The Penecillin is een van de lekkerste cocktails die je met whisky kan maken

The Penecillin is een van de lekkerste cocktails die je met whisky kan maken

Vorig artikel Volgend artikel

Een tijdje terug hebben we al eens gekeken naar wat voor cocktails ideaal zijn om te maken (en drinken!) in de herfst. Dit weekend moet daar toch zeker een cocktail aan toegevoegd worden: The Penicillin. Dat is een whiskycocktail waar je twee soorten whisky, citroensap en een honing-gembersiroop in gebruikt. Volgens de bedenker helpt hij heel goed tegen een kleine verkoudheid.

Aan het begin van dit millennium is de cocktail bedacht door bartender Sam Ross die achter de bar stond in een van de cocktailhotspot van New York: Milk & Honey. De bartender kwam op het idee door de ingrediënten van een ander cocktail, de Gold Rush, anders te gebruiken. Hij gebruikte er een Schotse blended whisky, honing-gembersiroop en om hem af te toppen een whisky met veel turfsmaak. Zo is het eigenlijk misschien wel te betitelen als een Schotse Whisky Sour.

Twee soorten whisky

In deze cocktail worden twee soorten Schotse whisky gebruikt: een blended en een met een goede turfsmaak. Waarom twee whisky’s? Dat zit hem vooral in het spelen qua smaken en het rokerige van de whisky’s in de cocktail. In Schotland worden verschillende blended whisky’s gemaakt, bijvoorbeeld door Chivas Regal en The Famous Grouse. De whisky’s met turf vind je op Schotse eiland Islay. Daar komt bijvoorbeeld Big Peat vandaan.

The Penicillin

Nodig voor de honing-gembersiroop
(is genoeg voor 5 a 6 drankjes)

  • 125ml honing
  • 125ml water
  • 7,5cm gember zeer fijn gesneden

Nodig om de cocktail te maken

  • 60ml blended Scotch
  • 22,5ml citroensap
  • 22,5ml honing-gembersiroop
  • IJs
  • 7,5ml whisky met turf
  • Limoenschil

Maken:

Als eerste maak je de honing-gembersiroop. Daarvoor doe je de honing, het water en de gember in een pan en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het vijf minuten sudderen. Haal de pan daarna van het vuur en laat afkoelen. Zeef het mengsel in een flesje en dit kun je tot een maand in de koelkast bewaren.

De cocktail maken is heel makkelijk. Doe de blended whisky, het citroensap en de honing-gembersiroop in een shaker. Voeg ijs toe en shake het geheel goed door. Zeef dit in een mooi glas met ijs. Top het af met een turfwhisky en garneer met een citroenschil.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies