Waar is de Wiener Melange gebleven op de kaart bij de koffiebar?

Waar is de Wiener Melange gebleven op de kaart bij de koffiebar?

Vorig artikel Volgend artikel

Nog niet zo heel lang geleden stond er bij de koffiespecialiteiten op iedere menukaart altijd wel een ‘Wiener Melange’. De afgelopen jaren zijn er tal van nieuwe koffievarianten op de kaart bijgekomen en heel stiekem is de Wiener Melange stukje bij beetje verdwenen. Waar is deze Weense koffiespecialiteit gebleven?

De Wiener Melange is een klassieker uit de Weense koffiehuizen die de hele wereld wist te veroveren. Oostenrijk staat sowieso bekend om de hoeveelheid koffiespecialiteiten die er uitgevonden zijn en die er nog altijd te krijgen zijn. De twee meest bestelde koffies in de koffiehuizen in het land zijn nog altijd de Kleine Brauner en de Wiener Melange.

Wiener Melange

Overal buiten Wenen spreekt men van een Wiener Melange als het gaat over een koffiespecialiteit die bestaat uit gelijke delen koffie, gestoomde melk en melkschuim (of slagroom). In Oostenrijk heeft men het altijd over een Melange als het over bovenstaande koffie gaat. En eigenlijk worden er verschillende koffiespecialiteiten die met melk worden gemaakt onder het kopje ‘Melange’ geschaard.

Cappuccino

Volgens de overlevering is cappuccino afgeleid van een andere Weense specialiteit: de Kapuziner Kaffee. Dat is een koffievariatie met melk waarvan de naam afgeleid is van de habijt van de kapucijnen. In een Melange zit minder melk en wat meer heet water dan een cappuccino, maar aangezien je niet snel een cappuccino op de kaart ziet staan in een Weens koffiehuis wordt aangeraden als je daar een cappuccino wil drinken om een Melange te bestellen.

Verschillende Melanges

In Wenen vind je verschillende soorten Melanges op de kaart, onder meer: Koffie gemengd met geschuimd eiwit en suiker met slagroom en cacaopoeder bovenop, Koude koffie met vanille-ijs, slagroom en cacaopoeder, dubbele espresso met slagroom en een mix van koffie, melk en chocolade met slagroom bovenop.

Originele recept

De grap is dan ook dat er twee originele recepten zijn voor de Wiener Melange. De een is zoals hierboven beschreven: gelijke delen koffie, gestoomde melk en melkschuim afgemaakt met wat cacao of kaneel. De andere variant die jaren geleden ook in Nederland veelvuldig te vinden was een ‘keizerlijke’ Wiener Melange.

Die werd gemaakt door eigeel in een glas te kloppen met een theelepel bastaardsuiker. Als dit goed gemengd was, werd er 150ml zwarte koffie en 70ml warme melk aan toegevoegd. De koffie werd afgemaakt met een flinke toef slagroom en geraspte chocolade.

Van de kaart

De laatste jaren is in Nederland de Wiener Melange stilletjes van de koffiekaart verdwenen. Toch vind je hem wel nog in de supermarkt bij bepaalde koffiemerken en hij staat ook nog vaak tussen de opties van de koffiemachine op kantoor.

Een rondje langs de velden heeft geleerd dat iedereen een ‘oh ja’ doet als ze de naam Wiener Melange horen vallen, maar niemand heeft echt een idee waarom hij van de kaart is verdwenen. Dit artikel is dus een begin van de zoektocht naar de Wiener Melange in Nederland. Tips zijn altijd welkom!

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies