Salt Bae ging viral via Instagram en bezit inmiddels 22 restaurants

Salt Bae ging viral via Instagram en bezit inmiddels 22 restaurants

Vorig artikel Volgend artikel

Hij heet Nusret Gökçe maar de hele wereld kent hem als Salt Bae. In 2017 ging hij viral door op geheel eigenzinnige manier een enorme tomahawk steak te zouten. Volgens de echte kenners heeft het to-taal geen nut om zo iets te zouten, maar om een internet bekendheid te worden werkte het wel helemaal. In de vijf jaar erna heeft Gökçe een restaurantimperium opgebouwd met maar liefst 22 (!!) zaken.

Waar het ooit begon met één restaurant is het imperium van Nusr-Et Steakhouses overal op de wereld te vinden.Zo opende hij vorig jaar een restaurant in Londen en na drie maanden noteerde het al een omzet van 8,1 miljoen euro. Niet gek als een van zijn duurste steaks, een tomahawk in 24-karaat goud, voor zo’n 1.100 euro op het menu staat (koekoek!).

Imperium

Op je 39ste zo’n imperium hebben is gewoon best knap te noemen. Ondanks dat er genoeg te klagen is over de kwaliteit van de gerechten, de prijs die je ervoor betaalt en hoe dit totaal niet in verhouding is. De beste man heeft 22 restaurants over de hele wereld, waaronder zeven in Amerika, onder meer in Engeland, Turkije, Griekenland en natuurlijk het Midden-Oosten. Daarnaast heeft hij nog andere zaken als: Saltbae Butcher Shop, Saltbae Burger en Istanbul’s Park Hyatt.

Eerste restaurant

Zijn eerste restaurant opende hij in 2010 in Istanbul. Maar vanaf het moment dat hij viral ging, nam zijn imperium een vlucht. Over de hele wereld opende hij nieuwe zaken, bekende voetballers en filmsterren wisten de weg naar deze restaurants te vinden en zo bleef de online illusie van de plek voor het beste vlees in stand.

Recensies

Dat laatste is namelijk hetgeen waar nog het meeste discussie over is: kun je daadwerkelijk lekker eten bij Nusr-Et? Daar zijn de meningen heel erg over verdeeld. Verschillende restaurantcritici hebben een bezoekje gebracht aan een van de restaurants en laten optekenen redelijk bedrogen uit te komen. ‘Teleurstellend’ is de meest gelezen term in de recensies van het restaurant.

Dit terwijl gasten wel vaak lovende recensies achterlaten. Misschien is deze wel de meest veelzeggende: “Als je hier naar binnen gaat voor een stukje entertainment door een man die wereldberoemd werd omdat hij zout via zijn onderarm op een dure steak liet vallen en het niet erg vindt om té veel te betalen voor je vlees, dan zit je bij Nusr-Et gebakken en ga je een fijne avond tegemoet.”

Belachelijke prijzen

Waar iedereen het wel over eens is: alles is er veel te duur. Een van de rib-eyes op de kaart in een van zijn restaurants in New York heeft een prijskaartje van 130 dollar, dat valt daar nog best mee. Een ander culinair journalist had er met zijn drietjes gegeten, alle drie een cocktail en een glas wijn, schade: 522 dollar. Dat is héél veel geld.

Flinke rekening

Onlangs ging er via Reddit nog een bijzondere rekening viral. Een groep van vier gasten had bij het een jaar oude Nusr-Et Steakhouse in Londen gegeten. De schade? 37.023 pond ! Het viertal knalde de rekening online en verbaas je vooral even over een paar van de belachelijke prijzen: 24-karaat tomahawk steak a 850 pond, drie keer een bakje met friet 30 pond per stuk en 16 stukjes baklava voor 400 pond.

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies