De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Als je in de supermarkt rondkijkt dan heb je heel veel producten met ‘truffel’ in, denk bijvoorbeeld aan truffelolie, truffelmayo, truffeldressing, truffeltapenade en zelfs truffelchips. De beste grap is natuurlijk dat in geen enkele van deze producten daadwerkelijk truffel zit. Maar wat zit er wel in? En waarom zijn bepaalde truffels héél erg duur en andere weer wat meer gangbaar qua prijzen?
Misschien is het idee van alle truffelproducten wel het beste te vergelijken met de Knorr Wereldgerechten. Als je niet beter weet, dan zijn die pakketten hoe bepaalde internationale gerechten horen te smaken. Alleen begint iedere Griek te steigeren bij de moussaka, iedere Italiaan bij de lasagne en iedere Mexicaan bij de burrito’s. Die vlieger gaat dus ook op voor 95% van de truffelproducten.
Truffelaroma
Eigenlijk hebben de meeste producten waarin truffel zou zijn verwerkt alleen een truffelaroma. Dat gebeurt zelfs in restaurants waar ze iets van ‘truffel’ toevoegen aan een gerecht. Als het niet waarneembaar is op je bord; grote kans dat het dan niet anders is dan dit ‘aroma’. Maar nu komt het: dit aroma komt namelijk niet uit de truffel.
Het is namelijk praktisch onmogelijk om dit aroma uit een truffel te krijgen, terwijl het er wel in zit. Waar komt het dan vandaag vraag jij je nu misschien af, nou het komt uit aardolie. Daar zit namelijk de kleurloze vloeistof 2,4-dithiapentaan in en dát wordt gebruikt als truffelaroma. Het is dus een synthetisch goedje dat voor een paar euro wordt geproduceerd in Italië, China en Duitsland.
Truffelsoorten
In totaal zijn er meer dan 60 truffelsoorten in het wild te vinden, waarvan er zo’n 25 eetbaar zijn en van die 25 worden er vier het meest gebruikt voor consumptie. Tussen deze vier zitten vrij veel verschillen: er zitten er bij die zo smaakvol en complex zijn dat ze tot 10.000 euro per kilo kunnen kosten, maar er zijn er ook die vooral smakeloos en decoratief zijn. Je raadt het al: die worden nog wel eens gebruikt als ‘premium truffel’.
Chinese zwarte truffel
Dit is de inmiddels beruchte Tuber Indicum die inmiddels de markt in Europa en Amerika heeft overspoeld. Deze truffel heeft geen smaak of geur en is voor minder dan 10 euro per kilo te koop. Hij verschilt qua looks niet veel van de zwarte wintertruffel, maar qua smaak en aroma komt het nog niet eens in de buurt.
Zwarte zomertruffel
Dit is de Tuber aestivum en hij is vrijwel jaarrond in grote hoeveelheden beschikbaar nabij de wortels van eiken, hazelaars, populieren, beuken en dennen. Ze groeien aan de oppervlakte en zijn relatief gemakkelijk te vinden. Hun prijs begint bij honderd euro per kilo. Het is gemakkelijk te onderscheiden van de zwarte wintertruffel door zijn binnenkant: terwijl het buitenoppervlak donker is, is de kern licht gekleurd. De zwarte zomertruffel heeft een zeer milde geur en smaak.
Zwarte wintertruffel
De nobele zwarte truffel, oftewel tuber melanosporum, is waarschijnlijk dé truffel waar de meeste chefs mee weglopen. Te vinden van november tot half maart in de regio Perigord in Frankrijk, de Italiaanse stad Norcia en de Spaanse stad Teruel. Ze gaan van honderd tot duizend euro tot duizend euro per kilo. Dat komt mede door de intense en complexe smaak die deze truffel heeft en aan een gerecht toe kan voegen.
Witte wintertruffel
De tuber magnatum pico, oftewel de witte wintertruffel, is de duurste en meest waarde truffelsoorten die er is. Hij is te vinden vanaf 15 september tot uiterlijk eind januari in Alba in Italië en Istrië in Kroatië. Afhankelijk van hoe goed het seizoen is kan deze truffel voor duizenden eurp;s verkocht worden. Grote, eersteklas witte truffels daarvan komt de prijs per kilo op sommige momenten in de buurt van 10.000 euro. Zelf heb ik van deze truffel mogen genieten bij Tozi in Amsterdam en het was zó goed. Daarna nooit meer ‘neptruffelproducten’ gegeten, want meuk.
Verder lezen over Horeca

Nieuws28.06.2024
Is jouw horeca koeling klaar voor de zomer?

Nieuws03.01.2024
Horeca servies kopen: dit zijn dé trends voor 2024

Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt

Hotspots20.06.2023
De Witte Dame in Abcoude is de ideale plek om aan de drukte van Amsterdam te ontsnappen

Hotspots15.06.2023
Het groene verhaal van restaurant de Dyck in Woubrugge kan bijna niet sterker

Drinks07.06.2023
Ook biertje op het terras duurder deze zomer, kans dat prijzen nog verder stijgen

Hotspots03.06.2023
Zo spendeer je het beste een dag in het Friese Harlingen: lekkere bieren en goed eten

Hotspots31.05.2023
Uitgebreid brunchen op de Israëlische manier bij het Amsterdamse Florentin
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Restaurant

Hotspots09.01.2025
Hoe controleer je de reputatie van restaurants en hun menu’s

Tipt06.01.2025
De Catalaanse keuken, een ode aan smaak, traditie en gastvrijheid

Lifestyle27.12.2024
Creëer de perfecte tafelsetting voor oudejaarsavond

Lifestyle11.12.2024
TOZI Wine Tales: A Taste of Veneto komt er aan
De feestdagen vieren op z'n Italiaans
Tipt11.11.2024
Kerstdiners bestellen: gemakkelijk, smaakvol en stressvrij

Nieuws01.10.2024
Een tafel voor Twee tegen Eenzaamheid: vandaag kunnen ouderen gratis dineren

Hotspots25.09.2024
Leuk vegetarisch eten in Amsterdam doe je bij Vegitalian

Hotspots29.06.2024