Lockdown uitdaging: met het alfabet mee koken

Lockdown uitdaging: met het alfabet mee koken

Vorig artikel Volgend artikel

Zo’n langdurige lockdown met daarbovenop een avondklok, die waarschijnlijk ook weer verlengd wordt, zorgen voor wat minder creativiteit in de keuken. Een artikel dat gisteren bij de NOS verscheen, had iemand het over ‘met het alfabet mee koken’. In eerste instantie leek het mij totale waanzin, totdat ik bedacht dat het juist voor inspiratie kan zorgen.

Na een rondje googelen bleek dat koken met het alfabet mee iets is uit de pedagogiek om (jonge) kinderen aan allerlei soorten voedsel te laten wennen. Net als met veel dingen is het vooral in de Verenigde Staten (een tijdje) een groot ding geweest, daar zijn er ook allerlei boeken over verschenen.

Geen inspiratie

Aangezien de restaurants al een hele tijd dicht zijn en je het ook niet kan maken om iedere avond eten te laten bezorgen, staan we allemaal meer in de keuken dan normaal. De kookinspiratie is dan soms ver te zoeken. Iedere hobbychef heeft waarschijnlijk een boekenkast vol met ‘kookboeken waar ik echt eens uit moet koken’. De inspiratieloze momenten zijn dan ideaal om eens zo’n kookboek uit de kast te trekken.

Willekeurig ingrediënten

Naast een willekeurig kookboek wil ik ook nog wel eens bij het boodschappen doen een paar ingrediënten op de kop tikken waarmee ik normaal niet kook. Daar ga ik dan allerlei gerechten bij zoeken en die maak ik dan in die week. Venkel, rode linzen en mango zijn zo ooit op het lijstje van de standaard boodschappen gekomen. En komende week staat bijvoorbeeld in het teken van mungbonen en artisjok.

Koken met het alfabet

Dat is natuurlijk niet hetzelfde als met het alfabet mee koken, maar het is wel om extra inspiratie te krijgen. Het koken met het alfabet mee maakt het allemaal een stuk overzichtelijker en voorspelbaarder. Je kan bijvoorbeeld iedere week een letter centraal stellen of iedere dag. En je hebt de keuze om de letters te koppelen aan ingrediënten of aan gerechten. Want zeg zelf: Quasadillas, Yorkshire Pudding, Quiche en Xiao Long Bao zijn best geinig om eens te maken!

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies