Dit zijn de antwoorden op de zes meest gestelde vragen over mezcal

Dit zijn de antwoorden op de zes meest gestelde vragen over mezcal

Vorig artikel Volgend artikel

Op onze redactie is mezcal uitgegroeid tot de favoriete drank. Vanaf het eerste moment dat we wat flessen op de redactie binnenkregen om te proeven waren we om. De liefde voor mezcal zorgde er afgelopen zomer voor dat we een mezcaltasting hosten tijdens The Art of Drinks. Toch zijn er nog altijd veel vragen over deze agavespirit, dus hoogste tijd om de zes meest gestelde te beantwoorden.

De eerste vraag die iedereen gelijk stelt: wat is het verschil tussen tequila en mezcal? De meeste mensen weten wel dat whisky de grote broer is van bourbon, maar bijna niemand weet dat hetzelfde geldt voor mezcal ten opzichte van tequila.

Verschil tequila en mezcal

Beiden zijn het agavespirits, maar tequila mag alleen maar gemaakt worden van de blauwe Wever agaveplant. Het grote andere verschil: om tequila te krijgen wordt agave gekookt en om mezcal te krijgen wordt agave gerookt.

Hoe moet je mezcal drinken?

Een andere veelgestelde vraag is natuurlijk ingegeven door hoe wij ooit tequila hebben leren drinken: likje zout, shotje tequila en daarna in een citroenschijfje bijten. Dit is trouwens niet de manier om tequila te drinken, laat staan mezcal. Waarom het ooit zo ingeburgerd is, dat blijft een raadsel.

De beste manier om mezcal te drinken is al nippend en puur mét een glas water ernaast. Wat je ook vaak ziet is dat je er een stukje (gedroogd) fruit of een vorm van citrus bij krijgt. Dit is om het hele smaakspectrum van de mezcal te ervaren. In sommige gevallen wordt er ook nog gespeeld met verschillende soorten zout (soms pepers) op het fruit. Op sommige plekken wordt er ook nog gespeeld met een gefrituurde krekel (zie filmpje 1).

Waarom zit er een worm in mezcal?

Hoewel in het antwoord op de vorige vraag al iets van insecten voorbijkwam, wordt mezcal van oudsher gelinkt aan een worm. Hoewel het eigenlijk om een larve gaat in plaats van een worm. De agaveplant zit namelijk vol met larven van insecten en in vroegere jaren werd een larve aan een fles mezcal toegevoegd om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve namelijk grauw en gruis wordt, wist men destijds dat het alcoholgehalte te laag was.

Inmiddels moet je eigenlijk iedere fles mezcal waarin je een worm of larve zit drijven gelijk weggooien of in een bar links laten liggen. Het doet niks, betekent niks en is vooral een soort van marketingding. Zit niemand verder op te wachten natuurlijk. Maar over het alcoholgehalte valt nog wel het een en ander te zeggen.

Wat is het alcoholpercentage?

Verschillende mezcalmerken die ook in Amerika verkocht worden, zitten standaard tussen de 40 en 43 procent per fles. Eigenlijk wat je mag verwachten van een gedistilleerde drank op de Amerikaanse en Europese markt. Toch geven de meeste experts aan dat dit te laag is om het volle smaakpotentieel van een mezcal te proeven. Voor hen proef je dit pas echt als de mezcal een alcoholpercentage tussen de 45 en 55 procent heeft.

Waar smaakt mezcal naar?

Als je aan David Trampe van Botanero in Rotterdam vraagt waar mezcal naar smaakt, dan zegt hij standaard als eerste: ‘De eerste slok mezcal vindt niemand lekker’, en dat klopt. Daarna is het al snel een vergelijking met wijn en hoe diverse smaken en soorten er te vinden zijn. Dat geldt ook voor mezcal.

Wat in ieder geval zo is; iedere mezcal heeft iets rokerigs. Op een heel andere manier dan alle andere dranken en juist op een heel prettige manier. Voor mij is dit namelijk de enige manier dat ‘rokerig’ perfect toegepast wordt in een drank. Dan zijn er zoveel variabelen die invloed hebben op een smaak, dus je kan van heel aards naar heel bloemig en zelfs fruitig eindigen.

Waar kost een fles mezcal?

Inmiddels is via iedere online slijterij mezcal te koop alleen verschilt het assortiment onderling. De prijs van een fles hangt af van het merk, maar er valt in zijn algemeenheid wel wat over te zeggen. De prijs begint ergens tussen de 40 en 50 euro en loopt vanaf daar op. De reden dat mezcal aan de prijs is heeft er alles mee te maken met dat het geproduceerd wordt in kleine batches, dat het handwerk is én er veel variabelen invloed hebben op de oogst.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies