Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard

Deze vijf mezcals die je in Nederland kunt krijgen, zijn het uitproberen waard

Vorig artikel Volgend artikel

Een paar weken geleden verscheen er hier op Eatly een artikel over waarom het deze zomer de hoogste tijd was om mezcal te ontdekken én omarmen. Zelf was ik tot een paar maanden geleden nog vrij onbekend met mezcal, maar na een proeverij met een echte connaissseur is daar voor eens en voor altijd verandering in gekomen. De vijf mezcals die we die avond hebben geproefd zijn: Se Busca, Montelobos, La Herencia de Sánchez, Nucano en Rey Campenero.

In de voorbereiding van deze proeverij bleek al snel dat mezcal nog niet echt heel erg hip is, want mezcal is enigszins lastig te vinden. Maar zoals met alles: gij zoekt en gij zult vinden. Sowieso voor iedereen die van alles wil leren over de agavespirits tequila en mezcal is het bijna een verplichting om naar Rotterdam af te reizen om een bezoekje te brengen aan Botanero. Dat is dé plek in Nederland waar je proefondervindelijk alles leert over deze dranken.

Bijspijkeren

Mocht je nu al wat verdieping zoeken over mezcal, dan raad ik aan om het eerder verschenen artikel over mezcal even te lezen of via de video hier beneden een kleine spoedcursus te volgen. Want dit artikel gaat over de vijf mezcals die we tijdens de proeverij hebben geproefd.

Eerste keer

Voor de proeverij had ik wel eens ooit aan een mezcal genipt, maar dat was dan tijdens een avondje borrelen of wanneer er al enige alcoholische versnaperingen genuttigd waren. Dus echt bewust had ik een mezcal nog nooit gedronken, maar de nieuwsgierigheid was wel altijd groot.

Wat gelijk opviel bij het openen van de flessen mezcal was waar normaal het rokerige van whisky’s me enigszins afschrikt (want plus turf), vond ik het bij de mezcals juist heel erg prettig. Het was zeer uitnodigend zeker ook omdat het rokerige ook bij de verschillende mezcals bijvoorbeeld fruit, citrus of een fijne kruidigheid meevoerde.

Montelobos Joven

De eerste fles die open ging was de Montelobos. Dat had er alles mee te maken met hoe de fles eruitziet: statig en uitnodigend. Deze mezcal wordt van de agavesoort Espadín gemaakt in Santiago Matatlán, Oaxaca. Daar maakt mezcalero Don Abel Lopez hem samen met distilleerder Iván Saldaña op traditionele wijze.

Door de agavesoort, de rijping en het productieproces heeft deze mezcal verschillende subtiele smaken gekregen. De soort agave geeft hem een licht zoetje, je proeft citrus, peper en naast de rokerigheid ook iets pekelachtig. Maar als je het analyseert voeren citrus, ananas en een lichte grassmaak de boventoon. Dat maakt het gelijk een van de favoriete mezcals die je heerlijk puur kan drinken en toffe cocktails mee kan maken.

Se Busca

Se Busca Joven wordt ook gemaakt met de agavesoort Espadín, maar die wordt verbouwd in San Juan del Rio in Oaxaca door mezcaleros Rodolfo en Mary Lopez Sosa. Ze vervaardigen hun mezcal op een distilleerderij die al generaties eigendom is van de familie. De mezcal is onderdeel van de Stoli Group en dat is ondermeer de distributeur van Stolichnaya wodka en Cenote tequila.

Se Busca betekent ‘wanted’ en is een ode aan de vrouwen van de Mexicaanse revolutie. Dat is ook de vibe die de fles uitstraalt de fles. Wat opvalt bij het openen van de fles is dat deze mezcal het minst rokerig is van de vijf. Toch heeft hij een best uitgesproken smaakprofiel. Dat zit hem vooral in de tonen van noten, fruit die eindigen in een zoete afdronk met een zachte, kruidige kick. Dat maakt het een ideale mezcal voor iedereen die het voor het eerst eens wil proberen.

La Herencia de Sánchez

La Herencia de Sanchez wordt geproduceerd op de Sánchez Distillery, een klein familiebedrijf waar al ruim 150 jaar mezcal wordt gemaakt. Daar representeren ze de cultuur en traditie van de Candelaria Yegolé-regio van Oaxaca. De fles had van de vijf eigenlijk de minste wowfactor, want hij was zonder enige vorm van opsmuk.

En wat bleek? La Harencia de Sánchez was onze favoriete mezcal van de proeverij. Hij is net als het grootste deel van de andere mezcals gemaakt met de agavesoort Espadín. Tijdens de proeverij werd maar weer eens duidelijk dat je met dezelfde agavasoort zoveel andere eindproducten kan krijgen.

Dat gaat helemaal op voor deze mezcal, want hij heeft eigenlijk alles wat een goede mezcal moet hebben: rokerigheid, fruittonen en dan ook nog eens zacht en soepel te drinken. Dit maakte het echt de absolute winnaar van de proeverij waar we ook gelijk wat cocktails mee zijn gaan maken. Daarover binnenkort meer.

Nucano

Nucano is ook gemaakt met Espadín van San Dionisio Ocotepex in Oaxaca. De familiedistilleerderij waar hij gemaakt wordt doet nog altijd alles op de authentieke manier en dat merk je ook aan de smaak. De Nucano is namelijk een best kruidig mezcal en doet in de geur ergens een beetje aan een oude rum denken.

Dat heeft alles te maken met het gebruik van anchopepers, rokerige agave, donkere besjes en een beetje gember. Qua smaak is het de meest complexe mezcal in de reeks, want je kan er heel veel in ontdekken. Zo proefde ik er ergens zelfs meloen en mirrepoix (groentemengsel van ui, wortel selderij) in.

Rey Campero

De mezcals van Rey Campero staan goed aangeschreven. Dat heeft er alles mee te maken met mezcalero Romulo Sanchez Parada. Hij leerde het vak van zijn vader en na wat jaren gewerkt te hebben in Amerika kwam hij terug naar het kleine stadje Candelaria Yegolé in Oaxaca om zich toe te leggen op het maken van een mezcal die de cultuur, traditie en ambacht vertegenwoordigt. Dat werd Rey Campero oftewel de Koning van het Platteland.

We hadden verschillende kleine monstertjes van Rey Campero ontvangen, dus het was een heel spectrum om te verkennen. Wat in zijn algemeenheid opvalt aan al de mezcals ongeacht met welke agave ze zijn gemaakt: ze hebben allemaal iets bloemigs en fruitigs dat heerlijk samenwerkt met de rokerigheid van de mezcals. Door de tonen van tropisch fruit was de Jabali mijn favoriet.

Wes van Geneijgen

Hoofdredacteur van Eatly.nl. Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip. Mail: redactie@eatly.nl

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies