Drinks08.05.2020

Drie klassieke whiskycocktails met een twist


Het is weer vrijdagavond en dat betekent hier op Eatly maar een ding: tijd voor (klassieke) cocktails. Eerder deze week spraken we met merkambassadeur Michael Knowles van Chivas Regal. Het toeval wil dat hij vroeger bartender was en met ons drie heerlijke whiskycocktails met een twist wilde delen.

Er zijn genoeg mensen die bij het horen van whisky of whiskycocktail al een paar stappen terugzetten, al durven sommigen een whisky-cola nog best aan. In de ogen van Knowles is een whiskycocktail een mooie manier om (blended) whisky te leren waarderen. Want zeg zelf, als je voor het eerst gin of wodka had leren kennen door het puur (of met ijs) te drinken, dan was je heel snel afgehaakt.

Whiskycocktails

Zoals gezegd is een whiskycocktail een goede manier om whisky te leren waarderen. Knowles legt uit: “Toen ik nog achter de bar stond, hoorde ik vaak van gasten dat ze whisky niet lekker vonden. Als ik dan vroeg waarom was het antwoord bijna altijd dat het te sterk was. Maar dat is echt een misvatting. Het mooie is dat ik veel gasten hun idee over Scotch heb kunnen veranderen met een simpele, maar verdomd lekkere whiskycocktail.”

Drie makkelijke thuiscocktails

Met eenzelfde enthousiasme als hoe hij over de blended whisky’s van Chivas Regal praat, steekt hij van wal over de whiskycocktails. “We gaan drie cocktails maken: één in het glas, één die geschud moet worden en één die je moet roeren. We gaan ze maken met ingrediënten die mensen gewoon in huis hebben en zo niet, wees creatief!”

Voor het maken van de cocktails heb je geen speciale cocktailset nodig volgens Knowles. “Als je thuis een cocktailshaker hebt en een barmaatje is dat ideaal. Heb je die niet, dan heb je tóch alles in huis om een cocktail te maken.

Want één eetlepel is namelijk 15ml, een cocktail is te shaken in een lege pot of Tupperware-container en het zeven kan natuurlijk met een zeef. Wat je wel goed voor ogen moet houden, een cocktail draait om balans van smaken dus gebruik de juiste verhoudingen.”

<em>(Afbeelding: een Highball met Chivas Regal)<\/em>
(Afbeelding: een Highball met Chivas Regal)

Tea Time

“Dit drankje is een variant op een van de makkelijkste whiskycocktails, die een van mijn favorieten is, de Highball. Simpel gezegd is een Highball whisky met daarop frisdrank. Daar kunnen we natuurlijk een creatieve draai aan geven door er theesiroop aan toe te voegen”, begint hij enthousiast.

Hij vervolgt: “Om de theesiroop te maken, pak je een zakje van je favoriete thee en die leg je ongeveer drie minuten in 300ml water. Na die drie minuten voeg je 100 gram suiker toe en roer je tot het opgelost is. Tadaa, je hebt nu een eigen ingrediënt gemaakt dat in de koelkast ook nog eens een maand goed blijft. Zelf heb ik deze cocktail laatst gemaakt met jasmijnthee, die paste bijzonder goed bij de fruittonen van Chivas 12. Welke keuze je ook maakt, theesiroop is sowieso een heerlijke toevoeging.”

Ingrediënten

3 eetlepels Chivas 12
2 eetlepels theesiroop
Mineraalwater

Je maakt de de cocktail door een Highball glas te pakken en in laagjes te denken. Dus voeg eerst de whisky en daarna de theesiroop toe. Vul het glas verder met ijs en top het af met mineraalwater.

Lazy Whisky Sour

De volgende cocktail is een Lazy Whisky Sour, Knowles vertelt: “Grote kans dat je ooit van de Whisky Sour hebt gehoord. Het is namelijk een heerlijk drankje, maar best bewerkelijk om te maken. Je moet ‘m twee keer schudden, daarbij komt ook nog eens dat niet iedereen van eiwit in hun drank je houdt.

Deze versie is echt en publiekslieveling en een stuk makkelijker en sneller te maken dan het originele recept. De twist die we bij deze cocktail gebruiken is honingsiroop. Die maak je door 100 gram honing te verdunnen met 100ml heet water.”

Ingrediënten

3 eetlepels Chivas 12
1 eetlepel honingsiroop
1 eetlepel citroensap

Zo maak je ‘m: Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en schud ongeveer 10 seconden hard. Laat de cocktail door een zeef in een cocktailglas lopen.

<em>(Afbeelding: <a href=\
(Afbeelding:

Old Fashioned

Dat Knowles een Old Fashioned kan waarderen, wordt meteen duidelijk. “Voor een cocktail die je moet roeren, wordt het echt niet eenvoudiger dan deze beroemde klassieker. Eigenlijk zijn alle soorten Chivas in deze cocktail te gebruiken, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar Chivas 18. Vooral omdat het een uitzonderlijk complexe whisky is en de warme, aanhoudende afdronk is echt fantastisch in een Old Fashioned. Het helpt je waarschijnlijk zelfs om de 85 smaaktonen van de Chivas 18 te ontdekken!”

Ingrediënten:

50ml (of 3 eetlepels) Chivas 18
5ml suikersiroop
2 streepjes Angosturabitters
Sinaasappelschil

Zo maak je ‘m: Roer in een glas met ijs alle ingrediënten ongeveer 10-15 seconden totdat de cocktail en het glas goed gekoeld zijn. Knijp om het drankje af te maken er een sinaasappelschil boven uit.

Knowles blijkt een bartender in hart en nieren te zijn, want voor we afsluiten voegde hij nog toe: “Vergeet niet, in whisky zit alcohol en best een hoog percentage. Dus ga niet alle drie de cocktails tegelijk uitproberen. Je kan er heerlijk van genieten, maar doe dit met mate!”

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Verder lezen over Cocktails

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

Cocktailbar Super Lyan in Amsterdam lijkt vanaf de buitenkant niet eens zo bijzonder, maar eenmaal binnen stap je een andere wereld in.

Hotspots04.09.2024

Super Lyan: knappe cocktails zonder kapsones

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

Elke zoveel tijd is er wel een andere cocktail die hét helemaal is. Dan de Pornstar Martini, dan de Aperol Spritz en dit jaar de Espresso Martini. We sippen ze wel eens en we weten dat ze lekker zijn, maar er zijn meer...

Drinks31.07.2024

​5 redenen waarom de Espresso Martini enorm populair is

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

In de 9 Straatjes shoppen en vervolgens op zoek naar een plek om neer te strijken? Jansz biedt een Rosé Garden waar je in het centrum van Amsterdam heerlijk rustig kunt vertoeven. Het is rustig, het is lekker buiten en...

Hotspots29.06.2024

​Rosé Garden van Jansz: even weg middenin de stad

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Victor kennen we allemaal als de barman van First Dates. De man met ogen om in te verdrinken en cocktails om.. nou ja, netjes van te sippen. Hij stopt met First Dates, maar je kunt nu nog wel bij hem aan de bar zitten. E...

Hotspots03.06.2024

Schuif voor de laatste keer aan bij First Dates Victor op Taco Date Night

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

Als je de Zaanse Schans bezoekt en nog even in het dorpje Zaandijk blijft hangen, dan heb je diverse plekken om uit eten te gaan. Je kunt op chique gaan bij Hoop op d’Swarte Walvis, je kunt naar Slagerij aan de Schans...

Hotspots06.05.2024

Brouwerij de Hoop is een bierrestaurant voor cocktailliefhebbers

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Bunk Amsterdam: misschien ken je het vooral als hotel slash hostel, maar het zet zich daarnaast ook steeds meer op de kaart als een restaurant. En dan dus niet zo’n hotelrestaurant waar je alleen gaat eten als het echt...

Hotspots01.05.2024

​De 5 lekkerste gerechten van restaurant Bunk Amsterdam

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Zoek je heel dichtbij Amsterdam Centraal een goed restaurant, dan is de kans groot dat je in een tourist trap terechtkomt. Niet meer doen, want er zijn genoeg parels in die regio te vinden. Restaurant Celia bijvoorbeeld,...

Hotspots19.03.2024

Taco Tuesday bij Celia: laat smaak het woord voeren

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

De zomer is in volle gang, en dat betekent natuurlijk weer een aantal eindeloze sessies op het terras tijdens zwoele zomeravonden, of zonnige zomerdagen. En als je dan eindelijk je laptop of boeken hebt kunnen dichtklapp...

Hotspots18.07.2023

Vijf handige tips om jouw favoriete terras te vinden

Verder lezen over Whisky

Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Het Lunar New Year (Chinese Nieuwjaar) wordt gevierd door veel Aziatische culturen over de gehele wereld en valt op de eerste nieuwe maan van het lunisolaire Chinese kalendersysteem, meestal tussen eind januari en medio...

Drinks26.02.2024

Johnnie Walker Blue Label Limited Edition ode aan het Chinese Nieuwjaar

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Een paar dagen geleden hebben we ons ondergedompeld in de ontstaansgeschiedenis en het verhaal achter het bijzondere Schotse whiskymerk Jura. Het bekende spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ gaat in iets...

Drinks28.06.2023

Dit zijn de zes whisky’s in de Signature Collection van whisykmerk Jura

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Het verhaal van het Schotse whiskymerk Jura is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is. Het afgelegen kent namelijk maar één weg, één pub en één whiskydis...

Drinks25.06.2023

Jura whisky: hoe gemeenschapszin een bijzondere Schotse whisky creëerde

Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

Het Schotse whiskymerk Ardbeg viert ieder jaar Ardbeg Day en op die dag dit jaar deden ze iets heel bijzonders. Ardbeg heeft misschien wel hun meest experimentele limited edition op deze dag geïntroduceerd genaamd Heavy...

Drinks25.06.2023

Ardbeg introduceert limited edition whisky Heavy Vapours

De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

De connectie van whiskymerk Talisker met de zee zie je in heel veel uitingen en samenwerkingen. Een van de vaste samenwerkingen is met milieuorganisatie Parley en dat levert nu een speciale editie whisky op: Wilder Seas....

Drinks02.06.2023

De nieuwe whisky van Talisker, Wilder Seas, zit in een gerecyclede glazen fles

Whiskymerk Benriach brengt de ‘World of Flavour’ naar een eetbare tafel

Het Schotse whiskymerk Benriach brengt de eigen ‘World of Flavour’ naar een eetbare tafel in Nederland eind juni. Daar word je meegevoerd naar de oude Riach-boerderij in het noorden van de Schotse Speyside. Een plekj...

Drinks31.05.2023

Whiskymerk Benriach brengt de ‘World of Flavour’ naar een eetbare tafel

Een dagje Paaspop met Jack Daniel’s en Coca-Cola

Hoewel in mijn omgeving best wel veel mensen naar Paaspop in Schijndel gaan, laat ik dit festival eigenlijk altijd aan mij voorbijgaan. Dat heeft er vaak mee te maken dat ik in de week voor Pasen pas denk: ‘ohh het is...

Drinks29.04.2023

Een dagje Paaspop met Jack Daniel’s en Coca-Cola

Jack Daniels en Coca-Cola brengen Jack and Coke in blik op de markt

Dit leek even een goed getimede 1-aprilgrap, maar Jack Daniel’s en Coca-Cola hebben de lancering van blikjes Jack and Coke aangekondigd. Deze ready-to-drink (rtd) is gebaseerd op een van de meest populaire drankjes ter...

Drinks04.04.2023

Jack Daniels en Coca-Cola brengen Jack and Coke in blik op de markt