7 cocktails die van koffie nog een groter feestje maken

7 cocktails die van koffie nog een groter feestje maken

Vorig artikel Volgend artikel

Bij Eatly houden we van een straffe kop koffie en van een heerlijke (klassieke) cocktail. Het is dan altijd een goed idee om een artikel te schrijven over hoe je die twee samenbrengt. Vandaar dat we zeven koffiecocktails onder elkaar hebben gezet die je thuis makkelijk kan maken.

Thuis hebben we allemaal wel eens een Irish Coffee of een Spanish Coffee gemaakt. Misschien zelfs een Espresso Martini, maar meer goede combinaties van koffie en alcohol zitten niet in het arsenaal. Daar gaan we bij helpen met verschillende unieke koffiecocktails en variaties van bekende cocktails met koffie als extra ingrediënt.

#1 Mochatini

Laten we beginnen met twee Martini-varianten. De eerste is een Mochatini waarbij het logischerwijs draait om de mokkasmaak.

Nodig:

  • Kahlua of Tia Maria, een deel
  • Wodka, een deel
  • Koffie, half deel
  • Koffiemelk, een deel

Maken:

  1. Zet koffie met de melk, laat dit afkoelen. Als het afgekoeld is, gebruik je hiervan een deel;
  2. Doe een deel Tia Maria (of Kahlua) en een deel wodka in een shaker met ijs;
  3. Shake dit alles totdat er condens op je shaker komt, dit schenk je uit in een gekoeld martiniglas.

#2 Tiramisu Martini

(voor twee personen)

Dit is een andere variatie op de klassieke Martini. Voor de perfecte balans voeg je van alle ingrediënten dezelfde hoeveelheid nodig. En wil je het helemaal als dessert gebruiken, dan kun je alle ingrediënten voor tiramisu zoals slagroom, lange vingers en chocoladevlokken toevoegen als garnering.

Nodig:

  • Kahlua, een partje
  • Rum, een partje
  • Chocoladelikeur, een partje Volle slagroom, een partje
  • Optioneel: slagroom, chocolade, cacao en lange vingers

Maken:

  1. Vul een cocktailshaker met ijs en doe er alle ingrediënten bij;
  2. Shake goed tot alles goed gemixt is;
  3. Schenk de inhoud in twee martiniglazen;
  4. Ter garnering kun je hem volbouwen met bovengenoemde ingrediënten van tiramisu.
koffiecocktail 1
Mochatini

#3 Siciliano

Dit zijn twee originele cocktails op basis van koffie. Want met het smaakprofiel van koffie kun je alle kanten op. De Siciliano komt logischerwijs uit Italië.

Nodig:

  • 60 ml Vermouth (liefst Italiaanse)
  • 45 ml koude koffie
  • 30 ml suikersiroop
  • 30 ml bruiswater / soda
  • 1 sinaasappelschijfje

Maken:

  1. Doe de eerste drie ingrediënten in een shaker;
  2. Vul hem verder met ijs en soda tot aan de rand en schud dit alles goed;
  3. Schenk het mengsel uit in een mooi glas op een voet;
  4. Voeg ter garnering een sinaasappelschijf toe.

#4 Lady Latte

Dit is een cocktail voor de liefhebbers van melk en koffie. Dus bestel jij bij je favoriete koffiezaak altijd een cappuccino of latte macchiato, dan is deze cocktail voor jou.

Nodig:

  • 1 partje koffielikeur zoals Amarula of Bailey’s
  • 1 partje melk
  • 1 partje espresso Maken:

Maken:

  • Pak een martiniglas en doe daar de koffielikeur in;
  • Schuim de melk op en giet die over de likeur;
  • Voeg nu de espresso toe.
koffiecocktail 3
Siciliano

#5 Tia & Tonic

Naast de originele cocktails die hierboven staan, zijn er ook verschillende variaties op bekende cocktails. De Tia & Tonic is een variatie op een gin-tonic met een twist.

Nodig:

  • 45ml Tia Maria
  • shotje espresso
  • 80ml premium tonic (elderflower of indian)
  • zest van grapefruit

Maken:

  1. Vul een glas met ijs;
  2. Voeg de Tia Maria, tonic en espresso toe;
  3. Garneer met zest van grapefruit.

#6 Coffee Caipirinha

Vorige maand zijn we in de historie van de Caipirinha gedoken. Nu delen we een variatie met koffie.

Nodig:

  • 100ml witte rum (het liefst cachaça)
  • 5 ml espresso
  • 2 theelepels suiker
  • 1 limoen
  • koffiebonen (optioneel)

Maken:

  1. Snijd de limoen in schijfjes;
  2. Doe de schijfjes limoen in een glas en voeg 2 theelepels suiker toe;
  3. Vul het glas met ijsblokjes en de witte rum;
  4. Roer goed door;
  5. Schenk de espresso erbij;
  6. En voeg ter garnering de koffiebonen toe.

#7 Coffee Sour

De meest arbeidsintensieve koffiecocktail hebben we voor het laatst bewaard. Het is een variant van een Whiskey Sour. Let wel deze is met rum en whiskey te maken. En misschien zelfs wel beter om het met rum te doen.

Nodig

  • 35ml witte rum
  • 125ml water
  • 1 theelepel gemalen koffie
  • Eiwit van 1 opgeklopt ei
  • 15ml citroensap
  • 2 kardemom peulen
  • Zest van 1/2 citroen
  • 1 kruidnagel
  • 1/2 kaneelstokje

Maken

  1. Zet een steelpan met water op het vuur;
  2. Voeg koffie, kardemompeulen, citroenzest, kruidnagel en het halve kaneelstokje toe;
  3. Breng aan de kook;
  4. Zeef het mengsel in een bakje en laat het afkoelen;
  5. Doe 50ml van dit mengsel in een shaker en voeg daar de ijsklonten, het eiwit de rum en het citroensap aan toe;
  6. Schud dit een minuut goed door en doe in een glas.
Redactie Eatly

De redactie van Eatly brengt je het leukste nieuws op gebied van eten en drinken! Vragen? Stuur dan een mail naar Redactie [at] Eatly.nl.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies