We zijn vorige week vrijdagavond met deze nieuwe rubriek afgetrapt op Eatly geheel in stijl met de Margarita. Deze week hebben we eens goed gekeken naar whiskey. Daarom leek het ons logisch om deze keer eens te kijken naar een cocktail op basis van whiskey: de Whiskey Sour.
Het mooie aan deze cocktail en eigenlijk ook aan andere sours is dat ze in de 18de en 19de eeuw al opdoken. Het recept van de whiskey sour werd in 1862 (!) voor het eerst in The Bartender’s Guide opgetekend door Jerry Thomas. In die tijd waren ‘sours’ een basisrecept om opvarenden van een schip te ondersteunen als ze last hadden van zeeziekte ondervoeding of scheurbuik. Aangezien de kapiteins weinig trek hadden in een schip vol dronken zeelieden begonnen ze de sours af te toppen met citroen- of limoensap.
Origineel recept
Britse zeemannen gooiden gin en brandy in hun sours en de Amerikanen gaven logischerwijs de voorkeur aan whiskey. Zo is de Whiskey Sour ooit ontstaan. Het originele recept van Thomas dat in The Bartender’s Guide stond was het volgende:
- 1 theelepel poedersuiker, opgelost in een seltzer (bruiswater)
- Sap van een halve kleine citroen
- 1 wijnglas Bourbon of rogge whisky

Dit heb je nodig voor de perfecte Whiskey Sour:
50 ml whiskey
25 ml citroensap
10 ml suikerwater (of siroop)
Eiwit van 1 ei (optioneel)
1 rode kers
1 citroen
Bereidingswijze
- Shake alle ingrediënten in een shaker met ijs
- Strain in een glas gevuld met ijs
- Gebruik als garnering een kers én een citroenkrul
Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.