De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.
Zo’n langdurige lockdown met daarbovenop een avondklok, die waarschijnlijk ook weer verlengd wordt, zorgen voor wat minder creativiteit in de keuken. Een artikel dat gisteren bij de NOS verscheen, had iemand het over ‘met het alfabet mee koken’. In eerste instantie leek het mij totale waanzin, totdat ik bedacht dat het juist voor inspiratie kan zorgen.
Na een rondje googelen bleek dat koken met het alfabet mee iets is uit de pedagogiek om (jonge) kinderen aan allerlei soorten voedsel te laten wennen. Net als met veel dingen is het vooral in de Verenigde Staten (een tijdje) een groot ding geweest, daar zijn er ook allerlei boeken over verschenen.
Geen inspiratie
Aangezien de restaurants al een hele tijd dicht zijn en je het ook niet kan maken om iedere avond eten te laten bezorgen, staan we allemaal meer in de keuken dan normaal. De kookinspiratie is dan soms ver te zoeken. Iedere hobbychef heeft waarschijnlijk een boekenkast vol met ‘kookboeken waar ik echt eens uit moet koken’. De inspiratieloze momenten zijn dan ideaal om eens zo’n kookboek uit de kast te trekken.
Willekeurig ingrediënten
Naast een willekeurig kookboek wil ik ook nog wel eens bij het boodschappen doen een paar ingrediënten op de kop tikken waarmee ik normaal niet kook. Daar ga ik dan allerlei gerechten bij zoeken en die maak ik dan in die week. Venkel, rode linzen en mango zijn zo ooit op het lijstje van de standaard boodschappen gekomen. En komende week staat bijvoorbeeld in het teken van mungbonen en artisjok.
Koken met het alfabet
Dat is natuurlijk niet hetzelfde als met het alfabet mee koken, maar het is wel om extra inspiratie te krijgen. Het koken met het alfabet mee maakt het allemaal een stuk overzichtelijker en voorspelbaarder. Je kan bijvoorbeeld iedere week een letter centraal stellen of iedere dag. En je hebt de keuze om de letters te koppelen aan ingrediënten of aan gerechten. Want zeg zelf: Quasadillas, Yorkshire Pudding, Quiche en Xiao Long Bao zijn best geinig om eens te maken!
Verder lezen over Koken

Tipt08.01.2025
Een Italiaanse avond of een verfijnde sushi-experience? Een kok aan huis stemt alles af op jouw voorkeuren

Lifestyle19.12.2024
5 tips om je keuken voor weinig geld een nieuwe look te geven

Proeft04.12.2024
HelloFresh kerstbox tegen kerststress: we probeerden het uit

Gadgets15.11.2024
HexClad-pannen zorgen voor een revolutie in de keuken

Food01.10.2024
Met deze nieuwe vleesvervanger kom je eerder aan je eiwitten

Gadgets31.08.2024
Smeg komt met compacte oven in plaats van je airfryer

Gezond21.08.2024
Niet elke fles olijfolie is ook echt olijfolie: al staat dat er wel op
Een complexe wereld
Recepten01.05.2024
Over Graan van Hier en ambachtelijke appeltaart
Verder lezen over Kookboeken

Recepten02.12.2024
Lekker Lezen aflevering 18: kerstkookboek, vegan eten, naar Maleisië en meer

Recepten29.07.2024
Prachtig kookboek over de Syrische keuken van Imad

Gadgets18.03.2024
De Bijbel van de Spaanse keuken, over pasta in Catalonië en komijnzaad in Andalusia

Gezond26.12.2023
Het beste dieet is een bepaalde leefstijl, Ik eet en val af

Nieuws20.11.2022
Java van Maureen Tan verkozen tot Kookboek van het Jaar

Nieuws14.10.2022
Lowlander helpt je nu naast het opdrinken ook je kerstboom opeten

Drinks29.11.2021
High Cocktails: boek gevuld met alcoholvrije psychoactieve cocktailrecepten

Nieuws28.10.2021