De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Het nieuwe ‘gouden ei’ in de wereld van plantaardige vervangers lijkt inmiddels de plantaardige tonijnvervanger. Misschien heel handig voor Subway om het eigen probleem rondom de tonijn mee op te lossen. Voor iedereen die een plantaardig voedingspatroon heeft en het idee van tonijn mist, is dit sowieso een oplossing. Niet gek dat een volgende bedrijf een tonijnvervanger introduceert, deze keer is dat Garden Gourmet.
Het bedrijft heeft namelijk Vuna op de markt gebracht en deze tonijnvervanger ligt vanaf deze week bij Albert Heijn in de winkel en vanaf november is hij ook verkrijgbaar bij Picnic en Jumbo. Oliver Nussli, R&D Platform Lead Meat Alternatives bij Nestlé over Vuna: “Plantenvezels zijn totaal anders dan de structuur van vis. De uitdaging lag erin om deze structuur zo goed mogelijk te benaderen. Ik vind dat we er goed in zijn geslaagd.”
Plantaardige tonijn
Volgens de producent doet Vuna niet onder voor echte tonijn op het gebied van smaak en textuur. Daardoor is het gewoon op eenzelfde te gebruiken in koude en warme gerechten zoals salades of een goede pasta. Vuna wordt gemaakt van zeven ingrediënten: erwtenweiwit, water, koolzaadolie, tarwegluten, aroma’s, citroenvezels en zout. Het is rijk aan eiwitten, is een bron van Omega-3 vetzuren en heeft Nutri-Score B.
Oceaanvriendelijk
In Nederland is tonijn in blik het meest gegeten visproduct, alleen merk je aan de blikjes weinig van de uitwassen van de tonijnvisserij. Vuna moet een plantaardig alternatief bieden dat vriendelijk is voor de oceaan. De potten waarin het wordt verkocht zijn hersluitbaar en te recyclen. Opvallend is dat de erwteneiwitten ergens uit Europa afkomstig zijn.
Nussli over het eindresultaat: “We zien in de markt dat consumenten zich steeds bewuster zijn van duurzaamheid en dat er veel vraag is naar plantaardige alternatieven. We geloven dat smaak de doorslaggevende factor is voor dit segment. Bij Nestlé zijn we daarom voortdurend bezig met innovatie.
Daar is dit product op basis van erwteneiwit een goed voorbeeld van: in slechts negen maanden hebben we dankzij een wetenschappelijke doorbraak een innovatief product gemaakt dat van meerwaarde kan zijn voor de consument en de wereld. Met slechts zeven ingrediënten hebben we de textuur, smaak en kleur van tonijn compromisloos weten na te maken.”
Verder lezen over Flexitariër
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food08.05.2023
Foie gras zorgt weer controverse; protesten bij restaurants
Food28.04.2023
Samenwerking New York Pizza en De Vegetarische Slager: drie nieuwe pizza’s op het menu
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Food21.02.2023
Beyond Meat brengt plantaardig chicken-style assortiment op de Nederlandse markt
Food08.02.2023
Waarom het maar niet wil vlotten met plantaardige vleesvervangers
Food16.01.2023
Beyond Meat start het jaar groener en positiever in strijd met Blue Monday
Verder lezen over Plantaardig
Gezond04.11.2025
Nieuw product voor een stralende huid: The Skin Code van Juve Naturals
Nieuws29.10.2025
BenBits brengt eerste plasticvrije kauwgom op de markt
Food16.04.2024
Veel Nederlandse eettradities hoeven helemaal niet te veranderen
Food06.06.2023
Hands Off komt met een primeur en lanceert plantaardige chocolate chip cookies
Food05.06.2023
Samenwerking Poké Perfect en Neni levert The Famous Falafel bowl op
Food23.03.2023
Fairtrade Original voegt nieuwe Indonesische kruidenpasta’s toe aan assortiment
Nieuws09.03.2023
Internationale primeur voor Nederland: Heinz introduceert vleesvervangers
Nieuws27.02.2023
Consumentenbond: ‘Twee derde vegaburgers niet erg gezond’
Verder lezen over Supermarkt
Food31.10.2025
Oma’s Soep breidt uit met broodsalades, koeken en pannenkoeken
Nieuws28.07.2024
Uber Eats en Amazing Oriental werken samen vanuit de supermarkt
Recepten13.11.2023
Heerlijke kleine gerechtjes voor het kerstdiner
Nieuws29.06.2023
Derde helft wordt drooggelegd als het aan de staatssecretaris ligt
Food21.06.2023
5 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de vakantieperiode
Nieuws18.06.2023
Zuiderburen grijpen in om boodschappen betaalbaar te houden, Nederlandse regering ziet hier niets in
Nieuws31.05.2023
Binnen een half jaar zijn basisboodschappen 15% duurder geworden
Food25.05.2023
Ajam Setan van culinair duo ‘Vrouw met de Baard’ exclusief verkrijgbaar bij Crisp
Verder lezen over Vis
Food23.06.2024
Deelnemers NK Sushi zijn de schrik van elke all-you-can-eat
Proeft28.04.2024
Mosselen eten? Daar horen deze wijnen bij
Nieuws20.06.2023
Een week langer wachten maakt de Hollandse Nieuwe dit jaar lekker fris
Food02.05.2023
Revolutionaire doorbraak in het kweken van zalm
Food22.09.2022
Bewuste Visweek zet onbekende vissoorten in de schijnwerpers
Hotspots17.07.2022
Ontdek de betekenis van ‘joie de vivre’ aan de Franse Zuid-Atlantische kust
Food17.02.2022
Allereerste tonijnsalades met MSC-keurmerk in Nederland in het schap
Food21.01.2022