De La Paloma cocktail is het best bewaarde geheim van Mexico

De La Paloma cocktail is het best bewaarde geheim van Mexico

Vorig artikel Volgend artikel

Het is de bekendste tequilacocktail van Mexico en toch zie je La Paloma, of de Paloma, over de hele wereld niet vaak op een cocktailkaart staan. Dat is eigenlijk best raar, zeker op zonnige dagen is de Paloma op het gebied van cocktails een van de fijnste dorstlessers. Hoogste tijd om eens in de geschiedenis van deze cocktail te duiken en te laten zien hoe je ‘m (thuis) maakt.

Afgelopen zaterdag, 22 mei, was het World Paloma Day oftewel de dag dat deze verfrissende cocktail wereldwijd gevierd wordt. En dan is het toch echt best vreemd dat de Paloma eigenlijk het best bewaarde geheim is van Mexico. Alhoewel, in Nederland is er een plek waar ze de Paloma enorm omarmd hebben en dat is bij Botanero in Rotterdam. Niet voor niets de beste cocktailbar van Nederland.

Best bewaarde geheim

Bijna iedereen denkt bij een tequilacocktail gelijk aan de Margarita, niet gek want het is ook een verdomd lekkere cocktail. Toch is het bij lange na niet de meest favoriete tequilacocktail in Mexico, dat is namelijk toch echt La Paloma. Een cocktail gemaakt met tequila, vers limoensap en grapefruitsoda.

Bedenker onbekend

Uit het cocktailarchief hier op Eatly is gebleken dat de echt iconische cocktails allemaal een bijzondere ontstaansgeschiedenis hebben: meerdere mensen die claimen de bedenker te zijn of gewoon een heel goed obscuur verhaal hoe een cocktail is ontstaan. Volgens de legendes is de cocktail ontstaan in de Mexicaanse stad Tequila, waar anders.

De bar La Capilla in die stad was iconisch en de eigenaar was Don Javier Delgado Corona. Volgens de overlevering was hij ook de bedenker van de Batanga. Een cocktail gemaakt met coca-cola, tequila en limoensap. In het verlengde van die cocktail met een frisdrank is het aannemelijk dat hij ook aan het experimenteren is geweest met grapefruitsoda.

Grapefruit en tequila

Volgens de echte connaisseurs is grapefruit een betere partner voor tequila dan limoen. Dat is een van redenen dat die smaakcombinatie in Mexico populairder is dan de Margarita. Veel kenners uit de bartenderwereld verwachten ook stiekem dat de Paloma de komende jaren wereldwijd op veel meer barmenu’s opduikt en zo zijn rechtmatige plaats naast de Margarita in gaat nemen.

La Paloma

Een goede Paloma herbergt de smaken zoet, zuur, een klein bittertje en zout in zich. En zo maak je er een volgens klassiek Mexicaans recept. Let wel: grapefruitsoda is vervangen door versgeperst grapefruitsap en een beetje sodawater. Mocht de balans niet helemaal goed zijn in de shaker, voeg dan wat suikersiroop toe om de balans goed te krijgen.

Nodig:

  • 50 ml Tequila
  • 50 ml versgeperst grapefruitsap
  • 15 ml versgeperste limoensap
  • 15 ml suikerwater
  • Sodawater

Maken:

Vul een shaker met ijs en voeg daar de tequila, het grapefruitsap, limoensap en de suikersiroop toe. Shake het geheel goed door en zeef de inhoud van de shaker in een longdrinkglas gevuld met ijs. Voeg een partje grapefruit en/of limoen toe en top af met sodawater.

Redactie Eatly.nl

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies