Wellington blijft een van de meest geliefde kerstgerechten. De combinatie van mals rundvlees, gebakken paddenstoelen en knapperig bladerdeeg zorgt voor een indrukwekkende presentatie. De trend van dit jaar zijn lichtere, modernere varianten met meer kruiden en minder deeg, waardoor het gerecht feestelijk en toegankelijk blijft zonder aan luxe in te leveren.
2. Gevulde kalkoenrollade met cranberry
De klassieke kalkoen maakt steeds vaker plaats voor een praktische rollade. Deze blijft sappig, is eenvoudiger te bereiden en laat zich prachtig aansnijden. Vooral de vulling met cranberry en tijm is populair, omdat het een warme kerstsmaak geeft zonder ingewikkeld te zijn. Steeds meer mensen kiezen deze rollade omdat je er zonder stress een groot gezelschap mee kunt bedienen.
3. Zalm in bladerdeeg met kruidenroomkaas
Zalm in bladerdeeg, ook wel salmon Wellington, is dit jaar opnieuw een enorme favoriet. Het zachte visvlees, de romige kruidenkaas en het goudbruine bladerdeeg maken het tot een luxe, maar toegankelijke keuze. Omdat het gerecht er feestelijk uitziet en bijna altijd goed lukt, kiezen veel kerstkoks ervoor als stijlvol alternatief voor traditioneel vlees.
4. Citroen-knoflook kabeljauw uit de oven
Kabeljauw blijft populair vanwege de zachte smaak en veelzijdigheid. Ovenrecepten met citroen, knoflook en kruiden worden dit jaar extra veel gedeeld, vooral omdat ze fris, licht en makkelijk zijn. De pure smaken passen bij allerlei gerechten en je kunt het gerecht goed voorbereiden, precies wat veel mensen zoeken tijdens de drukke kerstdagen.
5. Romige truffel-paddenstoelenpasta
Truffel en paddenstoelen blijven favoriet tijdens kerst, maar deze romige pasta staat dit jaar opvallend vaak op kerstmenu’s. Het gerecht voelt luxe en warm tegelijk, en is populair omdat zelfs vleeseters het zien als een volwaardig hoofdgerecht. Perfect voor gezinnen die graag een vegetarische optie willen, zonder de feestelijkheid op te geven.
6. Gevulde pompoen uit de oven
Een hele pompoen gevuld met granen, kruiden, noten of kaas is een kleurrijke blikvanger op tafel. Het gerecht past precies in de trend van duurzame, warme en huiselijke kerstgerechten. Door de rijke vulling en de mogelijkheid om veel voor te bereiden, kiezen steeds meer mensen voor dit vegetarische pronkstuk.
Verder lezen over Vegetarisch
Nieuws18.03.2025
Eten uit de printer? 3D-geprint voedsel wordt realiteit
De toekomst van voedselproductie
Food11.11.2024
Wat zit er in een acai bowl?
Food03.11.2024
Planted Kebab: prima voor de pita
Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten
Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian
Food05.07.2024
Kweekvlees lijkt nu al populair in Nederland maar twijfels blijven
Gezond29.02.2024
Duurzaam ontbijtmerk Yespers komt met vier nieuwe granola’s
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022
Viskwekerij Seafarm ontvangt als eerste ter wereld ASC-certificering voor platvis
Verder lezen over Vlees
Food09.01.2024
Is dit de lekkerste hamburger van Nederland?
Food02.12.2023
Minder vlees eten met Ballo’s: vegan alternatief voor de gehaktbal
Vjèze Fur swapt ballen
Food28.06.2023
Waarom je niet hoeft te aarzelen met wagyubeef op de BBQ
Nieuws06.03.2023
Edelhert uit de Oostvaardersplassen weer verkrijgbaar bij Grutto
Hotspots14.12.2022
Gastronomisch genieten bij Gastrovino Harboury in Tilburg
Food22.10.2022
Redefine Meat herdefinieert de beleving van plantaardig vlees wereldwijd
Food05.05.2022
Dit is de snelste manier om vlees te ontdooien
Nieuws29.04.2022