Drie klassieke whiskycocktails met een twist

Drie klassieke whiskycocktails met een twist

Vorig artikel Volgend artikel

Het is weer vrijdagavond en dat betekent hier op Eatly maar een ding: tijd voor (klassieke) cocktails. Eerder deze week spraken we met merkambassadeur Michael Knowles van Chivas Regal. Het toeval wil dat hij vroeger bartender was en met ons drie heerlijke whiskycocktails met een twist wilde delen.

Er zijn genoeg mensen die bij het horen van whisky of whiskycocktail al een paar stappen terugzetten, al durven sommigen een whisky-cola nog best aan. In de ogen van Knowles is een whiskycocktail een mooie manier om (blended) whisky te leren waarderen. Want zeg zelf, als je voor het eerst gin of wodka had leren kennen door het puur (of met ijs) te drinken, dan was je heel snel afgehaakt.

Whiskycocktails

Zoals gezegd is een whiskycocktail een goede manier om whisky te leren waarderen. Knowles legt uit: “Toen ik nog achter de bar stond, hoorde ik vaak van gasten dat ze whisky niet lekker vonden. Als ik dan vroeg waarom was het antwoord bijna altijd dat het te sterk was. Maar dat is echt een misvatting. Het mooie is dat ik veel gasten hun idee over Scotch heb kunnen veranderen met een simpele, maar verdomd lekkere whiskycocktail.”

Drie makkelijke thuiscocktails

Met eenzelfde enthousiasme als hoe hij over de blended whisky’s van Chivas Regal praat, steekt hij van wal over de whiskycocktails. “We gaan drie cocktails maken: één in het glas, één die geschud moet worden en één die je moet roeren. We gaan ze maken met ingrediënten die mensen gewoon in huis hebben en zo niet, wees creatief!”

Voor het maken van de cocktails heb je geen speciale cocktailset nodig volgens Knowles. “Als je thuis een cocktailshaker hebt en een barmaatje is dat ideaal. Heb je die niet, dan heb je tóch alles in huis om een cocktail te maken.

Want één eetlepel is namelijk 15ml, een cocktail is te shaken in een lege pot of Tupperware-container en het zeven kan natuurlijk met een zeef. Wat je wel goed voor ogen moet houden, een cocktail draait om balans van smaken dus gebruik de juiste verhoudingen.”

High Ball - Chivas Regal
(Afbeelding: een Highball met Chivas Regal)

Tea Time

“Dit drankje is een variant op een van de makkelijkste whiskycocktails, die een van mijn favorieten is, de Highball. Simpel gezegd is een Highball whisky met daarop frisdrank. Daar kunnen we natuurlijk een creatieve draai aan geven door er theesiroop aan toe te voegen”, begint hij enthousiast.

Hij vervolgt: “Om de theesiroop te maken, pak je een zakje van je favoriete thee en die leg je ongeveer drie minuten in 300ml water. Na die drie minuten voeg je 100 gram suiker toe en roer je tot het opgelost is. Tadaa, je hebt nu een eigen ingrediënt gemaakt dat in de koelkast ook nog eens een maand goed blijft. Zelf heb ik deze cocktail laatst gemaakt met jasmijnthee, die paste bijzonder goed bij de fruittonen van Chivas 12. Welke keuze je ook maakt, theesiroop is sowieso een heerlijke toevoeging.”

Ingrediënten

3 eetlepels Chivas 12
2 eetlepels theesiroop
Mineraalwater

Je maakt de de cocktail door een Highball glas te pakken en in laagjes te denken. Dus voeg eerst de whisky en daarna de theesiroop toe. Vul het glas verder met ijs en top het af met mineraalwater.

Lazy Whisky Sour

De volgende cocktail is een Lazy Whisky Sour, Knowles vertelt: “Grote kans dat je ooit van de Whisky Sour hebt gehoord. Het is namelijk een heerlijk drankje, maar best bewerkelijk om te maken. Je moet ‘m twee keer schudden, daarbij komt ook nog eens dat niet iedereen van eiwit in hun drank je houdt.

Deze versie is echt en publiekslieveling en een stuk makkelijker en sneller te maken dan het originele recept. De twist die we bij deze cocktail gebruiken is honingsiroop. Die maak je door 100 gram honing te verdunnen met 100ml heet water.”

Ingrediënten

3 eetlepels Chivas 12
1 eetlepel honingsiroop
1 eetlepel citroensap

Zo maak je 'm: Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs en schud ongeveer 10 seconden hard. Laat de cocktail door een zeef in een cocktailglas lopen.

Old Fashioned - Chivas Regal
(Afbeelding: Old Fashioned)

Old Fashioned

Dat Knowles een Old Fashioned kan waarderen, wordt meteen duidelijk. “Voor een cocktail die je moet roeren, wordt het echt niet eenvoudiger dan deze beroemde klassieker. Eigenlijk zijn alle soorten Chivas in deze cocktail te gebruiken, maar mijn voorkeur gaat toch echt uit naar Chivas 18. Vooral omdat het een uitzonderlijk complexe whisky is en de warme, aanhoudende afdronk is echt fantastisch in een Old Fashioned. Het helpt je waarschijnlijk zelfs om de 85 smaaktonen van de Chivas 18 te ontdekken!”

Ingrediënten:

50ml (of 3 eetlepels) Chivas 18
5ml suikersiroop
2 streepjes Angosturabitters
Sinaasappelschil

Zo maak je ‘m: Roer in een glas met ijs alle ingrediënten ongeveer 10-15 seconden totdat de cocktail en het glas goed gekoeld zijn. Knijp om het drankje af te maken er een sinaasappelschil boven uit.

Knowles blijkt een bartender in hart en nieren te zijn, want voor we afsluiten voegde hij nog toe: "Vergeet niet, in whisky zit alcohol en best een hoog percentage. Dus ga niet alle drie de cocktails tegelijk uitproberen. Je kan er heerlijk van genieten, maar doe dit met mate!"

Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies