Een klassieke Daiquiri: elegant, stijlvol en verfrissend

Een klassieke Daiquiri: elegant, stijlvol en verfrissend

Vorig artikel Volgend artikel

Vaste lezers van Eatly zijn gewend dat we op vrijdagavond een (klassieke) cocktail delen. Dat blijven we doen, alleen op een andere dag of tijdstip. Zoals het er nu uitziet wordt het donderdagavond, vrijdag- of zaterdagmiddag. Vandaar ook dat we deze zondag samen met jullie aan een Daiquiri gaan.

Juni is in aantocht, dus het kwik stijgt en het aantal zonuren ook. Niets lekkerder om thuis op je balkon, dakterras of in je tuin te genieten van een heerlijke en vooral verfrissende cocktail. Vandaar dat we vandaag de Daiquiri onder de loop nemen, want die kent zijn oorsprong op Cuba en is dus ideaal voor temperaturen boven de 20 graden.

Geboorteplaats

De Amerikaanse ingenieur werkte aan het eind van de 19e eeuw op Cuba in het kleine dorpje Daiquiri. Daar zag hij zijn personeel na werktijd vaker lokale rum bij hun koffie doen. Hij ging zelf ook met de lokale rum experimenteren. Toen hij op een avond belangrijke gasten over de vloer had, bleek hij geen jenever in huis te hebben.

In die tijd was jenever hét drankje om te laten zien dat je van goede huize kwam. Hij had wel lokale rum. Om ervoor te zorgen dat die in de smaak zou vallen bij zijn gasten, voegde hij er limoensap en rietsuiker aan toe. Een klassieker was geboren.

Admiraal Johnson

Hoewel een Amerikaan deze verfrissende cocktail had bedacht, duurde het nog een paar decennia voor hij in de States voet aan de grond kreeg. Admiraal Lucius Johnson leerde de cocktail kennen toen hij gestationeerd was op Cuba.

Hij nam het recept mee naar de Verenigde Staten, waar de Daiquiri voor het eerst op de kaart stond bij de Army and Navy Club in Washington DC. Tot op de dag van vandaag bestaat de cocktaillounge nog en vind je de originele Daiquiri op de kaart.

Hemingway

Hoewel de Daiquiri synoniem is geworden met schrijver Ernest Hemingway, was hij niet de eerste schrijver die iets met de cocktail had. Het was namelijk een andere grote schrijver uit die tijd F. Scott Fitzgerald die de Daiquiri voor het eerst in een van zijn romans noemde. Dat was in 1920 in This Side of Paradise.

Toch wordt de Daiquiri in een adem genoemd met Ernest Hemingway. De schrijver vertoefde met regelmaat in Cuba en had er zijn favoriete stekkies voor zijn favoriete cocktails. Op de muur van een van hen, La Bodeguita del Medio, schreef hij ‘Mijn Mojito in La Bodeguita, mijn Daiquiri in El Floridita’.

De perfecte Daiquiri

Misschien wel even handig om te weten, je spreekt Daiquiri meer uit als daggeren dan harakiri. Om hem te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 60 ml witte rum
  • 30 ml limoensap
  • 15 ml suikersiroop
  • Limoen
  • IJsblokjes
Schenk de rum, het limoensap en de suikersiroop in een shaker. Vul 'm daarna met ijsblokjes en shake de mix hard. Giet de cocktail in een elegant Margarita- of champagneglas en garneer 'm met een limoenpartje.

Hemingway Daiquiri (Papa Doble)

Hemingway had diabetes waardoor hij niet echt fan was van de suiker in een normale Daiquiri. Om hier een goed alternatief op te vinden voegde hij grapefruitsap en maraschino-likeur toe. Het ‘doble’ in de naam slaat op de dubbele hoeveelheid rum die in een Hemingway Daiquiri zit. De verhoudingen: 90ml witte rum, 30ml limoensap, 15ml grapefruitsap en 8ml Maraschino-likeur.

De Eatly Cocktailbar

Dit is de menukaart van (klassieke) cocktails die eerder op Eatly zijn verschenen.


[Fotocredits © alexshyripa - Adobe Stock]

Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies